Bekövetkezett, amitől mindenki rettegett: Putyin szerint tönkre fognak menni az orosz-német kapcsolatok

2024. június 06. 10:40

Az orosz elnök szerint Németország a második világháború után soha nem volt teljesen szuverén.

2024. június 06. 10:40

Nyitókép: VLADIMIR ASTAPKOVICH / POOL / AFP

Ukrajna visszatéríthetetlen veszteségei „a különleges hadművelet” során ötször nagyobbak, mint Oroszországéi – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a külföldi hírügynökségek vezetőivel szerdán Szentpéterváron tartott találkozón.

Ha a visszatéríthetetlen veszteségekről, a nem visszatéríthető veszteségekről beszélünk, akkor az arányuk egy az öthöz”

– mondta Putyin, aki szerint az ukrán hadsereg havonta mintegy 50 ezer embert veszít, „visszatéríthetetlen és egészségügyi minőségben”.

Úgy vélekedett, hogy az Ukrajnában megkísérelt totális mozgósítás éppen ezzel függ össze. Közölte, hogy ukrán fogságban 1348 orosz, orosz fogságban pedig 6465 ukrán katona van. Azt mondta, hogy a háborúban legkevesebb 30 orosz újságíró vesztette életét. Azzal vádolta meg a „kijevi rezsimet”, hogy a szó szoros értelmében halálra kínozta a börtönben Gonzalo Lira amerikai újságírót.

Putyin figyelmeztetett

Arra figyelmeztetett, hogy a nyugati országok részvételével Oroszország ellen végrehajtott csapások az Oroszország elleni közvetlen háborút jelentik, amire Moszkva reagálni fog. A nagy hatótávolságú fegyverek Ukrajnába szállítására aszimmetrikus választ helyezett kilátásba. „Azon gondolkodunk a témában, hogy ha valaki lehetségesnek tartja, hogy ilyen fegyvereket háborús övezetbe szállítson azért, hogy csapást mérjenek velük a területünkre és problémát okozzanak nekünk, akkor nekünk miért nincs jogunk az ugyanilyen kategóriájú fegyvereinket a világ azon régióiba szállítani,

ahol csapásokat mérnek azoknak az országoknak az érzékeny létesítményeire, amelyek ezt Oroszország ellen teszik”

– nyilatkozott.

Ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán hadsereg önmaga képtelen precíziós rakétákkal csapást mérni. Azt mondta, hogy az amerikai fegyverszállítások leállítása nyomán a konfliktus 2-3 hónapon belül véget érne. Meglátása szerint az Egyesült Államoknak egy évre lehet szüksége ahhoz, hogy „megszabaduljon” Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől. Azt prognosztizálta, hogy 2025 tavaszáig „megtűrhetik”, aztán, miután már mindent megtett, amit mondtak neki, lecserélik, jelöltek pedig már vannak a posztjára.

Leszögezte, hogy Oroszország érdekelt Ukrajna semleges státuszában. Putyin szerint az Egyesült Államokban Ukrajna „senkit sem érdekel”, és az amerikaiakat csak a saját nagyságuk, vezető szerepük érdekli.

Ha a leendő amerikai kormányzat a nemzeti érdekek felé orientálódik majd, akkor változhat Washington Oroszországhoz és az ukrajnai konfliktushoz való hozzáállása

– mondta.

Az amerikai választások kilátásairól szólva elmondta: Oroszországnak végeredményben mindegy, hogy ki lesz az elnök, Joe Biden vagy Donald Trump, és bármelyik megválasztott elnökkel együtt fog dolgozni. Meglátása szerint az amerikai Oroszország-politika a választások után sem fog megváltozni.

Ezt is ajánljuk a témában

A németek megítélése

Németországgal kapcsolatban egyebek között elmondta, hogy a német tankok megjelenése ukrán földön „erkölcsi és etikai sokkot” okozott Oroszországban,

a rakéták Kijevnek való szállítása pedig végleg tönkre fogja tenni az orosz-német kapcsolatokat.

Kifejtette álláspontját, miszerint Németország a második világháború után soha nem volt teljesen szuverén, a jelenlegi német vezetésből senki sem védi a német nép érdekeit és Németország mind védelmi, mind információs téren az Egyesült Államoktól függ.

Az orosz-német kapcsolatok megszűnése az energiaágazatban Putyin szerint a német vállalatok versenyképtelenné válásához vezet, ami nemcsak Németország, hanem egész Európa számára súlyos következménnyel járhat.

(MTI)

***

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

A háború nem konfekciótermék

Mivel igen sokan szekáltak ezzel a kérdéssel kapcsolatban, itt a válaszom, szokásom szerint köntörfalazás nélkül.

19 órája

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
a straight cold player
2024. június 07. 15:48
Lássuk be semmi újat nem mondott azok számára akik kicsivel is távolabb látnak az orruknál. Vagy akik nem Washingtonból kapják a zsoldjukat. Az hogy a szankciók a németeket és ezen keresztül az EU-t fogja hazavágni teljesen nyilvánvaló volt az elejétől fogva. Ezt lassan azok is kénytelenek belátni (ha elismerni sosem fogják) akik teljes melszélességgel szankciópártiak. És egy könnycseppet sem ejtenék az ostoba németekért akik mára teljesen elvesztették az érdekérvényesítő képességüket Washingtonnal szemben, ha nem rángatnának bele minket is a saját szarjukba.
Zjzj
2024. június 07. 11:34
Ki rettegett ettol?!
Lajoss
2024. június 06. 13:23
Mocskos orosz propaganda. by mti.ru mandiner.ru 🤮🤮🤮
omega
2024. június 06. 12:39
Valami baj lehet velem. Ha ezt az aljas, hazug diktátort hallgatom, akkor minden szavával egyetértek, ha meg az unijó jóakaratú politikusait hallgatom, úgy érzem, hogy aljas hazaárulók mindannyian.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!