Mit jelent Európának az amerikai gáz korlátozása?

2024. február 02. 20:49

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU lemondott az orosz gázról, hogy így gyengítse Moszkvát. Amerika alternatívát ajánlott, most azonban váratlan pofonként érte Európát, hogy Joe Biden behúzta a féket az amerikai gázexporton.

2024. február 02. 20:49
Last weld seam on LNG connection pipeline

2023-ban az Egyesült Államok volt a világ legnagyobb cseppfolyósított földgáz (LNG) exportőre, megelőzve Ausztráliát és Katart. A Biden-adminisztráció több új projektnek is zöld utat adott. Aztán idén januárba Biden váratlanul leállította az új terminálok engedélyének kiadását, és úgy döntött: itt az ideje figyelembe venni az LNG szállítmányok hatását a klímaváltozásra – olvasható az Euronews cikkében.  

Az LNG-engedélyek befagyasztása miatt mintegy napi 13 milliárd köbláb (nagyjából 371 millió köbméter) előállítása marad el,

bár a folyamatban lévő projekteket ez nem érinti. Az Egyesült Államokban jelenleg öt nagy exportterminál van építés alatt. A várakozások szerint Biden a választásokig biztosan nem ad ki újabb engedélyeket. 

Az amerikai választás fontosabb, mint Európa?

A lépést környezeti aggodalmakkal indokolták. Az LNG cseppfolyósítása, majd szállítása nagy energiaigényű folyamat. „Ha figyelembe vesszük a teljes ellátási lánc során – a kutaktól a végső felhasználási pontig – kiszabaduló metánt, egyes becslések szerint az LNG még a szénnél is rosszabb hatással van az éghajlatra” – írja Nicole Pollack amerikai környezetvédelmi újságíró.

Az Euronews cikke szerint Biden még a választás előtt mutatni akarja a szavazóinak, hogy teljesíti a zöld politikával kapcsolatos ígéreteit. 

Ez azonban hatalmas pofon Európának, amely országai azzal a reménnyel álltak le az orosz gázról, hogy majd az amerikaival helyettesítik. 2023-ban az amerikai LNG az európai LNG-import közel felét tette ki.

Most nem Moszkva, hanem Washington szeszélyétől függ Európa energiaellátása. 

Magasabb árak jöhetnek

Az amerikai kormányzat döntése az energiaköltségek újabb emelkedését jelentheti az európai fogyasztók számára. A negatív következmények az európai vállalkozásokat is érintik. A németországi vegyipar például jelentős veszteségeket szenvedett az olcsóbb orosz gáz elvesztése miatt. 

Az Eurogas szövetség aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy 

Európának több gázra lesz szüksége az Egyesült Államoktól, mint amennyit jelenlegi kapacitásai alapján elő tud állítani. 

Bár az Egyesült Államokból származó gázexport közel a háromszorosára nőtt 2021 és 2023 között, ez még mindig nem elég ahhoz, hogy teljesen kiváltsa Európa orosz gázimportját.

 

Nyitókép: Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szenia
2024. február 03. 20:38
A nyugatnak nem volt 56-ja és " nemmagyar" Gyurija. A saját kárukon tanulhatják az amcsi politikát és, hogy mennyit ér a szavuk. Sajna a nép issza a meg a levét és nem akik megérdemelnék ott fenn a brüsszeli trónon.
alexandrosz-2
2024. február 03. 14:42
Szopást jelent. Pont mint a vétotlan köpcös geci sunyi csicskázása.
Kovács Ubul
2024. február 03. 07:15
Kár, hogy senki sem tud a mániátokról, de toljátok csak :)
Jose
2024. február 03. 07:01
Köszönjük Solcika, meg Makronka, meg a többi nagyon okos faxfej! Ennyi barmot egy rakáson, b+...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!