Valami készül: Putyin és Hszi Csin-ping telefonon egyeztetett Ukrajnáról

2024. február 08. 15:37

A Kreml szerint Kína és Oroszország közötti kapcsolatok „példátlanul magas szintet” értek el.

2024. február 08. 15:37
This pool photograph distributed by Russian state owned agency Sputnik shows Russia's President Vladimir Putin and Chinese President Xi Jinping shaking hands during a meeting in Beijing on October 18, 2023.

Ukrajnáról, Tajvanról és a Közel-Keletről tárgyalt egyebek között telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök – közölte csütörtökön a kínai központi televízió és a Kreml.

A közelgő kínai újév alkalmából Putyin boldog Sárkány-évet kívánt a kínai népnek. Hszi bizakodását fejezte ki, hogy Oroszországot és Kínát új fejlődési lehetőségek várják. A két fél megállapodott, hogy folytatja az eszmecserét a kölcsönös érdeklődésre számot tartó stratégiai kérdésekről.

Hszi szorgalmazta, hogy Moszkva és Peking folytasson szoros stratégiai együttműködést „az állami szuverenitás, a biztonság és a fejlődés érdekeinek védelme", valamint „a külső erők belügyekbe való beavatkozásával” szembeni ellenállás érdekében.

Putyin és Hszi a moszkvai tájékoztatás szerint a harmadik országokra kitérve „érintette” az ukrajnai helyzetet.

Véleménycserét folytattak a közel-keleti helyzetről is, amellyel kapcsolatban megközelítésük teljes mértékben egybeesik abban, hogy a palesztin problémát politikai és diplomáciai eszközökkel, az általánosan elismert nemzetközi jog keretei között kell rendezni. Az orosz elnök az ázsiai-csendes-óceáni térség helyzetének megvitatása során megismételte a Tajvan kérdésével kapcsolatos elvi álláspontját, az „egy Kína-politika” támogatását.

A Kreml szerint a felek rámutattak az országok közötti kapcsolatok „példátlanul magas szintjére”.

Kifejezték érdekeltségüket az együttműködés további előmozdításában minden területen, beleértve az energetikai, a pénzügyi, az infrastrukturális, a közlekedési, az ipari, a mezőgazdasági, a humanitárius és a sportcserekapcsolatokat. A két fél megerősített készségét a koordináció erősítésére az olyan többoldalú struktúrákban, mint az ENSZ, a BRICS vagy a Sanghaji Együttműködési Szervezet.

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója a telefonos megbeszélést követően újságíróknak egyebek mellett elmondta, hogy a felek elutasították a más országok belügyeibe való beavatkozás amerikai politikáját. Hszi egyúttal az elnökválasztási kampány sikeres lebonyolítását kívánta Putyinnak.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: SERGEI GUNEYEV / POOL / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2024. február 09. 10:37
Jelenlegi háborúk nem Ukrajnáról és nem Izraelről,Jemenről és az arabokról szólnak.Itt a nyugat pontosabban az USA hegemónia elsöpréséről van szó.Ez a folyamat A kelet győzelméről vagy a totális atomháború kitöréséről és az emberiség kipusztulásának folyamata a végkifejlet.Kínát a a gazdasági,politikai és katonai hatalma már most a világ irányítójává tette! A nyugat csak nagyon fejlett iparral rendelkezik de energiával ,nyersanyagokkal,élelmiszerekkel,édes vízzel és lakható élhető területekkel nem rendelkezik .Nos Ukrajna megszerzésével akarják megoldani a gondjaikat.Annyira égetik őket a gondjaik hogy egy totális atomháborút is megkockáztatnak érte.Ezt a kelet is tudja és egy centit sem engednek.Kína és Oroszország már most vállvetve harcol a nyugat ellen és ez már azzal is számolni kell hogy a kínai hadipar is beszáll teljes sújával és nem elképzelhetetlen hogy a hadserege is harcba lép.
connorj
2024. február 08. 21:15
https://vm.tiktok.com/ZGeBNDqAA/ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
o1gtolvaj
2024. február 08. 20:52
Kina keri vissza az ősi kínai szibériai. A car nyugdíjba megy es visszakoptozik a 40 négyzetméteres lakótelepi lakásába.
o1gtolvaj
2024. február 08. 20:51
hoppa, mutatjuk..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!