Zelenszkij örül az új amerikai segélynek, szerinte ez nem kidobott pénz, sőt, ez ad esélyt a győzelemre

2024. április 21. 18:21

A Trumppal kapcsolatos feltételezésekre pedig csak annyit mondott: „szóbeszéd”.

2024. április 21. 18:21
null

Nyitókép: Ukrainian Presidency / Anadolu / Anadolu via AFP

Az ukrán elnök szerint Ukrajnának esélye nyílhat a győzelemre, miután az Egyesült Államok törvényhozásának alsóháza elfogadta a csaknem 61 milliárd dolláros támogatási csomagot.

Volodimir Zelenszkij az NBC televíziónak adott interjúban sürgette a Kongresszus felsőházát, hogy mielőbb szavazzon a katonai segítséget tartalmazó jogszabályról, és azt hangoztatta, hogy a szükséges fegyverrendszereknek minél előbb el kell jutniuk országa katonaságához. Óvott attól, hogy a segítségnyújtás további hat hónap haladékot szenvedjen, és kijelentette, hogy pontot kell tenni a támogatási csomag elfogadásának végére, hogy országa katonái amilyen gyorsan csak lehet kézzelfogható segítséget kapjanak a harctéren. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ukrajna katonai szükségleteit illetően kiemelte, hogy nagy hatótávolságú fegyverekre és légvédelmi eszközökre van most legnagyobb igény, és úgy vélte, hogy 

az új támogatással képesek lesznek stabilizálni a helyzetet a harctéren és visszavenni a kezdeményezést. 

A háború pontos ütemtervét illető kérdésre az ukrán elnök azt mondta, hogy ez attól függ, milyen gyorsan érkezik a segítség, de megjegyezte, hogy rengeteg tényező befolyásolja a továbbiakat. A háború lezárásának stratégiáját illetően úgy fogalmazott, hogy annak nem „Putyin és környezetének szavain kell alapulnia, hanem valamin, ami részletes és kézzelfogható egy független és demokratikus Ukrajna számára”.

„Szóbeszédként” jellemezte azokat a feltételezéseket miszerint Donald Trump, ha novemberben amerikai elnökké választják, nyomást gyakorol majd Ukrajnára, hogy a háború lezárása érdekében területi engedményeket tegyen Oroszország számára, és hozzátette, hogy ebben nem hisz.

Zelenszkij állítása szerint az országában zajló háború azt jelenti, hogy 

az Egyesült Államoknak nem kell harcolnia a NATO-országok védelmében, mert ezt az ukránok megteszik, a civilizált világnak pedig egyedül a harchoz szükséges felszerelést kell rendelkezésre bocsátania”.

Úgy vélte, hogy az ukrán háborúra fordított pénz nem kidobott összeg, mert az amerikaiak mindenekelőtt Európa szabadságát és demokráciáját védelmezik.

Az Egyesült Államok képviselőháza szombaton fogadta el az ukrajnai támogatás folytatásáról szóló 60,8 milliárd dollárt (mintegy 23 ezer milliárd forint) tartalmazó törvényt, ami lehetővé teszi, hogy csaknem 4 hónap szünet után újrainduljanak a rendszeres amerikai katonai szállítások az ukrán haderőnek. A Kongresszus alsóháza a szombati ülésén ugyancsak elfogadta az Izrael katonai támogatásáról szóló jogszabályt, és az Egyesült Államok délkeleti-ázsiai szövetségeseinek szánt támogatást. A törvénycsomagban szerepelt a TikTok kínai tulajdonú videómegosztó alkalmazás betiltását lehetővé tevő jogszabályt is.

Az ukrajnai támogatásról szóló törvényre a képviselők mintegy háromnegyede szavazott igennel, így 311 támogató, 112 ellenző vokssal szavazták meg. Nemmel szavazott 112 republikánus képviselő. Egyikük, a texasi Chip Roy hangsúlyozta, hogy képviselőtársai a hónapok óta képviselt egységes republikánus állásponttal fordultak szembe, amely arról szólt, hogy addig nem fogadnak el támogatást Ukrajna számára, ameddig az Egyesült Államok déli határának őrizetéről és a határbiztonság helyreállításáról nincs megállapodás. Hozzátette, hogy az amerikai határon kialakult válság közvetlen nemzetbiztonsági fenyegetés az Egyesült Államok számára.

Joe Biden elnök a törvény elfogadását követően köszönetet mondott a Mike Johnson republikánus házelnöknek annak szavazásra bocsátásáért, és hangsúlyozta, hogy amint azt a Kongresszus felsőháza, a szenátus megszavazza, és a törvény az asztalára kerül, haladéktalanul aláírja. Az elnök szerint azok a képviselők, akik igennel szavaztak, a nemzetbiztonságot helyezték előtérbe.

(MTI)

 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2024. április 22. 15:06
Zelenszkij és a támogatói is óriási tévedésben vannak, mert ezt a háborút Ukrajna, de még a NATO sem nyerheti meg noha, az atomháborúba az egész emberiség belerokkanhat. Ezért sürgősen le kellene ülni tárgyalni és megegyezni, amelynek során az ukrajnai oroszok visszatérése az Anyácska kebelére, aligha kerülhető el. További általános alapkövetelmény lehetne a hatalmi politizálás teljes felszámolása és egy békés együttműködési rendszer kialakítása, amelynek a legfőbb célja a bolygó megóvása, komfortosítása és időtállósága lenne.
szabadabb
2024. április 22. 01:26 Szerkesztve
már érzi az usa is hogy nem jön ki a matek...kevés lesz az ukrán katona akármennyi a fegyver... és hogy feneketlen kútba szórják a lóvét. De mint tudjuk pacsira nyomtatják a dollárt! és valahova el kell adni azokat a drága fegyvereket ahhoz meg háború kell!
Hekimeki
2024. április 22. 00:11
NAGYON BÍZOM BENNE NEM SOKÁIG ÖRÜL MÁR NEKI.....LŐJE MÁRAGYONVALAKI❗❗❗❗👍😡😡😡😡
Johogy
2024. április 21. 22:59
Jaja, gyozelem. Steiner az allatkertnel. Voltmar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!