Németország legalizálja a kannabiszt

2024. február 23. 18:59

A döntéssel Németország lett a harmadik olyan európai uniós tagállam, amelyik legalizálta ezt a könnyűdrogot.

2024. február 23. 18:59
Annual Hemp Parade As Government Seeks Cannabis Legalization

Ahogy korábban megírtuk, a német parlament már egy ideje fontolgatta, hogy feloldja a kannabisz tilalmát azzal a céllal, hogy az új szabályozás által az állam szerezze vissza a piacot a kábítószer-kereskedőktől, akik a becslések szerint 7 millió, rendszeresen kannabiszt használó embert látnak el Németországban. 

Hosszas viták után a német törvényhozás péntek délután végül megszavazta a kannabisz ellenőrzött forgalomba hozatalát – írta meg a BBC.

Az új szabályozás értelmében 

áprilistól a felnőtteknek személyes használatra legalis lesz a kábítószer birtoklása és termesztése.

Azon német állampolgárok, akik 18 évesek vagy annál idősebbek, áprilistól legfeljebb 25 gramm marihuánát tarthatnak maguknál személyes használatra, valamint otthon legfeljebb 3 tő kendernövényt nevelhetnek. Egy lakásban legfeljebb 50 grammot tárolhatnak személyes használatra összesen. A jogszabály leszögezi, hogy az iskolák és sportlétesítmények bejáratától számított 100 méteres körzetben tilos lesz nyilvános helyen a kábítószer használata.

Nyártól kezdve pedig engedélyezik a nem kereskedelmi, közösségi termesztést is. Ennek értelmében legfeljebb 500 felnőtt gyűlhet össze, és egymásnak szállíthatják a füvet, tagonként maximum havi 50 grammot. 

Azok, akik kiskorúaknak adják el, akár két év börtönbüntetést is kaphatnak. 

Karl Lauterbach, a szövetségi egészségügyi miniszter, úgy véli, hogy a feketepiac visszaszorulása várható majd a legalizáció után, és azt állítja, hogy a törvény megszavazása után a kábítószer-kereskedőknek nem lesz okuk ünnepelni.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Omer Messinger/Getty Images

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. február 24. 09:41
Tehát a német állam beszáll a drog bizniszbe. De mivel a bevándorlók ilyen-olyan vallási okokból nem isznak rendesen, muszáj volt valamit kitalálni. Az új rend a régi szétverése.
Spiritmonger
2024. február 24. 09:13 Szerkesztve
Jelentkezzen mán az, akit drogozásra köteleztek akárhol, ahol legális a fű!
letsgobrandon-2
2024. február 24. 03:16
Öhö...oszt , ki fog harcolni ?.. HE? Putler már a spájzban van !!!!
republik-2
2024. február 24. 01:49
Füvezni ciki is, mióta a yuppie-k is beszálltak. A HVG 30 éve egy számában oktatta a téma szlengjét
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!