Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Rettegnek a svédek az oroszok balti-tengeri terjeszkedése miatt

2024. május 22. 18:09

„Putyin mindkét szemét” a kis svéd szigetre vetette, közölte aggódva a pár hónapja NATO-tag svéd hadsereg parancsnoka.

2024. május 22. 18:09
Naval Port of Karlskrona, Sweden

Nyitókép: Koya Ozeki/AFP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szemet vetett a svéd Gotland szigetére – jelentette ki Micael Bydén svéd védelmi miniszter. Gotland, Svédország legnagyobb szigete, amely stratégiailag a Balti-tenger közepén – Stockholm és az orosz kalinyingrádi exklávé között – helyezkedik el.

Az orosz védelmi minisztérium kedden bejelentette, hogy tervbe vette az ország felségvizeinek kiterjesztését a Balti-tengeren, a Litvániával és Finnországgal közös tengeri határ közelében, ami nemzetközi aggodalmat váltott ki.

Biztos vagyok benne, hogy Putyin mindkét szeme Gotlandon van. Putyin célja a Balti-tenger ellenőrzése” – mondta Bydén, a svéd fegyveres erők legfelsőbb parancsnoka. Majd így folytatta: „ha Oroszország átvenné az irányítást és lezárná a Balti-tengert, az óriási hatással lenne az életünkre – Svédországban és a Balti-tengerrel határos többi országban. Ezt nem engedhetjük meg. 

A Balti-tenger nem válhat Putyin játszóterévé, ahol rettegésben tartja a NATO-tagokat.”

Egyre gyakrabban tűnnek fel orosz tartályhajók Svédország kizárólagos gazdasági övezetében, Gotland keleti partjainál. Állítólag létezik egy 1400 hajóból álló flotta, amely az orosz olajexportőröket szolgálja ki. A múlt hónapban Svédország közölte, hogy az Európai Bizottság a következő szankciós csomagjában megvizsgálja, miként lehetne kezelni az orosz „árnyékolajflottát”.

Először 2005-ben demilitarizálták, majd Svédország 2016-ban újra állandó csapatokat telepített Gotlandra, miután 2014-ben Oroszország annektálta a Krím-félszigetet.

 Svédország márciusban a NATO legújabb tagja is lett – vagyis rá is vonatkozik a szövetség 5. cikke szerinti garancia, amely szerint minden más tag egymás védelmére kel, ha megtámadják őket. „Ha Putyin megszállja Gotlandot, akkor a tengerről fenyegetheti a NATO-országokat. Ez a béke és a stabilitás végét jelentené az északi és balti térségben” – zárta nyilatkozatát Bydén.

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:20
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­é­k­­e­l­­­d­­­ ­­­a­­­ ­­s­­­z­­­e­­­x­­i­­­ ­­p­­­u­n­­c­­­i­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
gilou-au-clavier
2024. május 22. 22:45
Ha megtámadják Gotlandot, az a 3. világháború, a nyugat atommal kell hogy válaszoljon. Vörös vonal. Azonnal, kérdés nélkül, atomot a pofájukba. Sajnos tudniuk kell, hogy abba a legutolsó orosz ork is belepusztul majd. Az ő döntésük lesz, az orkok felelőssége ez. Persze akkor ennyi volt. Más út nincs. A narancspöti magyarkák seggbekúrathatják magukat muszka fasszal, de ők sem úszák meg. Nem mintha nem pusztulnának ki amúgy is...
zavulon
2024. május 22. 20:38
A medve nem játék!
billysparks
2024. május 22. 20:21
majd Svédország 2016-ban újra állandó csapatokat telepített Gotlandra, miután 2014-ben Oroszország annektálta a Krím-félszigetet. Bizony, veszélyes, ha a szomszéd orosz " szigetre" oroszok teszik rá a kezüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!