Összecsapott Sunak és Starmer: a briteknél is közeleg a választás

2024. február 28. 15:06

A brit Munkáspárt vezetője nagyon vágyik a hatalomba.

2024. február 28. 15:06
Remembrance Sunday Memorial

2025 januárjáig kell megtartani a következő brit parlamenti választást. Az alkotmány nélküli brit rendszerben a hatalomban lévő miniszterelnök maga dönt a választás napjáról és a parlament ehhez szükséges előzetes feloszlatásáról.

A végső határidő most már közeleg, így a brit pártok és politikusaik is kampányüzemmódba kezdenek váltani. Míg a Konzervatív Pártot Rishi Sunak vezeti miniszterelnökként, addig a fő kihívó Munkáspárt élén Keir Starmer áll.

Az indiai gyökerekkel rendelkező Sunak mérsékelt, technokrata toryként pozicionálja magát, ahogy Starmer is a mérsékeltebb munkáspártiak képviselője a radikális nézeteket képviselő korábbi vezető, Jeremy Corbyn után. A kampányév kezdetén azonban bennük is fokozódik az adrenalin, és egyre keményebben osztják egymást a brit politikai arénában.

Keir Starmer a minap azzal támadta Sunak kormányfőt, hogy „nem érti Britanniát”,

utalva a miniszterelnök hatalmas vagyonára, ami miatt szerinte el van szakadva a hétköznapi britek valóságától. Emellett Sunak politikáit egyszerűen „szarnak” nevezte.

Ugyanakkor Rishi Sunak sem hagyja magát. A brit baloldal radikálisait támadva Sunak „terroristaszimpatizánsnak” nevezte a munkáspárti elnököt, máskor pedig „balos ügyvédnek, aki terroristákat véd”. Sunak ezt is mondta Starmerről: „Ha én látok egy dzsihádot kiabáló csoportot az utcáinkon, betiltom őket. Ő meg számlázik nekik”.

A Politico szerint ugyanakkor a brit politika jelenlegi két vezető személyisége legalábbis beszél egymással a színfalak mögött, és ezzel jobb a viszony közöttük, mint Starmer és Boris Johnson előző tory kormányfő között. A Politicónak nyilatkozó bennfentesek szerint ugyanakkor 

Keir Starmer „nyálasnak” tartja Sunakot,

aki szerinte nem veszi eléggé komolyan a politikát.

Márpedig a politikát mindketten komolyan kell, hogy vegyék: a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a brit választók mintegy 43-44 százaléka támogatja a 14 éve ellenzékben lévő Munkáspártot, míg az azóta kormányzó Konzervatív Pártra a szavazók mindössze 23-28 százaléka voksolna. Ha ilyen eredmény születne a közelgő választáson is, akkor 

a Munkáspárt fényes győzelemmel szerezne nagy többséget a brit parlamentben,

 véget vetve a toryk másfél évtizedig tartó kormányzásának.

 

Nyitóképen: Keir Starmer és Rishi Sunak (fotó: Kin Cheung / POOL / AFP)
 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. február 28. 17:29
"Az alkotmány nélküli brit rendszerben a hatalomban lévő miniszterelnök maga dönt a választás napjáról és a parlament ehhez szükséges előzetes feloszlatásáról." Ez miniszterelnöki túlhatalom, mint Magyarországon. Ennek tipikusan a király dolgának kellene lennie. A parlamentet a király oszlathatja, vagy a parlament saját magát. De a miniszterelnök nem.
piramis-2
2024. február 28. 16:38
Hát... Én nem látom, melyik lenne jobb az embereknek. Mi a különbség a kettő között?
ekeke1
2024. február 28. 15:47
"Összecsapott Sunak és Starmer: a briteknél is közeleg a választás" Ja. Egy hindu meg egy zsidó. A briteknek mára már ez a "választás" jutott...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!