Még mindig sátrakban és konténerekben fagyoskodnak a tavalyi törökországi földrengés áldozatai – de jönnek a magyarok és segítenek

2024. február 08. 05:41

Nagy tisztelet és szeretet övezi a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet erőfeszítéseit Törökországban. A segélyszervezet egy munkatársa arról is beszélt lapunknak, mit viselnek a legrosszabban a földönfutóvá vált emberek, és miben látják a kiutat.

2024. február 08. 05:41
a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai Törökországban
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Körülbelül egy esztendeje hatalmas földrengések rázták meg Törökország és Szíria egy részét; csak Törökországban mintegy ötvenezer ember életét követelte a katasztrófa, és tizenhárom városban okozott felbecsülhetetlen károkat: fedél nélkülivé vált több millió ember. A magyar mentőcsapatok – a személyesen Recep Tayyip Erdogan által utóbb kitüntetett HUNOR mentőszervezettel karöltve – az életmentésben serénykedtek, ugyanakkor a segélyszervezetek is munkához láttak. Így a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet még tavaly február végén az elsők között mérte fel az igényeket helyi és nemzetközi szervezetekkel együtt, és azóta is igyekszik hathatós segítséget nyújtani a földrengés áldozatainak. Mert a helyzet korántsem rózsás, és bár a török kormány támogatja az új lakások építését, az érintettek zöme még mindig sátrakban és konténerekben húzza meg magát egykori otthona közelében.

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Törökországban
Forrás: Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Ezt is ajánljuk a témában

„Először az iraki irodánkból jött egy kolléga, majd én kaptam meg a feladatot, hogy kiutazzak és irányítsam a segítségnyújtást” – mondja lapunknak az ökumenikusok törökországi projektkoordinátora, Szabó Luca (alább képünkön).

Mint mondja, a cél egy hatékony és lehetőleg hosszú távú segélyprogram volt, így rögtön adománygyűjtésbe fogtak, és felvették a kapcsolatot a helyi erőkkel és a nemzetközi partnerekkel.

„Első körben a sürgős szükségleteket igyekeztünk kielégíteni, tartós élelmiszert és higiéniai csomagot osztottunk csaknem hétezer embernek; a második szakaszban az áldozatok – relatív – jólétét igyekszünk elősegíteni”.

Zsúfoltság és letargia

Jelenleg több, mint 100 ezer többgenerációs, gyakran 7-10 fős család még mindig sátrakban él, szerencsésebbnek mondható további százezer pedig konténerlakásokban. Mint Szabó Luca elmondja, ezek a sztenderd, „húszlábas” szállítókonténerek, vagyis

egy családnak mindössze 12-13 négyzetméternyi hely jut. Mert hát a családok igyekeznek együtt maradni, így sokszor 6-7 fő is bezsúfolódik az egyszobányi méretű konténerbe.

Akadnak, akik rokonoknál az ország másik részében meg tudták húzni magukat, az is sűrűbben előfordul, hogy a gyerekeket küldték nagyvárosi rokonokhoz, amíg rendeződik a helyzet, a többség azonban nem megy innen sehová – ragaszkodnak a helyhez, ahol felnőttek és a közösségükhöz. „Bíznak abban is, hogy előbb-utóbb támogatáshoz jutnak, és újra tudják kezdeni az életüket helyben”.

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Törökországban
Forrás: Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

A helyzet azonban rendkívül megterhelő, pszichésen is. „Legfeljebb az ágyaknak-matracoknak, esetleg egy asztalnak van hely, magánszférájuk szinte semmi, ennek a pszichés feldolgozása sem egyszerű, akárcsak a traumáké” – mutat rá a projektkoordinátor. Felidézi: elsőre szokatlan, de amit a legtöbben hiányoltak, hogy nem tudnak főzni a kis konténereikben, hanem az ételosztásokra vannak rászorulva a közös konyháról. Különösen ilyenkor, télen nehézkesebb a dolog, amikor ráadásul kint sem lehet eltölteni az időt; „nagy szükség van a pszichoszociális segítségnyújtásra, amit egy helyi partnerszervezetünkön keresztül Kırıkhan városában több pszichológust foglalkoztatunk, akik erre szánt konténerekben tartanak foglalkozásokat felnőtteknek és gyerekeknek”. Szabó Luca hozzáfűzi:

még mindig sok ember küzd alvászavarokkal, hiszen a tavalyi földrengések közül az első hajnalban érkezett, álmukból verte fel az embereket sokan még mindig félnek elaludni, rémálmaik vannak.

