Napokon belül megint veszélyes üzenetet küldhet Macron

2024. március 13. 22:19

Pénteken tárgyal a német kancellárral és a lengyel miniszterelnökkel.

2024. március 13. 22:19
null

Nyitókép: Christophe Ena / POOL / AFP

Pénteken Berlinbe utazik Emmanuel Macron francia elnök, hogy Olaf Scholz német kancellárral találkozva elsimítsák a Macron katonák Ukrajnába küldésére utaló kijelentése óta Németország és Franciaország között fennálló feszültségeket – értesült a POLITICO. Miután Európa két legfontosabb vezetője dél körül négyszemközt találkozik, a tervek szerint csatlakozik majd hozzájuk egy háromoldalú tárgyalásra Donald Tusk lengyel miniszterelnök, így Tusk megválasztása óta ez lesz a weimari hármak – Franciaország, Németország, Lengyelország – első csúcstalálkozója is.

Ezt is ajánljuk a témában

A német-francia konfliktus február végén kezdődött, amikor Emmanuel Macron európai katonák Ukrajnába küldéséről kezdett nyilvánosan beszélni,

és megígérte, hogy megtesz mindent azért, hogy Oroszország ne nyerhesse meg a háborút. Scholz ezt határozottan visszautasította, és a maga részéről kizárta európai katonák Ukrajnába küldését – ebből kerekedett némi mediatizált purparlé.

Macron ugyanis március elején Prágában azzal szólt vissza Scholznak, hogy „Európa egyértelműen olyan pillanattal néz szembe, amikor fontos lesz nem nyámnyilának lenni”. Erre a provokációra a válasz Németországból már nem kancellári, hanem miniszteri szinten érkezett: Boris Pistorius német védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy Macron szavai „nem igazán segítenek megoldanunk a problémákat, amelyekkel Ukrajna megsegítése kapcsán küzdünk”.

A POLITICO jelenti azt is, hogy nekik német tisztviselők titokban arról panaszkodnak:

Franciaországnak Ukrajna kapcsán csak a szája nagy, a franciák által Ukrajnának biztosított katonai segély mértéke eltörpül a némethez képest.

A német állami fenntartású Kiel Világgazdasági Intézet kutatói úgy becsülik, hogy Németország 17,7 milliárd euró értékben nyújtott Ukrajnának katonai segélyt, míg a 640 millió eurót küldő Franciaország ennek huszadát sem adta. A POLITICO-nak a németekre panaszkodó franciák szerint ugyanakkor nem az abszolút számok a fontosak, hanem az, hogy Franciaország küldte azokat a fegyvereket, amelyek igazán számítottak.

A Macron-Scholz-Tusk találkozó a tervek szerint megágyaz majd Macron régóta halogatott ukrajnai útjának is, melyet szintén a február végi nyilatkozat keltette európai politikai vihar miatt kellett elhalasztani, de a következő hetekben várhatóan már megvalósul.

A POLITICO-nak név nélkül nyilatkozó francia diplomata szerint a halasztás időt biztosít arra, hogy Franciaország egyeztessen szövetségeseivel, s így „tapintható eredményekkel” járjon a találkozó Ukrajna számára. 

A lengyel NATO-tagság 25. évfordulójának apropóján tartott ünnepségen Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter is arról beszélt: „azok a döntések, amelyeket más kormányok az elmúlt napokban hoztak, biztatónak tűnnek” a számára, „az asztalra letett segélylehetőségek imponálóak”, de nem beszélhet nyíltan minden részletről. Ezek a részletek ugyanakkor minden valószínűség szerint egybeesnek a Macron által Kijevben bejelentendő „tapintható eredményekkel”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. március 18. 13:40
A francia atomütöerö az orosz egy százaléka. Sztem putyin teleszarja a gatyáját hiába sokkal stabilabb a széke belföldön mint mikronnak:)
atti64
2024. március 14. 12:10
MIKOR DÖGLIK MÁR MEG EZ A KÖCSÖG BUZI?????????????,
zakar zoltán béla
2024. március 14. 09:05
bankgyík
cccbasatu
2024. március 14. 08:08
Macron is egy paraszt a sakktáblán.A 3 nagy dönt hogy mi hogyan történjen.Ezek a kis államocskák csak statiszták! Vissza kellene tekinteniük a történelmükbe talán leesne náluk a tantusz!Gyakorlatilag az USA elnök választás lesz ami nagyba befolyásolhatja az eseményeket.Ha trampli győzne véletlenül akkor kap majd tíz deka ólmot,de ez is csak akkor következhetne be ha a háttér hatalom nem lakott jól eddig!Szóval az USA tisztába van azzal hogy egy bekövetkező nagy háború /atomháború/ abból nem maradna ki saját területük azaz megismernék a háború borzalmaikat otthon a saját házukba is! Nos ebbe nem mennének bele de egy kiterjedt Európai háború az nekik óriási hasznot jelent és jelenthet mint a múltba.De mivel Oroszország taktikai -harcászati atomfegyverek használatával nyerhet a nyugat ellen így az USA-nak semmi haszna nem lenne sőt őket is elérné az atomháború réme!Szóval lehet gondolkodni hogy hogyan tovább azaz"lenni vagy nem lenni"!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!