„Apokalipszis”, „sötét oldal”, „katolikus világuralmi tervek” – ilyen az, amikor a baloldal a pápánál is pápább akar lenni

2024. március 11. 05:25

A Szentatya békepárti szavait csak a háború fanatikusai értik félre.

2024. március 11. 05:25
null
Constantinovits Milán

(Nyitókép: Alberto PIZZOLI / AFP)

***

Az ukrán-orosz háború a front mellett régóta a diplomáciai összecsapásokban is eszkalálódik. A nemzetközi és hazai baloldal azonban most váratlan helyről kapott támadást, a napokban ugyanis maga 

a korábban haladárnak tartott Szentatya józanította ki a háború vámszedőit.

Ferenc pápa egy interjúban ugyanis Ukrajnát a tárgyalásokra szólította fel, és a fehér zászló erejéről beszélt. A megnyilatkozás erőteljes hullámokat vetett, mire a Vatican News sietett tisztázni az egyházfői álláspontot.

Értelmezésükben egyébként nem volt szükséges meghajlítani Ferenc pápa szavait, sőt, csak megerősítették az eddig is tudott és ismert krédóját. A háborút mielőbb be kell fejezni, a feleknek tárgyalóasztalhoz kell ülniük, és ehhez nagyhatalmi támogatás kell. A pápa most ezt csupán annyiban toldotta meg, hogy közvetítőnek ajánlotta önmagát is.

Ezt is ajánljuk a témában

A pápa geopolitikai nézőpontja csak azoknak lehet botrányos, akik bármilyen homályos célból érdekeltek az orosz-ukrán konfliktus fenntartásában. És azoknak is, akik eddig a Vatikán haladóbb megnyilatkozásait előszeretettel állították szembe a konzervatív értékrendszerrel. Bárki más, aki kicsit is a realitás talaján áll, kristálytisztán érti a Szentatya gondolatait, hiszen 

két gyötrelmes év tanulsága, hogy a béke csak a fehér asztalnál születhet meg.

A béketárgyalások gondolatkörétől természetesen az ukrán diplomácia is ledobta az ékszíjat, Hitlert és a sárkány fejét emlegették, és csak a győzelmet tartották az egyetlen elfogadható kimenetelnek. Túl azon, hogy a kijevi felhorgadás nem éppen a geopolitikai éleslátásról tanúskodik, érdemes azt is látni, hogy az EU is egyre szkeptikusabb az ukrán haderő finanszírozhatóságával kapcsolatban. Magyarország régóta a be nem avatkozás álláspontját képviseli, a pápa pedig saját békepárti álláspontjával csak a józan és felelős külpolitikai gondolkodásra erősített rá.

Ezt is ajánljuk a témában

Pikáns magyar mellékszála az ügynek, hogy a pápai megnyilatkozás az ellenzéki külpolitikai kardoskodással is szembemegy, és alaposan elrontotta az ultraliberális Bartus László amúgy sem fényes kedélyét. A korábban a Hit Gyülekezete ellen kérlelhetetlenül hadat viselő publicista közéleti epeömléseinek szokásos színterén, az Amerikai Népszava hasábjain fakadt ki. Bartus apokalipszist vizionál, a pápa szerinte a sötét oldalra állt, és katolikus világuralmi tervekről delirál.

Nos, ilyen az, amikor a szélsőliberálisok a pápánál is pápábbak akarnak lenni.

Ferenc üzenete addig progresszív, méltányolható és címlaposítható, amíg emberséget tanúsít a menekültek iránt. Amíg ha teológiájában nem, ám retorikájában engedékenyebb a meleg közösségek iránt. Amint a pápai narratíva nem illeszthető a balliberális erők által sugárzott világképbe, akkor a Szentatya a szemükben eretnekké válik, és máris a sötét oldalra áll.

Rögzítsük: a sötétség épp Bartus soraiból árad, aki sajnos nála sokkal fajsúlyosabb szereplőkkel együtt képtelen felfogni, hogy a háború hizlalása nem a békét hozza el, hanem csak milliók értelmetlen szenvedést hosszabbítja meg. Többek között a kárpátaljai magyar közösségét is, így nemzeti érdek a béke békés elősegítése.
 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:23
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­­ö­­g­ö­­s­ ­­­l­á­­­n­y­­o­k­­ ­­v­­á­­­r­n­­­a­­k­­ ­r­­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Tommaso
2024. március 13. 14:39
A magyarok TOBBSZAZ EVEN AT a Habsburg Birodalom reszei voltak survivor szerint ezert nekunk nincs jogunk 1 szabad, fuggetlen hazara Szerintem nincs igaza.
Tommaso
2024. március 13. 14:31
A papa szerint a rablonak es az aldozatnak le kell ulnie targyalni. Ez OK, csak mi van, ha a rablo nem akar targyalni, vagy csak azzal a feltetellel, hogy a rablott holmit [ = a negy ukran megyet] mindenkepp megtarhatja maganak. ATiszantul roman elfoglalasa eseten rendes magyar politikus se men e bele ilyen elofeltetelbe. Legfelljebb a beket a magyar foldnel es a szuverenitasnal tobbre tarto ORBAN.
survivor
2024. március 11. 22:23
Ali ,Juszuf es minden igazhitű a kereszténységen röhög. Igazuk van. Allah a leghatalmasabb..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!