Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Elképesztően őszinte volt az ukrán tiszt: Lehet, hogy előbb-utóbb mindenkinek háborúba kell mennie

2024. június 19. 14:07

„Innen csak rosszabb lesz a helyzet, ha nem történik változás” – mondta Dmitro Kuharcsuk.

2024. június 19. 14:07

A nyitókép illusztráció. Fotó: OZGE ELIF KIZIL / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Ukrajna vesztésre áll az Oroszországgal vívott konfliktusban, és végleg veszíteni fog, ha nem történik változás – hangoztatta Dmitro Kuharcsuk, az ukrán fegyveres erők 3. önálló rohamdandárja második rohamzászlóaljának parancsnoka szerdai interjújában.

Jelenleg vesztésre állunk. Ez nyilvánvaló. Területeket veszítünk, a legjobb embereket veszítjük el”

– mondta Kuharcsuk az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak adott interjújában.

A katonatiszt szerint most jutottak „a legkritikusabb szakaszba”, mert bekövetkezett az „elgyengülés pillanata”. Ebben a helyzetben „az emberek újra azt fogják hinni, hogy a fronton stabilizálódott a helyzet, (...) (pedig) nincs egység a társadalomban”. Úgy vélekedett, hogy az ukrán fegyveres erők „kizárólag a lövészárkokban lévő emberek lelkesedésére” támaszkodva tartják magukat, de már ők is nagyon kimerültek.

Innen csak rosszabb lesz a helyzet, ha nem történik változás”

– tette hozzá. „A lopakodó offenzíva, amelyet az ellenség jól csinál, nemcsak kellemetlen, hanem kritikus következményekkel járhat számunkra” – figyelmeztetett. Szerinte az ukrán társadalom valójában nem vesz részt abban, ami történik.

Nem azt mondom, hogy mindenkinek háborúba kell mennie, bár lehet, hogy előbb-utóbb mindenkinek kell – férfiaknak és nőknek egyaránt”

– fogalmazott.

Mint kifejtette, az emberek nem szeretnek kilépni komfortzónájukból, beleértve a mentális komfortzónát is. Azt is megjegyezte, hogy nem látja a fokozott mozgósítás eredményét. A lap kérdésére, hogy hol találják meg a mozgósítási forrást, azt válaszolta: „Az irodákban”.

Hozzátette: az államnak át kellene gondolnia a polgárokhoz való hozzáállását, „teljesen meg kellene változtatnia szemléletét”. Akkor véleménye szerint „nem kell majd mobilizációs erőforrást keresni, az magától meglesz”. „Ha ez nem történik meg, ha nem vonják le a következtetéseket, ha nem dolgoznak a hibákon, akkor ezt a háborút el fogjuk veszíteni – zárta szavait a katonatiszt.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2024. június 20. 18:31
A szakállas majom mikor megy harcolni?
a-gyar-2
2024. június 19. 23:38
Ez egy támadó háború, amelyet Oroszország indított egy a putyini rendszeréhez hasonló gyilkos oligarchák által uralt az alapvető emberi jogokat lábbal tipró rezsim által terrorizált szomszédos ország ellen
a-gyar-2
2024. június 19. 23:32 Szerkesztve
Egy szép napon a nyugat majd ejti Ukrajnát, mint Afganisztánt, etűri hogy az oroszoké legyen amit eddig elfoglaltak. Zelenszkij a saját népe elöl a kedvenc nagykövetsége tetejéről egy helikopteren elmenekül. Az ukránok meg ott maradnak a nyomorban s amint lehet a még épkézláb 40 - 50-en aluli lakosság elmenekül. A kínaiak pedig mindent megvesznek bagoért mint Afganisztanban. A harcos politikusok és a média meg sem emliti Ukrajnát. Zelenszkij? Ki emlékszik az utolsó az USA által támogatott afgán elnök nevére.
Martell 2
2024. június 19. 22:35
Ezek az ostoba ukrán soviniszták tényleg az utolsó ukrán haláláig akarnak harcolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!