Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A Politico a fiatalok lelkéért aggódik éppen nagy erőkkel

2024. május 30. 09:00

Ejnye, ezek a mai fiatalok, hát nem a jobboldalra (Politicóul mondva: „szélsőjobboldalra”) szavaznak?

2024. május 30. 09:00

Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins

Listázott, akarom mondani, listát készített a brüsszeli Politico az európai, saját terminusa szerint „szélsőjobboldali” pártokról, amelyek most éppen a fiatalok, akár elsőszavazók körében népszerűek.

Ugyanis vannak országok, ahol a fiatalabb szavazók a bevándorlás- és az intézményellenes pártokat olyan számban támogatják, mint az idősebbek, sőt még azokat is meghaladó arányban – írja a lap. Ezek

  • Belgium
  • Franciaország
  • Portugália
  • Németország
  • és Finnország

de megemlítik Hollandiát is, ahol Geert Wilders bevándorlásellenes Szabadságpártja nyerte meg a 2023-as választásokat egy olyan kampányban, amely összefüggésbe hozta a megfizethető lakhatást a bevándorlás korlátozásával. A lakhatási válságra apellált egyébként a portugál Chega (jelentése: „Elég!”).

A migrációellenes pártokra elsősorban a fiatal férfiak szavaztak a felméréseik szerint, a fiatal nők körében inkább a Zöldek és más baloldali pártok népszerűek. S kivétel még Olaszország, ahol Giorgia Meloni miniszterelnök Olasz Testvérei helyett inkább balos tendencia volt megfigyelhető a fiatalok körében, a német és a finn Zöldek éppen csúsznak lefelé a fiatal korosztályban, a németországi szocialisták és kereszténydemokraták zsugorodásából pedig a radikális AfD profitál – állapítják meg.

De lássuk az országokat részletesebben!

Franciaországban a 28 éves Jordan Bardella vezette – egyébként Marine Le Pen nevével fémjelezett – Nemzeti Tömörülésre egy áprilisi közvélemény-kutatás szerint a 18 és 25 év közötti fiatalok 32 százaléka szavazna; 17 százalék pedig a Jean-Luc Mélenchon-féle szélsőbaloldali Engedetlen Franciaországra. A lap megfejtése szerint ez részben Bardella erős TikTok-jelenlétének is köszönhető.

Ezt is ajánljuk a témában

Portugáliában a radikális Chega a szavazatok 18 százalékát szerezte meg a márciusi általános választásokon, emlékeztet a lap, ám a felmérések szerint a 18-24-es korosztályba tartozó voksolók negyede adta szavazatát a pártra, szemben a szocikat támogató legidősebbekkel.

Belgiumban a bevándorlásellenes és szeparatista Flamand Érdek (Vlaams Belang) párt számíthat a flandriai fiatalok – különösen a fiatal férfiak – szimpátiájára, a voksok negyedét szerezheti meg, a fiatalok körében azonban akár a voksok egyharmadát is viheti (viszont aránylag kevés női szavazója van). A pártelnökkel lapunk is készített interjút.

Ezt is ajánljuk a témában

Németországban a fiatalok 14,5 százaléka volt AfD-szimpatizáns, ahogy Finnországban a 20 százalékos eredménnyel másodiknak befutó jobboldali Finn Párt minden korosztályban a legnépszerűbb volt a legidősebbeken kívül.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-123
2024. július 08. 14:58
🍓 ️ ­­­É­r­t­é­­k­­­e­l­d­­­ ­­a­ ­­­s­­­z­­e­­­x­­i­­­ ­p­­­u­­n­­­c­i­­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
vapepe
2024. május 30. 14:45
Sokmindennel egyetértek. De Wilders elveszett! Olyan, mintha Gyurcsiferi pártjanyerné a választást, aztán felkérné Viktort, hogy legyen PM, mert nélküle nem tud kormányozni. Nincs az a normális szavazó, aki nem mélységesen csalódik egy ilyen "karakán" vezetőben. Jobban járt volna, ha új választásokat íratott volna ki mindaddig, amíg rá nem jönnek a dáccsok, hogy mi a németek és a (belga) franciák közé szorulva a túlélésük záloga.
lemez
2024. május 30. 09:44
Most irta a portfolio,hogy megbünteti Magyarországot az eu,kevesebb poziciót kap,mert akadályozza az uki nácik unios csatlakozását.Még ennél is jobban,amit eddig csinált velünk azt hittem nincs már más.De van.Pedig hogy kellenne örülnünk a többi országgal.A ukikhoz megy a keleti országok felzárkóztatási pénze,szinte az összes agrártámogatás a monsatónak megy,újjáépitésre milliárdok.Az eus pénzek tehát mennek Amerikába.Europában meg parlagon kell hagyni a földeket,a klima,a zöldités stb.De etetik velünk a monsató ki tudja mivel kezelt szarát.Még az a csoda hogy megvagyunk.Usa uralmi rendszere az unio.Csak a vak nem látja mi folyik itt europában.
Zsolakomarom
2024. május 30. 09:35
A fiatalok szivesen szavaznak establisment ellenes partokra Magyarorszagon pl. barkire, csak a Fideszre nem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!