Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Robert C. Castel: Berendezkedünk egy hosszú, gerillaellenes háborúra (VIDEÓ)

2024. május 30. 22:00

A„ modern világ egyik alapgondolata az, hogy a konfliktusokat nem erőszakkal oldjuk meg, hanem diplomáciai úton” – jelentette ki a biztonságpolitikai szakértő.

2024. május 30. 22:00

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány vezetője volt Hír TV Napi aktuális című műsorának a vendége, akitől a műsorvezető, Velkovics Vilmos azt kérdezte, mennyire reális május végén, hogy a gázai háború gerjesztette, Izrael-ellenes hangulattal magyarázzák az Európában és Amerikában elszabaduló zsidó ellenességet.

„Évek óta látjuk azt, hogy a közösségi médiafelületeken, illetve egyes szubkultúrákban, hogy

 az Izraelben vagy a Közel-Keleten történt események nagy mértékben fellángoltatják és fűtik az indulatokat. 

Az antiszemita cselekmények akkor növekedtek Franciaországban, Németországban vagy Nyugat-Európa más országaiban, amikor Izraelt érintő konfliktus volt” – idézte fel Szalai.

Majd azzal folytatta, hogy az elmúlt hét hónapban látták annak a dinamikáját napról napra, hétről hétre, hogy Európában és Amerikában az az értelmiségi, véleményformáló közeg – amely főként az egyetemista körökhöz köthető – „egyre hangosabban és erőteljesebben fűtötték ezeket az indulatokat”.

Arra a kérdésre, hogy ezek az indulatok honnan származnak, az alapítványi vezető azt válaszolta, hogy a közösségi média monitorozása azt mutatja, hogy 

a szélsőbal összekapcsolódva a radikális muszlim közösségekkel a fő eredője, a fő forrása ezeknek az indulatoknak.

 S az egyetemi, értelmiségi közegben elnyomók és elnyomottak dichotómia (kettősség – a szerk.) értelezett világmagyarázatnak a része. (...) A szélsőjobb ugyanakkor nagyon marginális szerepet töltött be. Arról nem is beszélve, hogy a jobboldali és radikális jobboldali pártok Nyugat-Európában inkább gesztusokat igyekeznek Izrael felé tenni”.
 

Ezt is ajánljuk a témában

„Izrael állam létét kérdőjelezik meg a spanyol baloldaliak” 

Közben kapcsolták Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértőt is, és azt kérdezte tőle, hogy az izraeli politika milyen reakciót adott arra a spanyol döntésre, hogy elismerik a palesztin államot. „Mint az ismert, Izrael állam létét kérdőjelezik meg a spanyol baloldaliak” – idézte fel a műsorvezető.

Castel azt felelte, hogy „teljesen egyértelmű az izraeli emberek számára, hogy itt egy jutalomról van szó, amit Spanyolország a terrorizmusnak ad. Gyakorlatilag ezzel a jutalommal megerősítik azokat a viselkedésformákat a palesztin társadalomban, amely ellen évtizedek óta harcol a kollektív Nyugat.”

„Évtizedek óta próbáljuk átalakítani a palesztin társadalmat egy forradalmi, erőszakosan fellépő társadalomból egy olyan társadalommá, amely képes egy politikai folyamatot fenntartani Izraellel. Ezzel a lépéssel elszabotálták ezt az erőfeszítést” – húzta alá a biztonságpolitikai szakértő.

Robert C. Castel leszögezte, hogy 

a modern világnak az egyik alapgondolata az, hogy a konfliktusokat nem erőszakkal oldjuk meg, hanem diplomáciai úton.

 A palesztin nemzeti mozgalom, – ha lehet nemzetről beszélni – az utóbbi száz év alatt semmilyen eredményt nem ért el erőszakos módszerekkel, azon kívül, hogy még több palesztin vált földön futóvá”.

„Az egyetlen dolog, amivel sikerült elérniük bizonyos sikereket, a gázai kiürítést, amely lehetővé tette a Hamász terrorállam megalapítást, azt nem fegyveres erőkkel érték el, hanem diplomácia eszközökkel” – magyarázta a szakértő.

Végül arról beszélt, hogy miután Izrael ellenőrzése alatt tartja azt a folyosót, amelyen keresztül a hadi anyag, a támogatás és a pénz megérkezett egyiptomi területről Gázába. „Most berendezkedünk egy hosszú, gerillaellenes háborúra, amiről a statisztikák azt mondják, hogy 10-12 évig tartanak. (...) 

Ahogy a 2000-es években sikerült megbirkózni a második intifádának nevezett felkeléssel, most sem lesz másképp. 

Most is ezt fogjuk látni” – vázolt fel egy jövőképet a biztonságpolitikai szakértő.

A teljes beszélgetést alább tekintheti meg:

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asszaur
2024. június 03. 22:53
Deir Yassin-ban is nagyon diplomatikus volt ax Irgun. Meg hát azóta is....
Mindenhova
2024. május 31. 13:11
Ebihal-Mindenhova 2024. május 30. 22:57 "Hazugság. A zsidók nem csak úgy kinőttek Palesztina földjéből, hanem beáramlottak és meggyilkoltak egy csomó arabot,..." Te másik történelemkönyveken nevelkedtél. A zsidókat már a rómaiak, sőt előttük az egyiptomiak is üldözték. Erről írásos bizonyítékok vannak. Sajnálom ha számodra ismeretlenek. Szóval a zsidóknak pont olyan joguk van ott élni mint másnak. És nem megölték az arabokat hanem felvásárolták a területet, angol segítséggel alapítottak államot. Micsoda különbség!
Mindenhova
2024. május 31. 13:11
tompika-2-Mindenhova 2024. május 31. 11:11 "Ajánlatos lenne, ha a népirtást magadon kezdenéd! Mindannyian jobban járnánk, mert egy ilyen megbomlott elméjű gyűlölködőnek nincs az emberek közt helye." Én vagyok a gyűlölködő miközben engem támadnak meg? Akkor te szellemi fogyatékos vagy. Mi magyarok beengedtük magunk közé azokat, akik később elvették a magyarok 1/3-át és az ország 2/3-át. Mára az elcsatolt magyaroknak csak a fele létezik. Hol vannak? Kérdezem én! És miért csak én kérdezem?!
tompika-2
2024. május 31. 11:21 Szerkesztve
A teljes pontosság kedvéért az az antiszemita, aki a sémi népekhez tartozót nem kedvel és ennek bármilyen formában hangot ad. A közel-keleti népek sémi népek, tehát nem csak a zsidók azok, így aki antiszemita, az az ott élő egyetlen néppel sem szimpatizál. A zsidók kisajátították ezt szót. Ugyanígy történt a "meleg" szavunkkal, de a szivárvánnyal is a buzilobbi részéről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!