Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Amikor a nagyhatalmak még nem akartak atomkonfliktust

2024. június 18. 09:59

45 éve írták alá a SALT-II. megállapodást, amely végül sosem lépett életbe.

2024. június 18. 09:59
null

Nyitókép: Wikipédia / fotókredit: Bill Fitz-Patrick

 

1979. június 18-án – éppen 45 éve – írta alá Leonyid Iljics Brezsnyev szovjet főtitkár és Jimmy Carter amerikai elnök Bécsben a SALT-II. megállapodást. A bécsi csúcstalálkozó egyik szenzációja volt egyébként, hogy annak keretében a második világháború óta első ízben találkozott az amerikai és a szovjet védelmi miniszter.

Az egyezményt a SALT-I. 1972-es szerződés következő lépcsőfokának szánták, 

ám aláírásának ünnepélyes megrendezése ellenére végül nem ratifikálták, így nem léptek érvénybe a szerződésben megfogalmazottak. 

A szerződést az Egyesült Államok törvényhozása ugyanis – a Szovjetunió 1979 decemberében történt afganisztáni bevonulására hivatkozva – nem ratifikálta.

Hadászati stabilitás

Az Egyesült Államok és a Szovjetunió 1969 őszén kezdte meg a SALT-párbeszédet olyan megállapodások létrejöttének érdekében, amelyek – kölcsönös meggyőződésük szerint – növelik mindkét szuperhatalom biztonságát, fokozzák az úgynevezett hadászati stabilitást, előmozdítják a nemzetközi enyhülést, 

mégpedig a hadászati támadó és védelmi fegyverrendszerek kölcsönös korlátozása és csökkentése révén.

Mit jelentett ez számokban?

A szerződés tartalma az volt, hogy mindkét fél kötelezi magát arra, hogy a birtokában lévő interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) indítóberendezéseinek, a tengeralattjáró-bázisú rakéták (SLBM) indítóberendezéseinek és a nehézbombázóknak az együttes száma nem haladja meg a 2400 egységet, míg a több robbanófejes rakétáké az 1320 egységet. Valamint, mindkét fél kötelezi magát arra is, hogy nem telepít új ICBM indítóberendezéseket, sem új típusú stratégiai támadófegyvereket.

A tárgyalások első szakasza 1972. május 26-án zárult, két fő okmány legmagasabb szintű aláírásával. Az egyik az interkontinentális ballisztikus rakétákkal szembeni védelmi rendszereket korlátozó szerződés volt, a másik pedig egy időleges megállapodás, amely ötéves időtartamra bizonyos korlátozásokat irányzott elő a támadó hadászati fegyverrendszerekre vonatkozóan. 

A SALT-I. néven szerepeltetett megállapodások, amelyek nem érintették harmadik országok atomfegyvereit, 1972. október 3-án léptek hatályba. A felek eltökéltségét mi sem jellemezte jobban, mint hogy a SALT-II. tárgyalások már 1972 novemberében megkezdődtek.

A fogalmi meghatározások az atomelrettentés bonyolult problematikája miatt nehezen születtek meg, de a SALT-megállapodások minden esetben tartalmazták mind a megfelelő konkretizálást, mind a korlátozások alóli kivételeket.

A SALT-I. aláírása (Forrás: Wikipédia)

Érdekesség

1979-ben nem volt oly nagy a bizalom Washington és Moszkva között, hogy egymás atomfegyvertárát megnyitották volna a másik szerződő fél fegyverzet-ellenőrei előtt, de még magukat a támadó rakétákat sem tették ki „közszemlére”. Az egyezményes korlátozás ezért zömmel a rakéták indítóállásaira vonatkozott, ami az úgynevezett nemzeti technikai eszközökkel (például felderítő műholdakkal) ellenőrizhető volt, tehát nem igényelte a kényes és körülményes helyszíni ellenőrzést.

A SALT-II. másik érdekessége az volt, hogy a repülőgép-fedélzeti ballisztikus rakéták esetében olyan fegyvert is bevont a korlátozás körébe, amellyel akkor még egyik szerződő fél sem rendelkezett – írja a Múlt-Kor Történelmi Magazin. A portál kifejti: az Egyesült Államok és a Szovjetunió vállalta, hogy nem épít újabb helyhez kötött indító berendezéseket interkontinentális ballisztikus rakétái számára, e rakétaféleségből a már meglevőknél nagyobb induló tömeggel és/vagy hasznos teherrel rendelkezőket nem fejleszt ki és nem állít hadrendbe.

Szovjet fölény

Az 1979. június 18-i állapot szerint az Egyesült Államok 1054, a Szovjetunió 1398 indítóállással rendelkezett kontinentális területén hadászati rakétái számára, 550, illetve 608 indítóállással több robbanótöltetű interkontinentális ballisztikus rakétái számára. 

A hadászati (atomhajtóműves) amerikai tengeralattjárókon összesen 656, a megfelelő szovjet tengeralattjárókon 950 rakétaindító állás volt. 

A szovjet fölényt némileg ellensúlyozta, hogy a SALT-II. aláírásakor az Egyesült Államok 573, a Szovjetunió pedig mindössze 156 rakétahordozó hadászati nehézbombázóval rendelkezett. 

Akkori – nem hivatalos – becslések szerint a hadászati rendeltetésű atom-robbanótöltetek vonalán 9200:5000 volt az arány az Egyesült Államok javára.

Nem ratifikálták

Negyed év sem telt el a bécsi csúcstalálkozó után, amikor 1979. szeptember 6-án 1678 nyugállományú amerikai tábornok és tengernagy beadványban követelte, hogy a washingtoni szenátus ne adja hozzájárulását a SALT-II. ratifikálásához, mert rendelkezései hátrányosak az Egyesült Államok számára. Carter elnök engedett a nyomásnak – ráadásul közbejött Moszkva afganisztáni beavatkozása –, 

és 1980. január 3-án a szenátus ratifikálásának elhalasztását kérte, így a SALT-II. soha nem lépett hatályba.

Több mint egy évtizednek kellett eltelnie, hogy a józan belátás 1991-ben elvezessen a START-I., majd 1993-ban a START-II. megállapodásokhoz.

 

* Cikkünkhöz a Múlt-Kor Történelmi Magazin és a Wikipédia vonatkozó anyagait használtuk fel.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
erdeymarton89
2024. június 18. 20:32
manapság már hímnős kort élünk ..mit várunk .. dilizmus van
lauderstenonis-2
2024. június 18. 12:00
Most sem akarnak. Csak néha az orosz propagandisták túl mélyen néznek a vodkás üveg fenekére és akkor baromságokat beszélnek.
iSTaR_GoM
2024. június 18. 11:15
Szapultuk őket, de még ők is a "józan" oldalon álltak. Ma már híján vagyunk az ilyen elméknek, mind eltávoztak.
rasdi1
2024. június 18. 10:23
És ha már évforduló. Ma 156 éve, 1868 jun. 18-án született Nagybányai Horthy Miklós.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!