Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Balhé a Néppártban: beáll Marine Le Pen mögé a francia jobbközép, mert „nemzeti blokk kell”

2024. június 11. 14:03

Máris szakad a párt, Von der Leyen is mérges lesz.

2024. június 11. 14:03
LE PEN, Marine

Nyitókép: MTI/AP/Lewis Joly

A francia köztelevízióban jelentette be kedden egy óra után Éric Ciotti, az Európai Néppárt francia tagpártjának elnöke, hogy

„szövetség kell a Nemzeti Tömörüléssel, az ő jelöltjeikkel, mindazokkal, akik azonosulnak a jobboldali gondolatokkal, a jobboldali értékekkel”.

Ciotti kifejezte: „Remélem, hogy politikai családom ebbe az irányba fog menni”. Ciotti bejelentette azt is, hogy tárgyalt a francia jobboldali Nemzeti Tömörülést (RN) vezető Jordan Bardellával és a párt elnökjelöltjével, Marine Le Pennel egy olyan együttműködésről, amely az ország teljes területére vonatkozik.

Döntését azzal indokolta, hogy a korábban elnököt adó, de mára kispárttá olvadt Republikánusok „túl gyenge” ahhoz, hogy szembeszálljon Macron és a baloldal „természetellenes szövetségével”. 

Szövetség kell, jobboldali blokk, nemzeti blokk” – fejtette ki Ciotti,

hozzátéve, hogy a pártban sokan, például az ifjúsági szárny elnöke, valamint a megválasztott EP-képviselők is támogatják őt ebben. Elmondta azt is, hogy enélkül a szövetség nélkül a következő törvényhozásban frakciójuk sem lenne a Republikánusoknak. „Azt gondolom, hogy ez az ország sosem volt még ennyire jobboldali. A jobboldalra vár, a jobboldali cselekedetekre” – fogalmazott.

Mindeközben azonban a párt szenátorai egyhangúlag utasították el az RN-nel való szövetséget. Bruno Retailleau, a Republikánusok szenátusi frakcióvezetője szerint a francia jobbközép dolga az, hogy „megmaradjon önazonosnak, megtartva függetlenségét és autonómiáját úgy a macronista, mint a lepenista tábortól”.

Olivier Marleix, a Republikánusok nemzetgyűlési frakcióvezetője a történtek után lemondásra szólította fel Ciottit. Hasonlóképpen cselekedett Gérard Larcher, a szintén a Republikánusok által delegált szenátusi elnök.

Marine Le Pen Ciotti szavait úgy kommentálta, az „bátor döntés”. Jordan Bardella RN-elnök szerint pedig a republikánus vezető „a franciák érdekét pártjaink érdekei elé helyezte”. Azt ajánlotta a francia jobbközépnek, hogy 

egyesítsük erőinket a migrációs káosz elleni küzdelemben, állítsuk helyre a tiszteletet és a rendet, és támogassuk meg a franciák vásárlóerejét”.

A Macron kormányába beállt korábbi jobbközép politikusok közül többen is elítélték Ciotti húzását. Gérald Darmanin belügyminiszter szerint Ciotti „szégyenbe taszítja a gaullista családot Marine Le Pen magához ölelésével”, Catherine Vautrin munkaügyi miniszter szerint pedig „Eric Ciotti megszégyeníti a republikánus jobboldalt”.

A döntés az európai arénában is okozhat fejtörést a Republikánusoknak: így is kihúzták már a gyufát az Európai Néppártban azzal, hogy nyíltan megtagadták Ursula von der Leyen bizottsági elnök újraválasztásának támogatását, de a Le Pennel való összeállás esetén akár ki is tehetik őket a pártból. Ezzel az európai jobboldal potens új partnert nyerne, a Néppárt pedig szinte lenullázná a vasárnapi választáson szerzett mandátumnövekményét.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:01
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­é­­­k­­­e­­­l­d­­ ­a­­­ ­­­s­­z­e­­x­­­i­ ­­­p­­­u­­­n­c­i­­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
reepcze
2024. június 11. 21:52
Apa! Kezdődik! Nyílnak a szemek, hogyan lehet eredményesnek lenni.
tapir32
2024. június 11. 21:21
Orbán jó lóra tett!
EX_Terminator
2024. június 11. 21:06
A Rinok jajveszékelnek. FASZA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!