Végleg eldőlt: Ukrajna megkapja az EU-s támogatást

2024. február 29. 22:36

Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es költségvetés módosítását.

2024. február 29. 22:36
null

Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, mely tükrözi az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa között a 2021-2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret felülvizsgálatáról létrejött megállapodás szerinti változtatásokat – tájékoztatott a brüsszeli testület csütörtökön.

Az uniós bizottság közleménye szerint a módosított költségvetés lehetővé teszi az unió számára, hogy ebben az évben is folytassa az EU közös prioritásainak megvalósítását.

A módosított költségvetés mindenekelőtt megerősíti az Ukrajnának nyújtott uniós támogatást, a kritikus technológiákba és a védelmi iparba történő beruházások fellendítését célozza, valamint további forrásokat biztosít a nyugat-balkáni partnerek támogatására. 

Az idei uniós költségvetés emellett alkalmasabb lesz a természeti katasztrófák sújtotta tagállamok és a humanitárius válsággal küzdő országok megsegítésére – írták.

Mire mennyit?

Részleteket tekintve az 2024-es uniós költségvetés forrásokat tartalmaz az Ukrajnát segíteni hivatott eszköz tartalékkeretének növelésére 4,8 milliárd euró erejéig, 376 millió euróval növeli az Európai Védelmi Alap keretét a Stratégiai Technológiák Európai Platformja (STEP) keretében. Az úgynevezett európai szolidaritási tartalék és a sürgősségisegély-tartalék forrásait 365 millió euróval erősíti meg. A Nyugat-balkáni Reform- és Növekedéstámogató Eszköz keretét 501 millió euróval emeli, továbbá kiigazítja az elbocsátott munkavállalók támogatását szolgáló Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap tartalékait az elmúlt évek tényleges szükségleteinek megfelelően.

Az idei költségvetés módosítását az Európai Bizottság benyújtotta az Európai Parlamentnek és a tagállamokat tömörítő Európai Unió Tanácsának jóváhagyásra 

– tájékoztattak.

(MTI)

Nyitókép: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
edico
2024. március 01. 11:07
Ez a vén tehén más pénzével kéjeleg a mások által irányított, saját népét a biztos halálba hajszoló, korrupt színésznek.
Janika50
2024. március 01. 10:40
Minden tiszteletem a kommentelőké, de kérem Hölgyek, Urak, már rég a többszörösét kellett volna küldeni Kievbe, elnézést Kyivbe. Hiszen értünk harcolnak!!!!!!!!! És köztudott, minden cent a minden tiszteletet megérdemlő katónáknak, átlagembereknek jut. Ott még egy peták sem kerüt máshová, hisz az ország Európaérett, Eurókomform, meg ilyen hasonló üres frázisok tömkelege.
EnergiatakarékasiKároly
2024. március 01. 09:47
Ezt az ostoba náci német kurvát igazán kilőhetné már valaki ...
lacika-985
2024. március 01. 09:07
Mit modosit ? Milyen pénzt küld , ami neki sincs és ami a tagállamoknak sincs , de ők kell összerakják ? - A lényeg a lényeg - a Junió hitelt vesz fel amiből egy kis része az ukrikhóz vándoról , a többi ott marad ahól volt a multiknál ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!