Macron után a finn külügyminiszter sem zárja ki, hogy valamikor Ukrajnába kell küldeni csapatokat

2024. március 16. 16:09

Elina Valtonen szerint most az a legfontosabb, hogy Ukrajna támogatói továbbra is a lehető legtöbb segítséget küldjék.

2024. március 16. 16:09
null

Nyitókép:GABRIEL MONNET / AFP

A nyugati országoknak, köztük az Egyesült Államoknak nem szabad teljesen ellenezniük azt az elképzelést, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába, ha az ottani körülmények romlanak – mondta Elina Valtonen finn külügyminiszter a NatSec napilapnak a Politico szerint.

Ezt is ajánljuk a témában

„Fontos, hogy ne zárjunk ki semmit hosszú távon, mert soha nem tudhatjuk, mennyire súlyossá válik a helyzet” – mondta Valtonen egy ma reggeli interjúban. Hozzátette: „De a finn álláspont világos: jelenleg nem küldünk csapatokat, és nem vagyunk hajlandóak erről beszélni sem”.

Valtonen megjegyzése egy nappal azután hangzott el, hogy Emmanuel Macron francia elnök kitartott amellett, hogy nem zárja ki, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába, ami szakadást okozott az amerikai és európai vezetők között. Miután február végén találkozott Macronnal az európai vezetők csúcstalálkozóján a finn elnök, Sauli Niinistö azt mondta, hogy konszenzus van arról, hogy nem telepítenek nyugati katonákat Kijevbe. Hozzátette:

 ez Finnország álláspontja is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök világossá tette, hogy az Ukrajna védelmére érkező ilyen csapatok jelentős eszkalációt okoznának, és növelnék annak kockázatát, hogy nukleáris háborút indítson a Nyugattal. Az ukrán katonák azonban az elmúlt hetekben nehezen tudták visszaverni a a támadókat, és 

az emberhiány Kijev fő gondjai közé tartozik.

Valtonen megjegyzése egy hosszabb távú, hipotetikus lehetőségről szólt. Érvelése azonban azt mutatja, hogy a háború elhúzódásával azok az európai országok, amelyek közvetlen veszéllyel nézhetnek szembe Moszkva miatt, hajlandóak lehetnek komolyabban fontolóra venni ezt a lehetőséget.

Ezt is ajánljuk a témában

Két korábbi amerikai NATO-nagykövet azt mondta a NatSec Daily-nek, hogy egyetértenek azzal az elképzeléssel, hogy az Egyesült Államoknak és más országoknak nyitottnak kell lenniük csapatok küldésére is. Szerintük ennek leszögezése – még akkor is, ha Washington soha nem akar katonákat telepíteni oda – 

azt jelezné Putyinnak, hogy a Nyugat teljes mértékben támogatja Ukrajnát.

„Tekintettel arra, hogy hol tartunk, és figyelembe véve a konfliktus tétjét, a feltételek újragondolása jó dolog” – mondta Ivo Daalder, aki az Obama-adminisztráció alatt szolgált a poszton. Kurt Volker, aki az előző Bush-adminisztráció idején töltötte be ezt a posztot, azt mondta, hogy nagyon aggasztja az Egyesült Államok és Németország Macron javaslatára adott reakciói, ugyanis szerinte ezek azt üzenik, hogy Putyin azt tehet, amit akar. Kiemelte a Politico cikkében, hogy a Biden-adminisztráció azonban hajthatatlan ez ügyben, hallani sem akarnak arról, hogy amerikai katonák menjenek a hadszíntérre.

Ezt is ajánljuk a témában

Valtonen szerint most az a legfontosabb, hogy Ukrajna támogatói továbbra is a lehető legtöbb segítséget küldjék. A cikkben kiemelték, hogy a  NATO két legújabb arcának egyikeként Finnország megtette a magáét: a GDP több mint 0,6 százalékát költötte Ukrajnára – az Egyesült Államok körülbelül 0,3 százalékot különített el Kijevre –, és meghaladta a szövetség 2 százalékos GDP-kiadási célját. „Sok európai ország sokkal többet tehetne” – mondta Valtonen.

Ezt is ajánljuk a témában

A finn külügyminiszter szerint mivel az ukrán támogatások kérdése megrekedt a kongresszusban, Washington hírneve forog kockán a világ színpadán: „Ha az utca embere úgy érzi, hogy az Egyesült Államokat alapvetően már nem érdeklik annyira ezek az értékek, akkor természetesen ennek lehet hatása” – mondta.

***

 

Összesen 344 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evpus
2024. március 17. 17:20
Elment a józan eszük.
lajajakab11
2024. március 17. 12:55
MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak!!
Osztap_Bender
2024. március 17. 06:57
Ezt már párszor megpróbáltátok. Gondolj csak a "Téli háborúra"! Aztán hány tíz vagy százezer finn ember életébe került a vitézség? Mennyi területet is vesztett akkor Finnország? Most az egész finn nép fog kiveszni a határtalan butaságotok miatt. Nézz csak a térképre, hány Finnország férne bele Oroszország területébe? Hitler akkor legmodernebb, legképzettebb hadseregét Berlinig zavarták Sztálinék. Most pedig "atomjuk" is van, emberük is van, elszántságuk is van, fegyverük, lőszerük is van. Ha akarják, hamuvá égetik országotokat. Téged pedig az orosz katonák tűznek a f.szukra. Úgy ám, galambocskám.
Tboyka
2024. március 17. 06:53
Azért azt tanácsolom azoknak a háborús uszítóknak, akik nap mint nap bele akarják nyomni a NATO-t es Európát az oroszok elleni haboruba, hogy elobb készítsenek saját hazájukban kutatást, hogy mennyi ember venne részt az Ukrajnába készülő kontingensben. Könnyű ugy nagyokat mondani, hogy menjen más harcolni, ha ő és családja meg nem menne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!