Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

A román miniszterelnök nem kertelt: „Kötelező katonai szolgálat? Kizárva!”

2024. május 28. 20:30

Ma már nem lehet erre kötelezni az embereket – véli Marcel Ciolacu.

2024. május 28. 20:30
null

Nyitókép: Marcel Ciolacu miniszterelnök Twitter-oldala

Kizárja a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetését Romániában Marcel Ciolacu miniszterelnök, aki felidézte, hogy ifjúkorában agrármunkával töltötte a sorkatonasági időszak nagy részét– írta meg az Economix.

Kötelező katonai szolgálat? Kizárva! A seregben töltött idő háromnegyedét mezőgazdasági munkával töltöttem. Mihez akarunk visszatérni? Ha lenne egy önkéntes szolgálat, ahol fizetnének, esetleg. Ma már nem lehet erre kötelezni az embereket” 

– nyilatkozta Marcel Ciolacu hétfőn.

Nicolae Ciuca szenátusi elnök, a Nemzeti Liberális Párt vezetője sem támogatja a kötelező katonai szolgálat visszaállítását, csak az önkéntes fegyveres szolgálatot. „Jelenleg nagyon nehéz lenne újra megteremteni a kötelező katonai szolgálat logisztikai hátterét. Ennek megfelelően az önkéntes katonai szolgálat, amely már létezik a tartalékos katonák számára, egy lehetőség lehet azok számára, akik katonák akarnak lenni, de nem kötelező jelleggel” – fogalmazott a szenátusi elnök, melyet a Maszol hírportál szemlézett.

Az ukrajnai háború miatt Európa-szerte feléledt a vita a kötelező katonai szolgálat visszaállításáról vagy annak kiterjesztéséről ott, ahol még létezik.

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke nemrég azzal az ötlettel állt elő, hogy minden uniós tagállamban hozzák vissza a kötelező sorkatonaságot.

Ezt várhatóan már az újonnan felálló Európai Parlament képviselői fogják megvitatni.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. május 29. 14:35 Szerkesztve
Kezdem azt hinni, hogy a román vezérek azért utálnak minket, mert közös véleményünk van bizonyos kérdésekben... (csak viccelek, nyilván nem, de jó látni, hogy van ilyen is)
Syndicalist-Cat
2024. május 29. 02:04
Azért vicces eset mikor a vlah vezetőségbe több ész szorult mint a németbe!
Hasadt Tölgy
2024. május 28. 21:27
Nekik tényleg nem való a katonaság. Harc és küzdelem helyett mindig csak a krupiék rulettmódszerével haladtak előre. Most páratlan amcsi csokifagyit nyalnak.
zavulon
2024. május 28. 21:06
Mivel a hadköteles korú lakosság egyik harmada külföldön dolgozik, a második harmada bűnöző, a harmadik harmada pedig Erdélyben termeli meg a román GDP kétharmadát, így ez felérne egy gazdasági öngyilkossággal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!