Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Izrael: Dél-Afrika kicsúfolja a népirtást

2024. május 17. 12:01

Dél-Afrika a Hágában székelő bírósághoz fordult.

2024. május 17. 12:01

Nyitókép: AMIR COHEN / POOL / AFP

Izrael pénteken közölte az ENSZ Legfelsőbb Bíróságával, hogy a Dél-Afrika által

a gázai katonai művelet miatt indított per „megcsúfolja a népirtás szörnyű vádját”.

A Nemzetközi Bíróság a harmadik tárgyalási fordulót tartja a Dél-Afrika által kért sürgősségi intézkedésekről, amely azt szeretné, ha a hollandiai Hágában székelő bíróság tűzszünetet rendelne el az enklávéban – írja az ApNews.

A vádak „teljesen elrugaszkodtak a tényektől és a körülményektől” – mondta Gilad Noam izraeli főügyészhelyettes a 15 nemzetközi bíróból álló testületnek.

Dél-Afrika csütörtökön közölte a bírósággal, hogy 

a gázai helyzet „új és borzalmas szakaszba”ért

és sürgette a bírákat, hogy utasítsák Izraelt a katonai műveletek leállítására. Izrael határozottan tagadja, hogy népirtást követne el Gázában, és azt állítja, hogy mindent megtesz a civilek megkímélése érdekében, és csak a Hamász fegyvereseit veszi célba.

„Mi nem kívánunk kárt okozni ezeknek a civileknek, ahogyan a Hamász teszi”

 – mondta Noam, aki azzal vádolta a szervezetet, hogy emberi pajzsokat használ. Dél-Afrika négy kérelmet nyújtott be a Nemzetközi Bírósághoz, hogy vizsgálja ki Izraelt.

Az Nemzetközi Bíróság bírái széleskörű hatáskörrel rendelkeznek a tűzszünet és más intézkedések elrendelésére, bár a bíróságnak nincs saját végrehajtó apparátusa.

Dél-Afrika 2023 decemberében kezdeményezte az eljárást, és úgy látja, hogy a jogi kampány az identitása szempontjából központi kérdésekben gyökerezik. Az Afrikai Nemzeti Kongresszus régóta hasonlítja Izrael politikáját a Gázai övezetben és a megszállt Ciszjordániában saját történelméhez.

Ezt is ajánljuk a témában


 

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. május 19. 21:01
A Közel-Keleti Háborúk összes civil áldozata az arab iszlamista terroristák bűne. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Az izraeli áldozatokkal ők végeztek - célzottan, BESTIÁLIS KEGYETLENSÉGGEL Az arab civileket pedig pajzsként használták a harcok során, és a fegyverraktáraikat és rakétakilövő-állásaikat is civil létesiményekbe, iskolákba, kórházakba telepitették. Igy sajnálatosan a jogszerű izraeli válaszcsapás áldozatai lettek. De ez a HamaSS mocskos terroristáit a legkevésbé sem érdekli.
Tommaso
2024. május 19. 20:53
asszaur sem a KZ fogalmával nincs tisztában, sem azzal, mi történt 1967-ben, amikor ÖT ARAB ÁLLAM, hadüzenet nélkül, TÁMADT RÁ az egyszem IZRAELRE.
Tommaso
2024. május 19. 20:51
Vajon Magyarországon kivül melyik állam tűrné, hogy egyik szomszédja pár évtizeden belül már ÖTÖDSZÖR TÁMADJA MEG, és válogatás nélkül irtsa a polgárait? Az előző négy háborúban Izrael megelégedett azzal, hogy kiűzze területéről az agresszor támadókat. Akik egy idő múlva új erőre kaptak és ismét támadtak. A jelenlegi vezetés úgy döntött, megpróbálja szétverni, likvidálni a rájuk támadó terrorista bandát. Remélhetőleg sikerrel járnak.
Tommaso
2024. május 19. 20:50
KIZÁRÓLAG a HamaSS tehető felelőssé a közel-keleti konfliktus civil áldozataiért. Az izraeli civileket ők maguk mészárolták le, az arab civileket pedig pajzsként használták a harcok során. A rakétavetőiket iskolákba és kórházakba telepitették, Ugyanitt voltak a fegyverraktáraik is. Még az ENSZ segélyszervezetibe is beférkőztek. Számos ország ezért függesztette fel ezen szervezetek támogatását. aminek éhező civilek látták kárát, de a HamaSS-t a saját népe szenvedése sem érdekli. Ők zsidóvérre szomjaznak, és ezt nem is tagadják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!