Moszkvában lépett szövetségre Moldova EU-ellenes ellenzéke

2024. április 22. 19:02

Ők nem kívánnak belépni az Európai Unióba, helyette visszatérnének az Oroszországgal való baráti kapcsolatokhoz.

2024. április 22. 19:02
Maráczi Tamás

Nyitókép: Ilan Shor Comrat városában kampányol 2019. február 15-én  /  fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

--

Az EU-párti moldovai államfő Maia Sandu a kelet-európai ország európai uniós tagságát ígéri - közeleg az elnökválasztás és azzal egy időben megtartani tervezett, az EU-tagságról szóló népszavazás, október 20-án rendezik ezeket, és befordult a kampányegyenesbe a moldovai ellenzék is. 

Alternatívát kínáltak  az EU-barát iránnyal szemben, 

az új ellenzéki blokk megalakulásának hírét üzenetértékűen Moszkvában jelentették be vasárnap.

Az új pártszövetség neve Győzelem, motorja pedig egy oroszbarát oligarcha, Ilan Shor, akit egyébként tavaly Moldovában távollétében 15 év börtönbüntetésre ítéltek csalás miatt - a mágnás Izraelben él, a moldovai hatóságok régóta kérik a kiadatását, hiába. A vád szerint a nagyvállalkozó machinációi során egymilliárd dollár tűnt el a moldovai bankrendszerből 2014-ben. Korábbi pártját betiltották, most azonban újra politikai álmok kerget egy új politikai formációval.

A moldovai nagyvállalkozó hétvégi nyilatkozatában elmondta: Moldovának nem szavad követnie az EU „fantomeszméjét”, ehelyett 

vissza kell térnie az Oroszországgal való kapcsolattartáshoz és az oroszok által felajánlott regionális szervezetekben való részvételhez.

A pártfúzióban aktívak még a Moldova déli részén fekvő, oroszbarát vezetésű Gagauzia régió vezetői is. Jevgenyija Gutul, Gagauzia vezetője úgy vélte, a Győzelem pártszövetség célja az, hogy megvédje Moldova függetlenségét, megakadályozza, hogy idegen erők belerántsák Moldovát egy katonai konfliktusba, illetve hogy helyreállítsa  Oroszországgal való „baráti kapcsolatokat”írja az Euractiv, hozzátéve, hogy Gutul az elmúlt két hónapban két ízben is Moszkvában járt, ahol Putyin elnök segítségét kérte a moldovai kormány ellenében.

Andrei Spinu moldovai infrastrukturális miniszter Facebook-bejegyzésében azt írta reagálásképpen, hogy az új ellenzék nyíltan üzent azzal, hogy „közvetlenül a Kreml mellett” hozták létre mozgalmukat, de szerinte ezzel minden moldovai számára 

világos, hogy ki ők, „az egész ország látta ezeket a nemzetárulókat Moszkvában” 

– vélekedett Spinu.

A moldovai államfő, Maia Sandu két évvel ezelőtt elítélte Moszkva ukrajnai háborúját, és a hazáját fenyegető legnagyobb veszélyeknek az orosz beavatkozást és a korrupciót nevezte meg. 

Sandu legnagyobb kihívója az elnökválasztáson az ellenzéki szocialisták vezetője, Igor Dodon lesz, aki a múlt héten arra biztatta híveit, hogy bojkottálják a voksolással egyidejű EU-népszavazást, ugyanis az semmi más, mint eszköz Sandu kezében saját népszerűsége növelésére. 

A közvélemény-kutatási adatok szerint Sandunak jelenleg 35, Dodon 16 százalékos a támogatottsága. 

Ilan Short, Igor Dodont és a kommunista párt vezetőjét, Vlagyimir Voronyint összeköti, hogy valamennyien a népszavazás ellen kampányolnak, de egyelőre nem látszik annak jele, hogy együttműködnének a kormány ellen a választási kampányban. 

Ezt is ajánljuk a témában

--
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. április 23. 13:09
Valaki csak EGYSZER tudná bebizonyítani nekem, hogy az USA jobb mint a RUS/CHI...🤡 MIUTÁN MINDENHOL KAPITALIZMO VAN !🤣🤣🤣
survivor
2024. április 23. 13:05
Na Ukrajna után jön Moldávia... Oláhok mit szólnak ?
Patika
2024. április 22. 21:58
Irigylésre méltó, hogy ők képesek voltak a jobbat választani.... Nem minden a design, a merg a kapitalista kirakat...a dömping és ócska árubőség (főeg ha nincs rávaló)
véna
2024. április 22. 20:01
Sandu kampány körúton van, ellátogatott a Gagaúzok lakta részekre akik, ez a mi földünk, takarodj innen táblákkal elhajtották a retekbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!