Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Macron szerint jó lenne, ha Kijev Oroszországot lőné, és szerinte ez nem eszkaláció

2024. május 29. 18:07

A francia elnök arra biztatta Kijev európai szövetségeseit, hogy engedjék már meg az ukránoknak, hogy oroszországi katonai létesítményeket támadjanak.

2024. május 29. 18:07
FRANCE - POLITICS - ELYSEE PALACE - FRENCH PRESIDENT MEETS PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF NIGER - FEBRUARY 16 2023

Nyitókép: AFP/Amaury Cornu/Hans Lucas

Emmanuel Macron francia elnök kedden kijelentette, hogy Kijevnek „képesnek kell lennie arra”, hogy megtámadhasson oroszországi célpontokat – számolt be róla az Euractiv. 

Macron az Olaf Scholz német kancellárral közös sajtótájékoztatón beszélt a témáról. Az elnök újfent megismételte eléggé ellentmondásos álláspontját, miszerint Franciaország Ukrajnával kapcsolatos doktrínája változatlan:

Támogatjuk Ukrajnát abban, hogy ellenálljon és megvédje határait, és nem akarunk semmilyen eszkalációt”.

Majd hozzátette: „Hogyan magyarázzuk meg az ukránoknak, hogy meg kell védeniük városaikat, Harkivot, ha ugyanakkor azt mondjuk nekik, hogy nem vehetik célba azokat a bázisokat, ahonnan orosz rakétákat indítanak?”.

Macron, amikor a Németország és Franciaország közötti nézeteltérésekről kérdezték azt válaszolta: 

Szolidárisak vagyunk, igen, de nem vagyunk teljesen egyformák”.

Macron álláspontja egybecseng Jens Stoltenberg NATO-főtitkár múlt heti, a The Economist című lapnak tett kijelentésével, miszerint fel kellene oldani bizonyos uniós korlátozásokat, és Ukrajnának szabad kezet kellene kapnia, hogy mélyen Oroszország belsejében található célpontokra csapjon le.

Ezt is ajánljuk a témában

Scholz óvatosabb

Az ügy fontos kérdéseket támaszt Németország számára is, hiszen Berlin is juttatott olyan nagy hatótávolságú fegyvereket, – például a Mars II rakétatüzérség –  amelyekkel támadhatók Ukrajnából oroszországi célpontok. 

Scholz kancellár ugyanakkor visszafogottabb volt Macronnál a témában. A német kormányfő kifejezte, hogy vonakodik megváltoztatni az Ukrajnával kötött jelenlegi megállapodásokat a nyugati fegyverek használatára vonatkozóan. 

„Az Egyesült Államok, Németország, Franciaország mind olyan szabályozást dolgozott ki, amely kimondja, hogy a nyugati fegyverek alkalmazásának mindig a nemzetközi jog keretein belül kell történnie.

Ez eddig is jól működött a gyakorlatban, és minden bizonnyal ezután is így lesz”

– mondta Scholz.

Ezt is ajánljuk a témában

Róma még ellenáll

Antonio Tajani olasz külügyminiszter kedden megismételte, hogy Olaszország nem küld csapatokat a harcokba, és nem engedélyezi az olasz katonai felszerelések használatát Ukrajna határain kívül.

Tajani kifejtette, hogy Olaszország mind a Közel-Keleten, mind Ukrajnában a mind a konfliktusok lecsendesítését szorgalmazza, de a kormány „egyértelmű álláspontot” tart fenn a katonai felszerelésekkel kapcsolatban. „Ez benne van az Ukrajnával kötött megállapodásainkban, és figyelemmel kísérjük a katonai felszerelések felhasználására” – jegyezte meg.

Vasárnap Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is felszólalt az ellen, hogy Ukrajna Nyugattól szállított fegyvereket használjon orosz terület elleni támadásokhoz.

„Egyetértek azzal, hogy a NATO-nak szilárdan kell maradnia, és nem kell mutatnia a gyengeség jeleit. Sok megkérdőjelezhető kijelentés hangzott el, többek között Macrontól is. Nagyobb óvatosságot javaslok” – mondta.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madárinfluencer
2024. május 30. 09:58
Ha nagy hatótávolságú NATO fegyverekkel Ukrajnából orosz célpontokat lőnek az ukránok (?), akkor az oroszok nyilván nem fogják a NATO tagállamokat lőni, így kényszerhelyzetbe kerülnek. Két választásuk marad, vagy teljesen elfoglalják a szarrá lőtt Ukrajnát, vagy bevetik az atomot és kitör a harmadik világháború. Ez Macron szerint nem eszkaláció.
jooeee
2024. május 30. 09:09
Ez egy barom.
HZ72
2024. május 30. 08:35
VIVA RUSSIA 🤍💙❤️ From Hungary 🇭🇺
2024. május 30. 06:28 Szerkesztve
Az se lenne escalation ha Kiviv a franciákat lőné... Előre ország népe rajta hát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!