MKI-elnök: Magyarországon a szabadság azt jelenti, hogy az életet nem külső erők határozzák meg

2024. március 02. 12:33

Miért szereti az amerikai jobboldal Orbán Viktort? Miért nem olyan a magyar konzervatív kormányzat, mint egy angolszász? Ezekre kereste a választ a brit konzervatív lap, amikor interjút készített a Magyar Külügyi Intézet amerikai származású elnökével.

2024. március 02. 12:33
null
Maráczi Tamás

Az UnHerd annak apropóján ültette mikrofonja elé Gladden J. Pappint, hogy a magyar miniszterelnök a jövő héten találkozik majd Donald Trump volt amerikai elnökkel, a Republikánus Párt legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsával.

Az interjú készítője, Freddie Sayers az angolszász konzervatív alapvetésből (kis állam, alacsony adók, konzervatív értékek) kiindulva próbálta megérteni, 

mi a magyar jobboldali kormányzat programjának a kulcsa, miért más a magyar konzervatívok államképe, mint az amerikaiaké, 

vagy azt, hogy a nemzeti célok nem csapnak-e át nacionalizmusba, illetve a családpolitika nem egy beavatkozás az emberek magánszférájába, hogy ők döntsék el, mi a család.

A Magyar Külügyi Intézet elnöke válaszában elmondta: a társadalom alapjai a család és a nemzettudat, a magyar politikai megközelítés ezen területek szabályozására pedig nem individualista, inkább a „magyar nemzet közös projektje”, amelynek keretét a magyar alaptörvény alkotja.

Arra a kérdésre, hogy a magyar szabályozás miatt a homoszexuális állampolgárok megbélyegzettnek érezhetik magukat, a MKI elnöke azt válaszolta: minden társadalomnak megvannak a lefektetett értékei, normái, egy tradicionális katolikus család gyermeke is kicsit kívülállónak érezheti magát a jelenlegi woke-dominálta amerikai felsőoktatásban. A magyar társadalomnak is megvannak a saját normái, 

egy neutrális liberális társadalom ideális értékeit nem lehet rajta számon kérni, mert ilyen társadalom nem létezik 

- tette hozzá Pappin.

A kérdező ennél a pontnál felvetette, hogy furcsa módon minden, erkölcsi mérce felállítására törekvő kormánynál törvényszerűen kirobbannak szexuális jellegű közéleti botrányok (példának a Szájer- és a Novák-ügyet hozta fel), ami azt mutatja, hogy még a konzervatív politikusok sem a saját maguk felállította mérce szerint élnek. Az MKI elnöke leszögezte, hogy a két dolog között nem feltétlenül áll ok-okozati összefüggés,

az, hogy vannak kormányzatot érintő botrányok, nem jelenti azt, hogy a kormányzat által megalkotott szabályozás rossz,

majd felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar botrányoknak minden esetben gyors és alapos következményeik voltak: az érintettek lemondtak.

Freddie Sayers azzal folytatta, hogy a családtámogatási rendszer a gyermeket vállaló fiatalokat anyagilag megsegíti, míg a gyermeket nem vállalókat nem, így egyenlőtlenségeket hoz létre állampolgár és állampolgár között egy államtól nem várt „moralizáló megközelítés” alapján, majd hozzátette: a homoszexuális párok számára az alkotmány nem biztosít egyenlő állampolgári jogokat. Erre Gladden J. Pappin elmagyarázta, hogy az alaptörvény a házasság intézményét egy férfi és egy nő szövetségének tartja fenn, míg az apa szerepét egy férfinak, az anya szerepét pedig egy nőnek, ezeket a fogalmakat évszázadokon át senki sem kérdőjelezte meg, míg a családok támogatásánál 

érthetetlennek nevezte azt a kritikát, hogy az államnak miért ne a gyerekvállalással plusz terheket vállaló fiatalokat kellene támogatnia.

A magyar jogállamisági bírálatokról az UnHerd vendége elmondta: az amerikai mainstream sajtó egységesen egy kritikai álláspontot vett fel a magyar kormány megítélésében, és nem hajlandó más vélemények érveire figyelni, illetve saját hazájuk liberális hagyományait szeretnék viszontlátni egy olyan országban, ahol a többség inkább konzervatív berendezkedést favorizál. Pappin felhívta a figyelmet, hogy a szabadság más jelent Magyarországon, mint az angolszász világban,

Magyarországon azt jelenti, hogy az életet nem külső erők határozzák meg. 

A magyar kormány háborús álláspontját firtató kérdésre a MKI elnöke leszögezte: a magyar kormány elítélte az orosz agressziót, több százezer ukrán menekültet fogadott be, és ki akar maradni a konfliktusból. Felhívta arra is a figyelmet, hogy nincs oroszbarát hangulat, a magyar emberek szemében mind Putyin, mind Zelenszkij népszerűtlen figurák, a magyar kormány álláspontja pedig nem változott: azonnali tűzszünetre lenne szükség.

A világ egy multipoláris világrend felé mozdul el, de ebben az új helyzetben lehetőleg el kellene kerülni a blokkosodást, mert ha birodalmi központok alakulnak ki a blokkokban, akkor egy nagyon konfliktusos jövő vár ránk – fejtegette a Magyar Külügyi Intézet elnöke.

--

Nyitókép: Mátrai Dávid

 

 

 

 

 

 

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-74
2024. április 19. 20:59
🍓 ️ F­­­o­­r­­­r­ó­ l­­á­n­yok sz­ex­et ak­ar­­­n­­ak, ba­­­sz­­­d m­­eg ők­­et 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Lajoss
2024. március 03. 08:42
Ezt mennyiért vettétek? 🤔
istvanpeter
2024. március 02. 15:17
Persze, két mákos bukta és egy sült egér, s már is szabadnak érzi magát az állampolgár.
lájkbajnok
2024. március 02. 14:24
„hogy az életet nem külső erők határozzák meg” Nettó ateista, istentagadó álláspont. Grat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!