Elszólták magukat a németek a maszkviselésről

2023. május 05. 08:00

Meglepő nyilatkozatott tett az egészségügyi minisztérium.

2023. május 05. 08:00
null

„Nem világos, hogy a kötelező arcvédő maszkok bármilyen pozitív hatással voltak-e a Covid-19 járvány elleni küzdelemre” – ismerte el csütörtökön a német egészségügyi minisztérium. „Az intézkedést nem lehetett a kormány egyéb lépéseitől, köztük a zárlatoktól függetlenül értékelni” – közölte a minisztérium Wolfgang Kubicki, a Bundestag alelnökének megkeresésére. 

A Bild című német lap cikke szerint a minisztérium azt közölte:

Kubicki a közösségi oldalán azt írta, ezzel a válasszal a minisztérium csak a felelősség alól akar kibújni. 

„A minisztérium állítása, miszerint a maszkkövetelmények hatékonyságát nem lehet más intézkedésektől függetlenül ellenőrizni, téves, és kísérlet az alkotmányban előírt hatékonysági vizsgálat elkerülésére” – írta  a Szabad Demokrata Párt (FDP) magas rangú képviselője.

A Bild szerint az egészségügyi minisztérium amellett érvelt, hogy a kötelező maszkviselés hatékonysága már 2020-ban bebizonyosodott, de csak más intézkedésekkel együtt, például iskolabezárásokkal és zárlatokkal összefüggésben. A minisztériumot most vezető szociáldemokrata, Karl Lauterbach egyébként a koronavírus járvány idején a szigorú zárlatok és szigorú korlátozások erőteljes támogatójaként vált ismertté.

Kubicki bírálta Németország egészségügyi felügyeleti szervét, a Robert Koch Intézetet (RKI) is, mondván, hogy az nem végezte megfelelően a munkáját.

– írta Kubicki, hozzátéve, hogy „több mint három év és (...) több száz, adófizetői pénzből fizetett tanulmány után le kell vonnunk a következtetést: az RKI munkájának eredménye katasztrofális”. Kubicki szerint

a parlamentnek a kormány teljes Covid-19 politikáját felül kellene vizsgálnia.

Azt is kérte, hogy az RKI-t tegyék függetlenebbé az egészségügyi minisztériumtól.

Németországban korábban több botrány is kirobbant a kormány által a Covid-19 elleni küzdelem részeként vásárolt védőmaszkokkal kapcsolatban. Az egészségügyi minisztériumot először azzal vádolták, hogy túl sokat fizetett a maszkokért, amelyeket egy olyan vállalat szállított, ahol Jens Spahn akkori egészségügyi miniszter férje dolgozott. Spahn később azért is kellemetlen helyzetbe került, mert hibás maszkok szétosztását fontolgatta a fogyatékkal élők és hajléktalanok között.

 

Nyitókép: Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik