Újabb ország legalizálta az eutanáziát

2024. február 08. 08:37

Bizonyos esetek kivételt képezhetnek az életvédelem sérthetetlensége alól.

2024. február 08. 08:37
Indigenous People File A Lawsuit Against President Lasso In Quito

 Az ecuadori legfelsőbb bíróság szerdán dekriminalizálta az eutanáziát, és elrendelte a törvényhozóknak, valamint az egészségügyi tisztviselőknek, hogy dolgozzák ki az eljárás megfelelő szabályait és előírásait. Az alkotmánybíróság döntése egy halálos beteg, amyotrophiás laterális szklerózissal, közismert nevén ALS-sel diagnosztizált nő keresetére válaszul született, aki amellett érvelt, hogy meg kell számára engedni, hogy méltósággal haljon meg – írta meg az ABC News.

A szerdai döntés értelmében a bíróság 12 hónapot adott a törvényhozóknak és a tisztviselőknek, hogy megalkossák a végrehajtásához szükséges szabályokat.

Latin-Amerikában korábban Kolumbia volt az egyetlen ország, amely dekriminalizálta az eutanáziát. 

Kolumbiában az orvosok kábítószereket használtak a halálos betegek megölésére.

A tendencia megállíthatatlannak tűnik

A gyakorlat jelenleg legális Belgiumban, Kanadában, Luxemburgban, Hollandiában, Új-Zélandon, Spanyolországban és Ausztráliában. Chilében még társadalmi vita folyik a kérdésről. Más joghatóságok, köztük több amerikai állam szintén engedélyezte az asszisztált öngyilkosságot. Ebben az esetben a betegek maguk veszik be a halálos kimenetelű gyógyszer bevitelét, egy orvos által felírt ital formájában.

A Bíróság úgy véli, hogy a felvetett kérdés a méltóságteljes élethez és a személyiség szabad fejlődéséhez való joggal kapcsolatos 

– áll az ítéletben, tovább az is, hogy „a bíróság a vizsgálat elvégzése után arra a következtetésre jutott, hogy bizonyos esetek kivételt képezhetnek az életvédelem sérthetetlensége alól, főleg akkor, mikor más jogok védelméről van szó”.

***

Nyitókép: Frankln Jacome/Agencia Press South/Getty Images

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
123321
2024. február 08. 13:50
"A Bíróság úgy véli, hogy a felvetett kérdés a méltóságteljes élethez és a személyiség szabad fejlődéséhez való joggal kapcsolatos " kb annyira, amennyire "emberi jog" az abortusz. Állat gyilkos balosok.
ördöngös pepecselés
2024. február 08. 09:25
"Kolumbiában az orvosok kábítószereket használtak a halálos betegek megölésére." orvosok mint hóhérok ebben minden benne van beteg a világunkról
Ekrü
2024. február 08. 09:11
Suttyó 2024. február 08. 08:39 Szerintem neked kéne menni, hisz egy igazi ellenzéki nem is él ilyen diktatúrában...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!