„Teljesen meg tudom érteni őket” – mondja a segélymunkás, aki maga is átélt egy utórengést a helyszínen február végén. „Tisztában voltam vele, hogy lehetnek utórengések – ez egy 6,4-es erősségű utórengés volt, amit, ha nem lett volna előbb egy még nagyobb földrengés, egyszerűen csak földrengésnek hívtak volna” – idézi fel. „Még életemben soha nem féltem annyira; van egy külön rettenet az emberben, amikor az egyetlen stabilnak hitt dolog, a föld megremeg alatta – én éppen a szállásomon voltam, laptopon dolgoztam, amikor elkezdtek rázkódni a szekrényeim.

Másfél percig, ha tartott, de utána én sem mertem a szállásra visszamenni aludni, egy autóban éjszakáztam”.

Külön segítségre szorulnak a gyerekek: bár az oktatás újraindult, sokaknak nagyon távol van az iskola, illetve a szülők sem merik egész napra elengedni a gyerekeket; a török kormány iskolabuszokat indított, de nem eleget; emellett sok családnál elhunyt vagy lerokkant a családfenntartó, így sok 14-15 éves gyerek „lépett elő” a kenyérkereső szerepébe, és ment el iskola helyett dolgozni – festi le a szomorú képet a segélymunkás.

Az a jó, ha legalább van mit csinálni

A közhangulat eléggé letört, azoknak van esélyük kicsit kiemelni ebből a fejüket, akik találtak valami mindennapos elfoglaltságot: „egyik partnerszervezetünkkel varrótanfolyamot szerveztünk nőknek, az általuk varrt táskákat eladják, így saját bevételük van, ami pszichésen is sokat segít”. A jövőkép viszont rettentő bizonytalan, nem látják, hogy hol fognak élni akár két év múlva, mi lesz a gyerekeikkel – sorolja Szabó Luca, hozzáfűzve,

a következő néhány évben még valószínűleg konténerekben fog élni a többség – ami még így is előrelépés a sátrakhoz képest –,

így az ökumenikusok is inkább ennek az életmódnak a komfortosítására fordítanak energiát.

„Kilenc szaniterkonténert állítottunk fel két iskenderuni táborban mosdókkal, tusolókkal, emellett napelemes vízmelegítő-rendszerekkel láttuk el ezeket, mert ha még van is tiszta vizük az embereknek, az általában jéghideg, ami télen különösen kellemetlen”; emellett téliruha-csomagokat is osztottak, hiszen a lakókonténerek jellemzően híján vannak fűtésnek és szigetelésnek, márpedig a török tél a hegyvidéken sokszor igen hideg. Ezzel a második szakasszal összesen mintegy tízezer ember életét tette könnyebbé a magyar segélyszervezet.

Forrás: Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

A következő hónapokban induló programokkal pedig támogatni szeretnék a helyi kis- és középvállalkozásokat, hogy aki korábban vállalkozott, képes legyen újrakezdeni. Nem kell nagy dolgokra gondolni: „egy fodrászat a konténertáborban, vagy egy megrongálódott pékműhely újraindítása” – példálózik Szabó Luca – „de egyébként a tolmácsunk is úgy csatlakozott hozzánk, hogy egyébként angol nyelviskolája volt korábban, és amíg azt nem tudta újraindítani, nekünk segédkezett;

jellemző, hogy tényleg a munka az első, ami kell az embereknek, hogy normalizálni tudják az életüket”.

A segélymunkásnak, aki korábban Etiópiában szolgált, ahol jóformán azt sem tudták, eszik-e vagy isszák azt, hogy Magyarország, nagy élmény volt, hogy a törökök külön örömmel fogadták – meglepő, de a magyar fociválogatott szereplését is sokan aktívan követik közülük. Persze ebben benne van az is, hogy az ökumenikusok olyan területekre igyekeztek eljutni, amelyekre kevesebb nemzetközi figyelem irányul – a török áldozatok pedig hálásak a magyaroknak.

„Én pedig büszke vagyok honfitársaimra” – fűzi hozzá Szabó Luca – „nagyon kiemelkedő volt a hazai társadalmi szolidaritás,

a mintegy 100 millió forintos, tervezett segélyprogramot, hála az adományozóinknak, a vállalati és nemzetközi partnereknek, sikerült megduplázni. Összesen mintegy 16 ezer embernek tudtunk eddig segíteni, de a mai napig folyik az adománygyűjtés a honlapunkon – mert vannak még terveink”.

***

képek és nyitókép forrása: Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
levi87
2024. február 08. 09:29
Undorító manipulatív hamis hír. Többszázezer ember vesztett el az otthonát. Nyilván ennyi embernek nem lehet azonnal új lakást építeni, ezért élnek sátrakban, konténerekben. De semmi gond, jönnek a magyarok és megoldják, mi? Nevetséges. Persze segítenek, de ne hazudjuk már be hogy a magyarok mindent megoldanak. Csepp a tengerben.
ittésmost
2024. február 08. 07:28
Köszönjük az áldozatkész segítségét a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek!
files32
2024. február 08. 05:54
Fontosabb autót gyártani mint házakat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!