A Google fizetőssé tenné a keresést

2024. április 05. 07:18

Az óriáscég lemaradt az AI-versenyben, ennek pedig komoly ára lehet.

2024. április 05. 07:18
Google Illustrations Ahead Of Alphabet Earnings Figures

Nyitókép: Gabby Jones/Bloomberg via Getty Images

A Google vezetősége azt fontolgatja, hogy bizonyos funkciókat fizetőssé tesz a keresőmotorban, részben az újonnan bevezetett generatív mesterséges intelligenciák magas költségei miatt. Ez lenne az első alkalom, hogy a Google egyik alapvető terméke fizetőssé válna, viszont a tervek szerint, egyelőre ez csak az AI-alapú szolgáltatásokat érintené – írta meg a Világgazdaság

A lap szerint a prémiumdíjak bevezetése nemcsak a vállalat, hanem akár az egész internetet működését is megváltoztathatja.

Célkeresztben az Gemini

Az előfizetési rendszer elsősorban az új, mesterséges intelligenciát alkalmazó funkciókra vonatkozna, mint például a Gemini nevű AI-asszisztens, amely már a Gmailben és a Docsban is elérhető tesztelésre. Ugyanakkor a Google ikonikus keresőmotorjának javasolt átalakítása az első lépés lenne afelé, hogy a vállalat fizetési fal mögé helyezze az egyik alapvető termékét.

A hagyományos kereső szerencsére egyelőre ingyenes marad, és a hirdetések továbbra is megjelennének a prémium felhasználók számára is.

Bár az új rendszerrel kapcsolatban még nincs döntés, a javaslat rávilágít azokra a problémákra, amelyekkel a Google és anyavállalata, az Alphabet, a közelmúltban kénytelen volt szembesülni. Jelesül, hogy az internetes óriás hosszú éveken át ingyenes szolgáltatásokat biztosított, melyek finanszírozását teljes egészében a felületén megjelenő reklámok biztosították: tavaly a vállalat bevételének több mint felét, azaz 175 milliárd dollárt a keresésből és kapcsolódó hirdetésekből származott. Az ágazati szakértők és legfrissebb adatok szerint azonban az online hirdetések piaca lassulni kezdett, ami a Google és más online szolgáltatók számára is komoly kockázatot jelenhet.

Ha mindez nem lenne elég, a Google egyelőre az AI-versenyben is lemaradni látszik a versenytársakhoz képest. 2022 novemberében az OpenAI elindította a népszerű ChatGPT alkalmazást, amire a Google igyekezett válaszolni Gemini és Google One szolgáltatásokkal, de egyik sem tudta megközelíteni a rivális termékeinek népszerűségét.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty21-6
2024. május 25. 00:52
🍓 ️ ­É­­r­­t­­­é­­k­­e­­l­­d­­­ ­­a­­­ ­­s­­­z­­e­­x­­i­­­ ­p­­­u­­­n­­­c­­i­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Ninini
2024. május 09. 15:52
Átszokunk a DuckDuckra. A Gugli meg elmehet a csába.
omega
2024. április 10. 14:23
Fizetős lesz, de a reklámok maradnak.
Akitlosz
2024. április 05. 23:03
Fizetőssé tennék a levegővételt is. Ha tudnák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!