Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Bukaresti Kilencek: a Magyarország kizárásáról szóló pletyka úgy fake news, ahogy van

2024. június 12. 17:10

Iohannis is cáfolt, és megjött a Sándor palota válasza is.

2024. június 12. 17:10

Nyitókép: Minko Chernev / AFP

Mint már megírtuk, felmerült az ötlet, hogy kizárják Magyarországot a NATO Bukaresti Kilencek munkacsoportjából amiatt, hogy a magyar kormány megvétózta a szervezet Ukrajna támogatásával kapcsolatos döntéseit. Legalábbis erről jelentek meg találgatások.

Ezt is ajánljuk a témában

A B9-csoport 2015-ben jött létre, s a NATO kelet-európai tagállamait tömöríti, olyan országokat, amelyek régebben a varsói szerződés tagjai voltak. Joe Biden amerikai elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár múlt szerdán Varsóban biztosították a Bukaresti Kilencek országainak vezetőit arról, hogy a NATO keleti szárnyának megerősítése a szövetség prioritásai közé tartozik.

Ezt is ajánljuk a témában


Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke azonban nem vett részt a NATO keleti szárnyát képviselő tagállamok csoportjának a rigai csúcstalálkozóján. Kérdésünkre a Sándor palota a következő nyilatkozott tette:

A B9-csúcstalálkozó konszenzuskereső, baráti légkörben zajlott, szövetségesekhez méltóan. 

A köztársasági elnök továbbra is fontosnak tartja a regionális együttműködéseket – köztük a Visegrádi Együttműködést, a Három Tenger Kezdeményezést és a B9-et is, – melyeken a résztvevők kölcsönösen megismerhetik egymás álláspontját.

Magyarország tevőlegesen támogatja a NATO azon törekvését, hogy az ukrajnai háború kitörése óta megváltozott biztonsági architektúra okán a Szövetség kollektív védelmi képességei erősek legyenek, hiszen a NATO-t azért hoztuk létre, hogyha bármelyikünket megtámadják, akkor biztosak lehessünk abban, hogy a többiek mind a segítségünkre sietnek. 

Abból azonban, hogy a NATO egy védelmi szövetség, az is következik, hogy ne tegyen olyan lépéseket, amelyek belesodorhatják a háborúba – ezt az álláspontot több B9-es államfő is osztja.

A Financial Times cikkében megjelent állításokat a rigai B9-es csúcsot követő sajtótájékoztatóján az ülést – a lett és a lengyel kollégájával közösen – elnöklő Klaus Iohannis román államfő határozottan cáfolta. Ahogy arra is kitért, nem rendkívüli, ha egy államfő nem vesz részt a csúcstalálkozón. 

«A kizárásról nem volt szó, és nem is lesz szó. Ez fake-news típusú információ. Ez nem volt téma, és nem ez az első eset, hogy egy államot nem az elnök képviseli. (…) Magyarországot és Szlovákiát intézményesen a nagykövetük képviselte. Diplomáciai szempontból tehát nincs probléma. (…) Nincs semmi rendkívüli.»”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jooeee
2024. június 12. 21:24
Libsi agyban született pletyka. Ennyit tudnak a baloldalon.
ekeke1
2024. június 12. 20:11
kokrowatz-0 "azt lehet tudni, hogy sulyok mi okból maradt távol, ha az együttműködést támogatja?" Igen, lehet tudni. Így megúszta hogy ő legyen a postás, üzenetekkel. Inkább jött Pestre Stoltenberg házhoz, a lószerszámért.
Chekke-Faint
2024. június 12. 20:01
Jó a liburnyákoknak, hogy mindent elhisznek. A féknyúz élteti őket.
ben2
2024. június 12. 18:10
A Finantial Times hazudott? Ez még csak nem is hírértékű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!