Továbbra is marad az orosz piacon az Oreo

2024. február 22. 18:01

A cég vezérigazója szerint a részvényesek erkölcsi érzékét nem zavarja, hogy üzletelnek Oroszországgal.

2024. február 22. 18:01

A Mondelez International, a világ egyik legnagyobb édességgyártó vállalatának részvényeseit erkölcsileg nem érdekli, hogy a cég folytatja-e az üzleti tevékenységét Oroszországban – mondta Dirk Van de Put, a vállalat vezérigazgatója csütörtökön a Financial Timesnak.

Van de Put szerint a Mondelezre, a Milka és Alpen Gold csokoládék, az OREO és Barni kekszek, a Picnic szeletek és a Dirol rágógumi gyártójára nem kérték a részvényesek, hogy a vállalat elhagyja az országot.

A vállalat részvényesei közé tartozik többek között a Vanguard, a BlackRock és a Capital Group.

Bár néhány uniós befektetési alap „feltett néhány kérdést” a Mondelez oroszországi tevékenységével kapcsolatban, Van de Put szerint „semmilyen részvényesi nyomás nem volt”, és a vállalat egyetlen befektetője sem kérte, hogy hagyják el Oroszországot.  

A chicagói székhelyű Mondelez a legnagyobb, még mindig Oroszországban működő külföldi vállalatok közé tartozik, és piacvezető az országban a csokoládé, az édességek és a kekszek értékesítésében, valamint a második helyen áll a rágógumi és a nyalókák kategóriájában.

A Mondelez három nagy gyártóüzemmel rendelkezik az országban, amelyek mintegy 3200 embert foglalkoztatnak. Az oroszországi üzletág 2023-ban a cég globális bevételeinek 2,8 százalékát adta, szemben a 2022-es 4 százalékkal.

„Nem hiszem, hogy [a befektetőket] erkölcsileg érdekli”

– mondta Van de Put. „Ha van egy fontos orosz üzletágunk, akkor a vállalatot érő csapás hatalmas lenne, és ez egy másik vita tárgya lesz” – tette hozzá.

Az FT szerint a cégvezető megjegyzései azt tükrözik, hogy a nyugati „fogyasztóorientált” vállalatok megváltozott szemlélettel tekintenek oroszországi üzleti tevékenységükre.

Korábban az Oroszország elleni szankciók nyomására számos nemzetközi vállalat jelentette be, hogy kivonul az orosz piacról, de a valóságban csak kevesen vonultak ki teljesen az országból.

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség tavaly a Mondelez International-t „háborús szponzornak” minősítette, mivel nem volt hajlandó elhagyni Oroszországot, az ügynökség szerint a vállalat több mint 61 millió dollárnyi (21 milliárd forint) adót fizetettbe az orosz költségvetésbe.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mondeos
2024. február 23. 10:09
Hé libsik! Mi ez a nagy csend?
pink_vader
2024. február 23. 01:31
Nézd mán, milyen putyinpincsik! Bezzeg, ha kivonulnának, egyből kapitulálna az orosz sereg és Zselé egy Oreo-emelvényen vonulna be Moszkvába!
Kybon
2024. február 22. 23:03
Az Oreo minősíthetetlen sz@r! A Pilótakeksz meg "véletlenül" pont drágább lett (már a majdnem háromszoros áremelkedés után...)
konyvtaros-0
2024. február 22. 22:49
Szegeny oroszok.nalunk megallitottak a pilota keksz gyartasat mert a “loteri kutyat”nem erdekelte az oreo.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!