Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország
Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna

Nem megy a magyar államfő a Bukaresti Kilencek találkozójára

2024. június 11. 16:11

Sulyok Tamás kihagyja a csúcsot.

2024. június 11. 16:11

Nyitókép: Dominika Zarzycka / AFP

 

Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke, nem vesz részt a NATO keleti szárnyát képviselő tagállamok csoportjának, a Bukaresti Kilenceknek a keddi rigai csúcstalálkozóján – jelentette be a lett elnöki hivatal.

A Bukaresti Kilencek – Lengyelország, Románia, Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia és Szlovákia – rigai csúcstalálkozója most először nem zárul közös nyilatkozattal a formátum 2015-ös létrehozása óta – írja az Euronews.

Ehelyett a találkozónak otthont adó Lettország, Románia és Lengyelország elnökei közös nyilatkozatot adnak ki - közölte hétfőn Edgars Rinkevics, a lett elnök szóvivője.

Ezt is ajánljuk a témában

Joe Biden amerikai elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár múlt szerdán Varsóban biztosították a Bukaresti Kilencek országainak vezetőit arról, hogy a NATO keleti szárnyának megerősítése a szövetség prioritásai közé tartozik.

Magyarország és több közép-európai ország között azonban vita alakult ki Orbán Viktor miniszterelnök szoros kapcsolatai miatt Oroszországgal és amiatt, hogy nem hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnának.

„Magyarországot a lettországi nagykövet fogja képviselni” a rigai csúcstalálkozón – mondta a lett elnök szóvivője, hozzátéve, hogy Sulyok irodáját kell megkeresni a magyar elnök napirendjével kapcsolatos kérdésekben. Orbán Viktor hétfőn a Kossuth rádióban elmondta: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki részt vesz a rigai csúcstalálkozón, másnap Budapestre látogat, hogy megvitassa Magyarország távolmaradását a NATO ukrajnai missziójától. 

A magyar miniszterelnök szerint Magyarországnak mindenképpen távol kell maradnia egy ukrajnai NATO-missziótól.

Stoltenberg azonban múlt csütörtökön ismét megerősítette: a NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajnába, és egyetlen tagállamát sem fenyegeti közvetlen veszély. „Nincs visszaszámlálás a következő háborúig” – tette hozzá. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ukrajnának a katonai támogatásokkal kapcsolatban kiszámíthatóságra és elszámoltathatóságra van szüksége a NATO-szövetségesektől.

 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2024. június 11. 23:12
Jól teszi hogy nem megy el, majd jól ellesznek a kretének Slava Ukrajnázva.
mysstes
2024. június 11. 22:15
basszátok meg most már tényleg ezt a kurva háborút!
tikkadt-szocske
2024. június 11. 20:09
"Stoltenberg azonban múlt csütörtökön ismét megerősítette: a NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajnába..." Hiszek neked, mert én is szoktam hazudni. ( oltyán közmondás )
Türelem
2024. június 11. 19:01
Hitler csettint egyet, Amerika jó tanítványom......sőt, ha talán meg is haladhatnak a halálos áldozatok, Európa szétverését tekintve....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!