Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

NATO 25, NATO 75: az atlanti béke őrzője

2024. március 13. 15:23

Nekünk jó a NATO-ban, ez talán az utolsó hagyományos nyugati közös intézmény, amely mentes a társadalomátalakító ideológiáktól.

2024. március 13. 15:23
Poland Celebrates 25 Years In NATO
Szilvay Gergely
Mandiner

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Miután kimúlt a Szovjetunió, csatlakoztunk az eredetileg vele szemben létrejövő Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. 1999. március 12-én Magyarország Csehországgal és Lengyelországgal együtt a NATO teljes jogú tagjává vált.

Első főtitkára, Hastings Ismay szerint a szervezet azért alakult meg, hogy „az oroszokat kint, az amerikaiakat bent, a németeket pedig lent tartsa”, és ezáltal létrehozzon egy „pax atlanticát”. 1966-ban amerikai elemzők úgy fogalmaztak: a NATO egyik célja az, hogy a szovjetek ne felügyeljék az európai, különösen a német erőforrásokat, azaz az oroszokat Nyugat-Európán kívül tartsák, másik célja pedig az, hogy a német katonai erő ne legyen független, és ne kezdjen megint ámokfutásba, tehát legyenek elfogadható nemzetközi politikai keretei a német fegyverkezésnek. Mindkét cél fő biztosítéka az amerikaiak európai jelenléte volt. A dolgok 1990-re sem változtak, akkor a NATO biztonsági tanácsa ugyanezen célokat fogalmazta meg másképp: biztosítani a tagok kollektív védelmét a szovjet veszély ellen, összeegyeztetni a németek szuverenitás iránti jogos törekvését Európa biztonságával, valamint fenntartani a transzatlanti kapcsolatot.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tferenc-2
2024. március 14. 17:51
T. Szilvay Úr! A naivságnak is van határa! Akkor is ennyire lelkes lesz, amikor az országunkat arra fogják kényszeríteni, hogy adjunk katonákat egy a NATO agresszív terveinek megvalósításához. A NATO ma már nem egy jól működő védelmi rendszer, hanem egy csürhe ezekkel a vezetőkkel.
Barna Kutya
2024. március 14. 16:40
Majd ha a NATO felvonulási területe leszünk akkor is így fogsz lelkesedni Gergely?
Chardonnay99
2024. március 14. 11:53
Az alapötlet jó volt, de amint ez várható volt, a NATO megrészegült saját erejétől és visszaél lehetőségeivel. Számos támadó hadműveletben vett részt, és egyre erősebben igyekszik fenyegetni, provokálni Oroszországot. Az ukrán háború ebből fejlődött ki. Nem ezért lettünk tagok 25 éve. A NATO-nak kizárólag védelmi szerepe kellene, hogy legyen, nem hódítói.
konfucius
2024. március 14. 07:45
Lehet, hogy mentes a woke és egyéb társadalmi idiotizmustól, de nem jó nekünk benne. A NATO egy védelmi szervezet, ami egyrészt támadó háborúkban vesz részt, területeket foglal, lásd keleti irányú terjeszkedés, másrészt a saját szabályait áthágva támogat (és kényszerít erre másokat) olyan országokat, akik nem tagjai. A NATO tervelte ki az orosz-ukrán konfliktust, a NATO pénzelte az egészet, a NATO adta az ötletet is, a fegyvert is, a kiképzést is az idióta náci hohol bandának, és a NATO akarna fű alatt saját katonákat küldeni oda harcolni. Nem hivatalosan persze. Ugyanakkor a NATO nem nem védene meg minket egy ukrán támadástól. Nem, kedves Gergely, nekünk nem jó ebben a NATO-ban lenni, és hogy a helyzetre mi a megoldás, azt mindenki találja ki maga. Csapdában vagyunk. Kilépni se jó, benne lenni is rossz. De legalább te ne hazudozz már nekünk, rendben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!