Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Daniel Freund úgy érzi, nem tudta megszólítani a fiatalokat

2024. június 11. 15:55

Sebeiket nyalogatják a zöldek és liberálisok a csúfos választási kudarc után.

2024. június 11. 15:55
FREUND, Daniel

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Elemzésben kutatja az Euronews a vasárnap lezárult európai parlamenti választás legnagyobb vesztesei, a liberális Renew és a zöld frakció súlyos kudarcának okait. Úgy látják: a két frakció súlyos mandátumveszteségét a szélsőjobboldal okozta, valamint az, ahogyan a zöldek és a liberálisok a tagállamokban a lakhatási és inflációs problémákra, illetve az ukrajnai háborúra reagáltak – ráadásul ott van még a Green Deallel kapcsolatos súlyos problémahalmaz is.

A környezetvédelmi politikák jövője foroghat kockán” – írja a lap.

Az Euronews leszögezi: leginkább Belgiumban, Franciaországban és Németországban szenvedtek el súlyos vereségeket a liberálisok és a zöldek, s ebből leginkább a „szélsőjobboldal” profitált, amely a lakhatás, az infláció és a háború problémáját is hitelesebben tudta megközelíteni.

Philippe Lamberts belga zöld EP-képviselő, az európai zöld frakció társelnöke még vasárnap éjjel újságíróknak azt mondta:

a Zöldek voltak az egyetlen olyan politikai erő, amely annak ellenére kardoskodott a környezetvédelem mellett, hogy volt „erős ellenszél a közvéleményben szélsőjobbról és máshonnan is”.

Emellett üzent az EP-ben többséget szerzett néppárti-szociáldemokrata-liberális hármasnak is: „ha stabilitást és felelősségteljes politikát szeretnétek a következő öt évben, akkor a szélsőjobboldal különböző árnyalatainak felkarolása nem lehet a számotokra opció”.

Az Európai Zöld Párt főtitkára, Benedetta De Marte szerint pedig kifejezetten a liberálisok és a zöldek között „vannak gondok, nem is kicsik”, s „ezek a bizonytalanságok teszik lehetővé a szélsőjobboldal számára, hogy oda jussanak, ahol vannak”. De Marte elmondta azt is: a párt nyugtázta, hogy nem fogja tudni megismételni 2019-es sikerét, mert akkor a klímavédelem irányában volt egy „hajtóerő a társadalomban, amit már nem látunk”.

Magyarország „régi barátja”, Daniel Freund újraválasztott német zöld képviselő a német Zöldek gyenge szereplését belpolitikai okokkal magyarázza: 

Németországban a Zöldek sok fiatal szavazót veszítettek. Ez aggasztó.

A kampányunk nem tudta megszólítani ezeket a szavazókat, megmutatni nekik a klímapolitikánk sürgősségét” – mondta, hozzátéve, hogy Németországban és Franciaországban „a választók ezeket az európai választásokat arra használták, hogy kifejezzék elégedetlenségüket nemzeti kormányaikkal”. Franciaországban Emmanuel Macron liberális szövetsége kormányoz, Németországban Freund zöldjei részei Olaf Scholz hárompárti koalíciójának.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:01
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­é­­k­­e­­­l­­d­ ­­a­­ ­­­s­­z­e­x­­­i­­ ­­p­­­u­n­­c­i­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Janika50
2024. június 12. 16:29
Kb 40 éve volt egy esetem Hanburgban. Vasárnap volt. Beinditottam a gépjármű motorját, fél prcen belül ott voltak a zöldek, ( éretlen vörösök) bundespolizei jelenlétében, hogy azonnal állitsam le a motort. Többen voltunk ott Magyarok, nyilván figyeltek bennünket. Természetessen mentem a dolgomra, ezen még jobban kiakadtak, mondván hétvége van és közlekedési korlátozás 7,5 tonna feletti gépjárműveknek. Már akkor is válogatott népség voltak. Mostanra felnőtek, akár Hazai követóik.
holger78
2024. június 12. 02:22
Még mindig 10 % felett a zöldek Németországban, túl sok a megvezetett ostoba náluk is.
Oszodibeszed
2024. június 11. 22:34 Szerkesztve
A német zöldek régen nagy környezetvédők voltak, még a szívószálakon is kiakadtak. Mára már fegyverkereskedőkkel tárgyalnak, a mezőgazdászokat lesz@rták, és a felettébb környezetkíméletlen háborúzásba invesztálnak. Nem az emberek változtak meg, hanem a zöld politika vált követhetetlenné, következetlenné és tarthatatlanná...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!