Háborognak Kanadában: nem jött be a kemény drogok dekriminalizációja

2024. március 30. 14:44

Dekriminalizálták a kemény drogok birtoklását kanadai Brit Columbiában egy éve: a helyzet remélt javulása helyett csak további romlást tapasztaltak.

2024. március 30. 14:44
Maráczi Tamás

 

2023 januárjában Brit Columbia lett az első kanadai tartomány, ahol a helyi vezetés kérésére elkezdtek egy társadalmi kísérletet: ha felfüggesztik a szigorú drogtörvényt, akkor a fogyasztók nem kényszerülnek rá, hogy illegális úton szerezzék be a kemény drogot, 

így azt remélték, visszaszorulhat az elképesztően rossz túladagolási és halálozási statisztika,

illetve jobb eredmények várhatók attól, ha a problémát nem büntetőjogi, hanem egészségügyi kérdésként kezelik a hatóságok. (A függőket a tiltás nem ijeszti el a szerhasználattól, viszont a büntetőjogi következmények tovább nehezítik a társadalomba való integrálódásukat – szólt az érv.)

A szövetségi kormánytól hároméves időszakra kapott végül a tartomány mentességet, az ideiglenes szabályozás alapján 

a felnőtt korú személyek 2,5 gramm kokaint, heroint, metamfetamint, fentanilt vagy morfiumot legálisan birtokolhatnak, 

ennek nincs büntetőjogi következménye.

A döntés előzménye: 2016-ban Brit Columbiában rendkívüli egészségügyi helyzetet hirdettek a hatóságok, a droghelyzet tarthatatlanná vált. Az utcai kábítószerek, főleg az aljas és halálos fentanil elterjedése elkezdte tizedelni a drogfogyasztókat – a tartományban 225 ezerre teszik a számukat, tavaly 2500-an haltak meg túladagolásban. 

A kemény drogok dekriminalizációjától azt várták a tartományi szervek, hogy visszaszorul az illegális kereskedelem és a titkos és önveszélyes fogyasztói magatartás. Az USA-beli Oregon államban 2020 óta érvényben volt ez a szabályozás, és jó mintának tűnt, az egészségügyi és szociális ellátórendszer jobban rálátott a veszélyeztetett kábítószerfüggők életére. Egészen márciusig, amikor is 

a helyi törvényhozók visszaállították az eredeti rendelkezéseket a közrend és a droghelyzet romlása miatt.

A BBC riportja szerint a kanadai kísérlet is felemás eredményeket tud felmutatni az időszakasz egyharmadában, egy évvel az új szabályozás bevezetése után. Nem lett kevesebb a túladagolások száma, sőt, egy év alatt 5 százalékkal még nőtt is, viszont megnőtt a tudatos szerhasználók száma, akik fogyasztás előtt igénybe veszik az ellenőrző állomások segítségét a szerek kiszűrésében.

Van ugyanakkor egy járulékos kár: a közösségi terekben elterjedt a droghasználat, 

oktatási intézmények, magánlakások közvetlen közelében használják az anyagot a drogosok, 

és a hatóságok sem tehetnek ez ellen sok mindent. A helyi törvényhozók tervezetét, miszerint ilyen helyeken újra bevezetik a tilalmat, a Brit Columbia legfelsőbb bírósága felülírta, mondván: a drogfüggők számára „helyrehozhatatlan kárt” okozna a tiltás.

Helyi lakosok és konzervatív politikusok egyaránt bírálják a helyzetet: a társadalom többsége a szabályozást fenntarthatatlannak érzi, ugyanakkor a drogprevenciós szakemberek figyelmeztetnek: ha újra a tiltás jön, akkor a drogfüggők élethelyzete újra jelentősen romlani fog, ezt az egészségügyi rendszernek kellene kezelnie, nem a politikának.

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:16
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­­ö­­g­ö­s­­­ ­­l­á­­n­y­o­­k­­ ­­­v­­á­­r­n­­a­­­k­ ­­­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­𝗨­𝗡
Aerion
2024. március 31. 16:38
Milyen érdekes! Ha megengedik, hogy a szexuális erőszaktevő csak a fasza hegyét bökje az áldozat testébe, nem javul a nemi erőszakhelyzet. Ki hitte volna!
Spiritmonger
2024. március 31. 13:01 Szerkesztve
Továbbra sem kötelező sem a könnyű drogok, sem sem a kemény drogok használata. Ez mindenki egyéni döntése, aki él vele, annak egészségére, nem előlem veszi el. A droglegalizáció az evolúció és az eugenika kiváló eszköze, aki belecsúszik, az így járt.
hátakkor
2024. március 31. 12:39
Az is érdekes miért nyúl vki Kanadában drogokhoz. Igyon meg 1..2 pohár jó bort meló után, felőlem akár viszkit este! De drog?? Amiről nem tud lejönni..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!