Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

A Nemzetközi Büntetőbíróság az ukrajnai kibertámadásokat lehetséges háborús bűncselekményként vizsgálja

2024. június 14. 17:51

A büntetőbíróság ügyészei az ukrán csapatokkal együtt dolgoznak, hogy kivizsgálják a háború kitörése óta indított kibertámadásokat.

2024. június 14. 17:51
International Criminal Court

Nyitókép: Selman Aksunger/Anadolu via Getty Images

A Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészei háborús bűncselekményként vizsgálják az ukrán polgári infrastruktúrát ért állítólagos orosz kibertámadásokatközölte a Reutersnek négy, az ügyet ismerő forrás.

Ezt is ajánljuk a témában

A vizsgálat az olyan infrastruktúra elleni támadásokkal foglalkozik,

amelyek életeket veszélyeztettek az áram- és vízellátás megszakításával, a vészhelyzeti segélyszolgálatokkal való kapcsolat megszakításával, vagy a légiriadókat továbbító mobil adatszolgáltatások kiiktatásával – mondta az egyik tisztviselő.

A büntetőbíróság ügyészei az ukrán csapatokkal együtt dolgoznak, hogy kivizsgálják a háború kitörése óta indított kibertámadásokat

 – mondta egy  tisztviselő.

Két másik, az ügyészségéhez közel álló forrás is megerősítette, hogy ukrajnai kibertámadásokat vizsgálnak, és azt mondták, hogy ezek egészen 2015-ig nyúlhatnak vissza. 

Moszkva korábban tagadta, hogy kibertámadásokat hajtana végre, és tisztviselők az ilyen vádakat az oroszellenes érzelmek szítására tett kísérletnek minősítették

A büntetőbíróság ügyészi hivatala pénteken nem kívánt nyilatkozni, de korábban azt mondta, hogy hatáskörrel rendelkezik a kiberbűncselekmények kivizsgálására. Azt is elmondta, hogy nem nyilatkozhat folyamatban lévő nyomozásokkal kapcsolatos ügyekről.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2024. június 15. 08:31
Stuxnet ügyet is beleveszik?
tavirozsa2
2024. június 15. 00:36
Az ÉÁ2 felrobbantódását is vizsgálják?
august
2024. június 14. 20:31
Az iparszerűen folyó magyar személyek bankszámláit is megcsapoló akciókat is vizsgálják, vagy az megengedett kibertámadás?
Chekke-Faint
2024. június 14. 18:38
No és az öncélú Amerikai fegyveres támadásokat? Mert így ugye megint szart pofozunk habosra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!