Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Újra megszólalt Weber, miután a kötelező sorkatonai szolgálatot sürgette: „Az EU-nak akkor is folytatni kell Ukrajna támogatását, ha az USA leállítja azt”

2024. május 29. 16:05

Az EPP elnöke elmenne a végsőkig.

2024. május 29. 16:05
CSU delegates' meeting for the European elections

Nyitókép: DANIEL KARMANN / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

A közelgő EP-választásokról és Európa jövőjéről beszélt Manfred Weber az Európai Néppárt elnöke a német Handelsblattnak

A Magyar Nemzet szemléje kiemelte, hogy Weber, aki szerint európai sorkatonaságot kellene bevezetni, most is arról beszélt, hogy biztosítani kell Európa „cselekvőképességét” a jelenlegi instabil helyzetben.

Kiemelte, hogy

az uniónak el kell mozdulnia az egyhangúság elvétől. 

Hangsúlyozta: katonai kapacitásokat, képességeket kell teremtenie az uniónak. 

Ezt is ajánljuk a témában

Azzal kapcsolatban, hogy milyen hatása lenne annak, ha Donald Trump lenne újra az amerikai elnök elmondta, hogy már azt is sikernek tekintené, ha a NATO túlélné Trump elnökségét. Majd

arról beszélt, hogy az Európai Uniónak akkor is folytatni kell Ukrajna támogatását, ha az Egyesült Államok leállítja azt. 

„Az Ukrajnának nyújtott jelenlegi európai támogatás az Európai Unió bruttó hazai termékének mindössze 0,5 százalékát teszi ki. Ez választ ad arra a kérdésre, hogy »tudjuk-e ezt finanszírozni?«. Természetesen igen, a kérdés az, hogy megvan-e a politikai akarat?” – fogalmazott. Azt viszont hozzátette, nem támogatja, hogy közös hitelfelvétellel teremtsék meg az alapját az Ukrajnának folyósítandó segélyeknek.

Arra a kérdésre, hogy akkor mégis honnan szerezne forrásokat Ukrajnának elmondta, véleménye szerint az lenne a megoldás, ha a Ukrajna támogatása magasabbra kerülne a EU fontossági sorrendjében. Azt viszont tagadta, hogy ő egyébként támogatná azt, ha emiatt csökkenne az uniós polgárok életszínvonala, azt ugyanakkor hozzátette, hogy: 

Mindent próbára kell tennünk. Nehéz elosztási viták várnak ránk”

Weber ezek mellett beszélt még az unió és Kína közötti viszonyról, először azt mondta, hogy „senki sem akar kereskedelmi háborút. Senki sem akarja megrongálni a Kínával való kereskedelmi kapcsolatokat”.

Majd ennek némileg ellentmondva később már arról beszélt, hogy „egyfajta gazdasági NATO-ra van szükségünk, mélyebb transzatlanti együttműködésre a liberális demokratikus államok között, ideális esetben a világ többi demokráciáját is beleértve.” 

Arról, hogy ki lehet az Európai Bizottság elnöke nem válaszolt egyértelműen, annyit azonban elárult, hogy szerinte

Ursula von der Leyen jó munkát végzett az elmúlt öt évben, és megbirkózott a nagy kihívásokkal, mint például a világjárvány és Ukrajna.”

Majd azt is hozzátette, hogy erős politikusnak tartja von der Leyent. 

Ezt is ajánljuk a témában

Lesz-e II. Ursula?

Egyre kétségesebb, hogy Ursula von der Leyen képes lesz-e újrázni az Európai Bizottság vezetői tisztségében, ahogy egymás után derülnek ki az őt és családját övező botrányok.

***

 

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. június 06. 12:57
Ha valaki, akkor Orbán meg tudja akadályozni a 3. világháborút. Aki a mai zürös, háborús idöben nem a békére, nem az ország fennmaradására azaz nem a Fideszre szavaz, az egy tényleges nemzetvesztö, egy áruló, akinek ráfér a lelkiismeretére, hogy hazáját kalandorok kezébe adja. Az ilyen embereket sújtsa a magyar hazfiak megvetése. Mert csak Orbán a Fidesszel képes arra, hogy ebben a veszélyekkel, ármányokkal, csapdákkal teli nemzetközi helyzetben az ország érdekeit, - amennyire ez egyáltalán lehetséges -, megvédje.
jooeee
2024. május 30. 09:11
Ideje lenne az apanázsaidat megkurtítani, hogy legyen miből támogatni Ukrajnát.
evpus
2024. május 30. 06:33
Nem a mi háborúnk, már így is fizetünk miatta! Az áraink háborús árak.
Akitlosz
2024. május 29. 22:15
„Az Ukrajnának nyújtott jelenlegi európai támogatás az Európai Unió bruttó hazai termékének mindössze 0,5 százalékát teszi ki. Ez választ ad arra a kérdésre, hogy »tudjuk-e ezt finanszírozni?«. Természetesen igen, a kérdés az, hogy megvan-e a politikai akarat?” Részemről nincsen, ha már így megkérdezte. Tessék EU szintű népszavazást kiírni! Az lenne az egyetlen legitim, sőt az egyetlen demokratikus módja annak, hogy az EU eltérhessen egyes tagállamai véleményétől. Na persze a demokraták mástól félnek jobban, minthogy a többség döntsön közügyekben, ne csak ők, hiszen az csúnya populizmus lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!