Kesereg a POLITICO, forrásaik szerint hazánk nem fogadott el egy Ukrajna katonai támogatásáról szóló nyilatkozatot

2024. február 23. 19:32

Mint írják, hiányzott a konszenzus.

2024. február 23. 19:32
Viktor Orban Meets With Ulf Kristersson As Hungary Remains The Last NATO Member Yet To Ratify Sweden Bid To Join NATO

A Politico szerint Magyarország blokkolta azt a nyilatkozatot, amely az egész EU „megingathatatlan” támogatását ígérte Ukrajnának. A nyilatkozatot eredetileg Charles Michel, az Európai Tanács elnökének hivatala készítette, azonban értesüléseik szerint péntek délután egy tájékoztató e-mailt kellett kiküldeniük egy változásról a tagállamoknak, írja a brüsszeli lap.

A lap értesülése szerint a levél hangsúlyozta, az uniós vezetők közötti „konszenzus hiányában” a nyilatkozatot Charles Michel, Ursula von der Leyen és Roberta Metsola, az Európai Parlament vezetője nevében küldik csak el. 

Két a Politiconak nyilatkozó, és névtelenségüket kérő diplomata szerint Magyarország blokkolta a nyilatkozatot.

A POLITICO szerint ugyanakkor az EU három katonailag semleges országa, Ausztria, Írország és Málta azonban elnöki nyilatkozatukban ígéretet tettek arra, hogy az EU „továbbra is erős és megingathatatlan politikai, katonai, pénzügyi, gazdasági, diplomáciai és humanitárius támogatást nyújt majd Ukrajnának”.

Azon túl, hogy minden erejükkel támogatják majd Ukrajnát az EU-tagság felé vezető úton, az érintett uniós vezetők megígérték, hogy foglalkozni fognak az ország sürgős katonai és védelmi igényeivel, ideértve a lőszerek és rakéták további szállítását, olvasható a POLITICO cikkében. A Szabad Európa forrásai szerint a háború kitörésének második évfordulójára időzített nyilatkozat szövegében szerepelt továbbá, hogy az EU elkötelezett Ukrajna további anyagi és védelmi, azaz fegyveres támogatása mellett.

***

Nyitókép: Balint Szentgallay/NurPhoto via Getty Images

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2024. február 25. 18:12
trash5herceg-3 2024. február 24. 02:27 • Szerkesztve ..."Akkor takarodj az euból, patkány. "... MIÉRT IS, bazdmeg? Mert te egy szőnyeg alatt mászkáló idegen szívű nemzetáruló, a kerítésen túlról bekiabáló, lelki sérült, Bidé segge alatti fossal-húggyal teli pelenkát alkotó disszidens azt mondja??? Kac-kac.
csapláros
2024. február 25. 18:06
Zokni 2024. február 24. 07:48 Érdekes. ..."Itt van egy fórum, ahol cca 30 hsz-ból 29 szerint egy 9 milliós ország, mely természetes módon teljes mértékben ki van szolgáltatva a közvetlen környezetének stb."..."hogy itt az egyetlen, viszonylag emberi, normális hozzászóló nem más, mint egy, már jó ideje ide betolakodott, valami pornóodalt propagáló,"... Épp ez az, hogy NEM VAGYUNK sem természetes, sem TELJES módon kiszolgáltatva az ..."e környezetet összefogó gazdasági-politikai szervezet"-et uraló USA csicska LIBERÁLNÁCI csürhének, amelynek TÜSKE vagyunk a körme alatt, amiért nem hajtunk fejet egy ÚJ, a LIBERÁLNÁCI DIKTATÚRÁNAK! Túléltük a tatárt, törököt, a bolsevik, a nemzeti szocialista, a nyilas, a kommunista és a szocialista diktatúrákat, hát ezt az újat is túléljük ! Kipöccintéssel ugranak a német autógyárak leányai is, mert AZONNAL államosítjuk őket. Itt vannak már a kínai és más unión kívüli gyárak is, tehát további jó recskázást a pornóoldaladra...Kac-kac.
Voloka
2024. február 25. 13:56
"...névtelenségüket kérő..." Tehát voltak mások is, nem csak a magyarok, de így nem lehetne leírni azt amit a Politico írt, ha számon lehetne kérni, a forrásoktól, az igazságot!
SzaboGeza
2024. február 24. 17:07
Mi azt soha nem szoktuk elfogadni!!! NEM TUDJÁK MÉG???!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!