Magyarországra is veszélyt jelent a német parlament döntése

2024. február 27. 08:00

Németország áprilistól legalizálja a marihuánát, ami a Drogkutató Intézet szakértője szerint aggasztó, a káros hatásokra pedig a magyar hatóságoknak is fel kell készülniük.

2024. február 27. 08:00
Major police operation in Mannheim

Magyarországon egyesek ünneplik a német törekvéseket, azonban a tudományos érvek nem támasztják alá a kannabisz legalizációjának esetleges pozitív hatásait – közölte Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója. Sőt, véleménye alapján ennek az ellenkezője igaz: az intézkedés súlyos társadalmi, egészségügyi és szociális következményeire lehet számítani.  

A 444.hu-n megjelenő drogriporter blog foglalta össze a marihuána németországi legalizációval kapcsolatos tudnivalókat. A témával a Drogkutató Intézet is részletesen foglalkozott, már a törvénytervezet első olvasatánál (2023. április), valamint a második körben, a módosított javaslat benyújtásakor is.

Ezt is ajánljuk a témában

„A most megjelent, a legalizációt egyértelműen pozitív lépésként bemutató összefoglaló állításait azonban érdemes ismét árnyalni vagy cáfolni, hogy az olvasók reális képet kapjanak a folyamatról” – jelentette ki Téglásy Kristóf.

Ebből még Brüsszel sem engedett

Mindjárt az elején arról ír a szerző, hogy „a társadalmi vita során a tervek sokat változtak”. A szakértő szerint az igazság azonban az, hogy

az első olvasatban tervezett kannabiszboltok szembe mentek minden EU-s jogszabállyal és azokkal a nemzetközi egyezményekkel is, amelyeket Németország aláírt, így ezeket még az EU legerősebb tagállama sem tudta átnyomni a vele szemben egyébként teljes mértékben lojális brüsszeli apparátuson.

Így a cikkben is említett kétpilléres legalizáció második pillére, a forprofit cégek és boltok beengedése nemhogy halasztást szenvedett, hanem egy az egyben lekerült a napirendről.

„A törvénytervezetet benyújtó német egészségügyi miniszter érveinek álságosságáról már többször írtunk, most csak pár egyszerű tényt szeretnénk felvillantani" – folytatta Téglásy Kristóf. Az elfogadott szöveg szerint a legálisan előállított szer tiszta THC-tartalma maximum 15 százalék lehet, míg a feketepiacon kapható terméknél ugyanez az arány átlagosan 25 százalék körül mozog. A járulékos költségek pedig az árat emelik meg, aminek következményeként olcsóbb és erősebb anyagot tud vásárolni a szerhasználó a dílertől, ez pedig nem a feketepiac visszaszorulását vetíti előre.

Az egyéb részletszabályokról is nagyon kétkedően, sőt elítélően nyilatkozott a tervezet vitája alatt a német rendőrség és a legfelsőbb bíróság képviselője is. A rendőrségnek nincs kapacitása, hogy a fogyasztás esetén ellenőrizze, hogy betartják–e az előírt 100 méteres távolságot az iskoláktól, játszóterektől.

Arról nem is beszélve, hogy a 21 éven aluliak esetében engedélyezett maximum 10 százalékos tiszta THC-tartalmat ugyanúgy lehetetlen az utcán ellenőrizni, mint az általánosan engedélyezett 15 százalékot, ilyen eszköz a rendőröknél nyilvánvalóan nincs. A bíróság képviselője szerint pedig a legalizálás nemhogy csökkentené a bíróságok leterheltségét, de a sok kétes határeset miatt az csak nőni fog.

Kábítószer-értékesítésből megerősített gazdaság

Az adóbevétel és a gazdasági haszon érve is ingatag lábon áll a szakértő szerint: „Most tegyük félre azt az erkölcsi dilemmát, hogy az Európai Unió egyik tagállama a gazdaságát kábítószer-értékesítésből kívánja kicsit megerősíteni, de ha összeszámoljuk az összes idevonatkozó költséget, az egészségügyi, rehabilitációs vagy az állami ellenőrzések költségét, a remélt haszon gyorsan elillan."

A legalizálást már-már sikerként bemutató cikk is elismeri, amit sokáig tagadtak:

a marihuána használat is függőséget okozhat. A rendszeres használók mintegy 15 százaléka lesz fizikai függő, pszichés függőség ennél jóval nagyobb arányban alakulhat ki.

