Svájcban megszavazták az orosz vagyon Ukrajnának adását

2024. március 07. 21:29

A végső döntést a svájci kormánynak kell meghoznia.

2024. március 07. 21:29

A nyitókép illusztráció. Fotó: ANTOINE BOUREAU / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

***

A svájci parlament felsőháza csütörtökön szerény többséggel, de elfogadta azt a javaslatot, mely engedélyezi, hogy az országban található, befagyasztott orosz vagyont Ukrajnának adják háborús jóvátételként – írja a Világgazdaság.

A többek között az ország semlegessége miatt is kulcsfontosságú ágazattá váló bankrendszer árnyékában a kérdés heves vitát váltott ki, és egyelőre csak azt teszi lehetővé, hogy a kormány a nemzetközi jogban találjon módot arra, hogy a támadó ország svájci eszközei átadhatóak legyenek a megtámadott ország számára.

A lap megjegyezte, hogy Svájcban az orosz jegybank 7,4 milliárd svájci frankot kitevő eszközét fagyasztották be,

ami valóban soknak tűnik, de eltörpül az Európai Unióban zárolt mintegy 200 milliárd euróhoz képest. A javaslatot a parlament alsóháza már tavaly megszavazta.

Ezt is ajánljuk a témában

Svájc: az oroszok pénze tabu!

Vég nélküli tánc lesz az orosz befagyasztott vagyonok elkobzásának kísérlete. Svájc azonban már most kiszállt a keringőből.

A parlamenti vita során Ignazio Cassis elmondta, hogy

a tények világosak, Oroszország súlyosan megsértett a nemzetközi jogot, ezért ki kell fizetnie az általa okozott károkat.

Bern immár nemzetközi jogi alapot kíván találni a jóvátételi mechanizmusra globális szinten, mely a támadó ország jegybankjának és állami vállalatainak forrásait adná át a megtámadott országnak.

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-84
2024. május 26. 18:40
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­­é­­k­­e­l­­­d­­ ­­a­­­ ­­­s­z­­­e­x­­­i­­­ ­­p­­u­­­n­­­c­­­i­m­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Chardonnay99
2024. március 08. 18:17
Holnap meg a lakossági bankszámlákat dézsmálják meg Ukrajnáért?
Csigorin
2024. március 08. 14:55
akkor annyi a tobbszaz eves semlegessegnek meg a franknak
balbako_
2024. március 08. 14:33
Az orosz oligarchák nem ide fogják a pénzüket menteni. ( De mások is elgondolkodnak majd, hogy a svájci bankok csakugyan olyan biztonságosak-e? )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!