Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Aggasztó fejlemények: a lezárások és a vakcinák mellékhatásai is hozzájárulhattak a többlethalálozásokhoz

2024. június 06. 20:35

A szakértők a szövődmények és a halálozási arányok lehetséges összefüggéseinek további kutatására szólítottak fel.

2024. június 06. 20:35

Nyitókép: Getty Images / Kanok Sulaiman

A tudósok szerint részben a covid-vakcinák tehetők felelőssé a világjárvány óta megnövekedett halálozási arányért – írta a The Telegraph. Holland kutatók 47 nyugati ország adatait elemezték, és megállapították, hogy 2020 óta több mint hárommillió többlethalálozás történt, és a tendencia

a vakcinák bevezetése és a  lezárások megszüntetése ellenére is folytatódik. 

Azt mondták, hogy a példátlan adatok komoly aggodalomra adnak okot, és felszólították a kormányokat, hogy teljes körűen vizsgálják meg a kiváltó okokat, beleértve a vakcinák lehetséges káros hatásait is.

A BMJ Public Health című folyóiratban megjelent írás szerzői az amszterdami Vrije Universiteitről azt mondták: „Bár a Covid-19 vakcinákat azért adták, hogy megfékezzék a Covid-19 vírus okozta járványt, feltételezett mellékhatásokat is dokumentáltak. A nyugati világ különböző hivatalos adatbázisaiba mind az egészségügyi szakemberek, mind a polgárok súlyos megbetegedéseket és haláleseteket jelentettek az oltást követően.”

Hozzátették: „A világjárvány idején a politikusok és a média nap mint nap hangsúlyozta, hogy minden egyes Covid-19 haláleset számít, és mindent meg kell tenni a lezárásokon és a Covid-19 vakcinákon keresztül, hogy védelmet nyújtsanak az embereknek.

A világjárványt követően ugyanennek a hozzáállásnak kellene érvényesülnie.”

A tanulmány megállapította, hogy Európában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában 2020-ban, a világjárvány csúcspontján több mint egymillió többlethalálozás történt, 2021-ben 1,2 millió, 2022-ben pedig 800 ezer. A kutatók szerint a számadat magában foglalja a Covid-19 okozta haláleseteket, és a járvány kezelésére irányuló stratégiák közvetett hatásait is.

Figyelmeztettek arra, hogy a covid-vakcinával kapcsolatos mellékhatások között a szélütés, akut koronária szindróma és agyvérzés, szív- és érrendszeri betegségek, véralvadási problémák, vérzés, gyomor- és bélrendszeri betegségek és vérrögképződés is szerepelhetnek. A kutatók rámutattak arra is, hogy 2021 elején Németországban a többlethalálozás kezdete egybeesett a vakcinák bevezetésével, ez a tény a csoport szerint további vizsgálatot igényel.

A mellékhatásokra vonatkozó adatokat a kormányok nem teszik hozzáférhetővé a nyilvánosság számára, a kutatást pedig az is nehezíti, hogy az országok saját, egyedi adatbázisokat vezetnek ezekről az információkról, amelyek ráadásul mindössze a lakosság és az orvosok önbevallásán alapulnak – figyelmeztettek a szakértők.

A kutatók szerint valószínű, hogy a világjárvány idején

a lezárások, a korlátozott egészségügyi ellátás és a társadalmi-gazdasági felfordulás hozzájárult a többlethalálozásokhoz, bár ezt nehéz bizonyítani.

Gordon Wishart, az angliai Ruskin Egyetem ráksebész professzora többször figyelmeztetett arra korábban, hogy a rák diagnózisok elmaradása halálesetekhez vezet.

Az brit egészségügyi minisztérium adatai azt mutatják, hogy 100 ezer főre vetítve a rákos megbetegedések előfordulása 521 volt a járvány előtti évben, majd 2020-2021-ben 456-ra csökkent, ami arra utal, hogy az első járványévben mintegy 45 ezer rákos megbetegedés maradt észrevétlen. A következő évben a 100 ezer főre vetített esetek száma újra 540-re emelkedett, ami arra utal, hogy sok rákos megbetegedést későn diagnosztizáltak, amikor a kezelés már kevésbé hatékony.

A kutatásról szólva Wishart elmondta: „A szerzők helyesen mutatnak rá arra, hogy számos, oltással kapcsolatos súlyos nemkívánatos eseményt nem jelentenek, és helyesen mutattak rá arra, hogy a többlethalálozás és a covid-oltás egyidejű megjelenése Németországban önmagában is további vizsgálatot érdemel.

„A tanulmány több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol, de nehéz nem egyetérteni azzal a következtetéssel, miszerint

további elemzésekre van szükség a többlethalálozás mögöttes okainak megértéséhez,

hogy jobban fel tudjunk készülni a világjárványok jövőbeli kezelésére.” – tette hozzá a professzor.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ringwoodite
2024. június 07. 04:54
Adat nyalogato bunko tudosok.
Józsi6
2024. június 07. 02:58
Toroczkainak igaza lett.
EX_Terminator
2024. június 07. 00:33
"szakértők" aha... (csöndben elhányja magát)
antal-2
2024. június 06. 23:46
Ki nem szarja le! Aki akart védekezett. Az az aggasztó, hogy egyáltalán nem szül a magyar (sem). A termékenység és a járvány közötti összefüggést lehetne elemezgetni de az is késő már. Túl késő már!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!