Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Így játssza ki Moszkva a szankciókat! Hatalmas olajüzletet kötött Oroszország és India – az elszámolás rubelben történik

2024. május 29. 18:19

India a világ harmadik legnagyobb olajimportőrévé és az orosz nyersolaj legnagyobb vásárlója vált mióta a Nyugat szankciókat vezetett be.

2024. május 29. 18:19
EU Russian Oil Price Cap Illustrations

Nyitókép: Jonathan Raa / NurPhoto / AFP

Az indiai Reliance Industries, a világ legnagyobb finomítókomplexumának üzemeltetője egyéves szerződést írt alá az orosz Rosznyeftel, hogy havonta legalább hárommillió hordó kőolajat vásárol rubelben – közölte négy, az ügyet ismerő forrás az Indian Expresszel.

A lap szerint a rubelfizetésre való áttéréssel Vlagyimir Putyin orosz elnök arra törekszik, hogy 

Moszkva és kereskedelmi partnerei alternatívákat alakítsanak ki a nyugati pénzügyi rendszerrel szemben, illetve hogy megkönnyítsék a kereskedelmet az amerikai és európai szankciók ellenére.

A Rosznyefttel kötött határidős megállapodás azt is lehetővé teszi, hogy a magánkézben lévő Reliance kedvezményes áron szerezzen olajat, mivel az olajtermelők OPEC+ csoportja várhatóan június után is az önkéntes kínálatcsökkentés meghosszabbításáról dönt. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és szövetségesei június 2-án online ülésen vitatja meg a termeléscsökkentés kitolását.

India a világ harmadik legnagyobb olajimportőrévé és az orosz nyersolaj legnagyobb vásárlója vált mióta a Nyugat leállította a vásárlásokat és szankciókat vezetett be Moszkva ellen. 

India rúpiában, dirhamban és kínai jüanban is fizetett az orosz nyersolajért, miután év elejében fizetési gondjai adódtak, hogy az amerikai szankciók miatt nem jutott dollárhoz. A rubel viszont csökkenti a valutaelszámolás miatti kockázatot.

Az állami tulajdonban lévő indiai finomítók – a Reuters korábbi jelentése szerint – az orosz olaj spot-piacokat csapolták meg, mivel nem tudták véglegesíteni az idei évre vonatkozó határidős szállítási szerződéseket. A Rosznyeft a Reuters kérdéseire e-mailben küldött válaszában kijelentette, hogy India stratégiai partnere a vállalatnak, és az ország vállalataival való együttműködés kiterjed a kitermelés, a kőolaj-finomítás, valamint a kőolaj és kőolajtermékek kereskedelme terén megvalósuló projektekre.

A Rosznyefty azt is közölte, hogy az eladott nyersolaj értékének meghatározására vonatkozó kereskedelmi megközelítések minden vállalatnál azonosak, függetlenül attól, hogy magán- vagy állami irányítás alatt állnak.

Az indiai pénzügyi év kezdetétől hatályos üzleti megállapodás feltételei szerint a Reliance havonta két rakomány, mintegy egymillió hordó Ural-típusú nyersolajat vásárol, további négy rakomány vásárlására szóló opcióval, hordónként 3 dolláros kedvezménnyel a közel-keleti, dubaji referenciaárhoz képest. A finomító emellett havonta egy-két rakomány alacsony kéntartalmú nyersolajat, főként az oroszországi Kozmino csendes-óceáni kikötőjéből exportált ESPO Blend-et vásárol majd, hordónként 1 dollárral magasabb áron, mint a dubaji jegyzés. 

A források szerint a Reliance megállapodott abban, hogy az olajért az indiai HDFC Bankon és az orosz Gazprombankon keresztül orosz rubelben fizet majd. A fizetési mechanizmus további részletei nem ismertek egyelőre.

A lap megjegyzi, hogy a HDFC Bank és a Gazprombank egyelőre hivatalosan nem kommentálta az értesüléseket.
 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
453682
2024. május 29. 20:33
Ezt már 2 éve csinálják, ez nem új infó.
gebsi1
2024. május 29. 20:15
Ha jól értem akkor az oroszok és indiaiak közösen, megint megszopatták a globalista söpredéket, élükön Amerikával. Most mindenki láthatja, hogy miért is alakult a BRICS és miért szabadulnak egyre többen a dollár alapú elszámolástól.
llnnhegyi
2024. május 29. 20:06
Igen. És mellékesen 1,5 milliárd embert, barátot kapott. Ostoba, hülye Ursula Borell!!
monuskaroly
2024. május 29. 20:02
Ha India, Kína, az oroszok, a BRICS leszokik a Dollárról (márpedig lejönnek róla) az valami más világrendet fog jelenteni!!! Hajrá csak így tovább!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!