Erre szerintük a következő a megoldás: „A törvény számol a kannabisz fogyasztásának kockázataival, így a függőséggel is, és intézkedik a megelőzésről. Így például egy olyan digitális prevenciós platformot hoznak létre, ahol a fogyasztók számára közérthetően tájékoztatnak a kannabisz hatásairól, kockázatairól, az ártalomcsökkentésről, illetve a kezelési lehetőségekről a függők számára”.

A magyar hatóságoknak is fel kell készülniük

Téglásy Kristóf szerint azonban joggal tehetjük fel a kérdést, hogy ha mindenhonnan, így a jogalkotó nyilatkozataiból, valamint a legalizálás tényéből magából is az sugárzik, hogy a marihuána semmilyen veszéllyel nem jár, vajon miért olvasgatna egy kannabisz klubba belépő tag prevenciós oldalakat? Amikor meg már kialakult a függőség, az ezzel kapcsolatos információs oldalak nem segítenek, ott a hosszadalmas és drága kezelés és rehabilitáció a megoldás. 

A Drogkutató Intézet stratégiai igazgatójának konklúziója szerint a Bundestag döntése tehát nemhogy nem dicséretes és örömteli, éppen ellenkezőleg, nagyon aggasztó és veszélyes. A káros hatásaira pedig fel kell készülnie nemcsak a német, de a magyar hatóságoknak és szakembereknek is – ez akkor is igaz, ha a magyar kormány álláspontja szilárd és semminemű kábítószer-legalizálásról szó sem lehet hazánkban.

Nyitókép: AFP/DPA/Rene Priebe

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindenhova
2024. február 28. 21:54
"Magyarországon egyesek ünneplik a német törekvéseket, azonban a tudományos érvek nem támasztják alá a kannabisz legalizációjának esetleges pozitív hatásait" Azt javaslom, h. mindenki keressen rá a kanabisz szócikkre a wikipedián, de ne azt olvassa el, hanem görgessen le a jegyzetekhez, ahol számos A tipusú tanulmányt fog találni. Nem csak a maradi magyar egészségvédők (-nek csúfolt) szavára kell figyelni, hanem megnézni a világban ma is folyó kutatásokat. A politika és a tudomány két egymástól teljesen eltérő irányzat. Politikusok meg abből csinálnak pénzt, ami számukra a legkönnyebb. Megkérdezik az alultáplált népet, h. szerintük mi a jó. Azok meg mondják, h. hát bor a sor meg a pálinka. A többi szar és nem is lehet jó mert nincs benne az ember alkotta szar bibliájukban.
123321
2024. február 27. 12:58
a szarevő padóbaloldal mindenre ezerrel rápörög, ami pusztítja a társadalmat. Mocskos paraziták.
papy on board
2024. február 27. 11:25
Érdekes, hogy az eu, amely az uborka görbületét is előírja, meg hogy az autókba milyen elektronikát kötelező beletenni, ebben a témában hallgat. Pedig ez az egészségünket nagymértékben érinti. Most nem az orvosi felhasználásról van szó, azt nyilván nem szabad tiltani, hanem arról, hogy boldog-boldogtalan beszívott állapotban fetrenghet az utcán, mint Fentanilisztánban van erről jó sok videó a yútyubon
Spiritmonger
2024. február 27. 11:25
Még mindig az van, hogy NEM KÖTELEZŐ DROGOZNI! A Drogkutató Intézet megint hozza a szokásos teljesen beteg faszságait. A marijuana legalizálása óriási anyagi és társadalmi haszonnal jár mindenhol, ahol megtették. Azért, mert legális, még nem kőtelező drogozni. Ráadásul az államnak nem feladata "megvédenie" az állampolgárokat saját maguktól. Akik a legalizáció ellen vannak, azokban a kommunista/náci reflex örökké ott él; nem bírják elviselni, hogy nem pofázhatnak bele mások életébe. Én sosem drogoztam, ezzel együtt nem akarom előírni másnak, hogy hogyan érezze jól magát. Senkinek sem lesz attól semmi baja, ha más ember legálisan eltolhat egy füves cigit. Nem kötelező sem a drogfogyasztás, sem a drogokkal kapcsolatba kerülni. Rá kell bízni felnőtt emberekre a döntést, ennyire egyszerű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!