Ki követheti a trónon III. Károlyt, ha bekövetkezik a legrosszabb?

2024. február 06. 15:13

A király betegsége miatt idő előtt vált aktuálissá a kérdés – és ha az első számú utóddal valami gond akad, elszabadul a pokol.

2024. február 06. 15:13

Tegnap közölte a Buckingham-palota, hogy III. Károly brit királynál prosztatamegnagyobbodás miatti kezelése során rákot diagnosztizáltak, így a koronás fő tegnaptól kezdve kezelésekre jár, a nyilvános szerepléstől visszavonult.

Ezt is ajánljuk a témában

A királyi udvar ennél több információt nem osztott meg a betegségről, így azon túlmenően, hogy III. Károly bizakodóan tekint a kezelések elé, és azt várja, hogy hamarosan visszatérhet a közszolgálatba, nem tudni, mennyire kell aggódni az uralkodóért. Ezért ismét aktuálissá vált a kérdés: vajon ki követheti a trónon III. Károlyt, ha bekövetkezik a legrosszabb?

A brit uralkodóház utódlási rendje szerint a 2022. szeptember 8-án, II. Erzsébet királynő halála után trónra lépett, 2023. május 6-án megkoronázott

III. Károly király utódja fia, az 1982-es születésű Vilmos walesi herceg lenne.

Ha azonban Vilmos herceg bármilyen okból nem tudna trónra lépni, óriási kalamajka kezdődne az Egyesült Királyságban – valami kis galiba ugyanis minden Vilmos herceg után következő potenciális utóddal van.

Az utódlási sorban a második, harmadik és negyedik helyet Vilmos herceg három gyermeke, György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg foglalják el. Ők azonban még javában kiskorúak, 2013-as, 2015-ös, illetve 2018-as születésűek, így esetükben életbe lépne az 1937-es régenstörvény (Regency Act):

ha a trónt kiskorú örökli, akkor nagykorúságáig régensként az utódlási sor első olyan tagja uralkodik, aki elmúlt 21 éves és az Egyesült Királyságban lakik.

Mindkét kitételnek van jelentősége – ebben az esetben ugyanis az utódlási sor következő, 21 éven felüli tagja Henrik sussexi herceg, Károly ifjabbik fia, Vilmos testvére lenne. Ő viszont 2020-ban felmentést kért a királyi családban végzett feladatai alól, és hitvesével, Meghan Markle színésznővel együtt áttette székhelyét az Egyesült Államokba. Tisztázatlan, hogy ez utóbbi tényező kizárja-e a régensi tisztségből, illetve hajlandó volna-e egyáltalán uralkodni, ha már a hercegi feladatok is elviselhetetlen lelki tehernek bizonyultak a számára.

Henriket az utódlási sorban két gyermeke, Archie és Lilibet követnék, akik esetében szintén nem teljesen világos, hogy benne maradtak-e egyáltalán az utódlási sorban. De ha igen, akkor is érvénybe lépne a régenstörvény, és nagykorúságukig a következő 21 éven felüli potenciális örökös uralkodna.

Ő András yorki herceg volna, II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg másodszülött fia – aki viszont belekeveredett Jeffrey Epstein pedofilbotrányaiba, sajtóértesülések szerint Epsteinnek szexvideói is voltak róla.

A botrány óta eltűnt a nyilvánosság szeme elől, így erősen kérdéses, engedné-e trónra lépni a család.

Így aztán abban az esetben, ha Vilmos herceggel valami történne, az utódlási sor következő biztos pontja a kilencedik soros trónörökös volna, Beatrix yorki hercegnő, András herceg és Sára hercegné elsőszülött, 1988-as évjáratú lánya – s az ő trónra lépéséig bonyolult királyi szappanoperán keresztül vezetne az út.

Nyitókép: AFP / Ugo AMEZ

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yonehom
2024. február 07. 02:13
Egy jó király ötvenévesen meghal. Meghal ennek a világnak. Csak magának él tovább. Itt van, élete teljében, de nem szívesen reagál a világ dolgaira többé. Utolsó percig itt lesz, de egyre kevésbé fogják érezni. Végül úgy múlik el, hogy észre sem veszik. Így van jól. Az igazi király így búcsúzik, hisz mindent elrendezett. Rá többé már nincs szükség. Szabadon távozhat ebből a világból.
yonehom
2024. február 07. 02:06
Az már eljött, ahogy a média meghirdette. Élvezze a halála utáni éveket.
yonehom
2024. február 07. 02:04
A halál eljön. Ma vagy holnap, teljesen mindegy.
2024. február 07. 02:04 Szerkesztve
Na ezt gyorsan elintézte a Mandiner. Charles már meg is halt rákban, William trónra lépett és ő is meghal, még mielőtt fia, George aki 2013-ban született, elérhetné a nagykorúságot. És miután ilyen szépen kipusztították a dinasztiát, aminek egyik alapítója gróf Rhédey Klaudia, a mai Windsor uralkodóház egyik ősanyja. III. Charles brit király szépanyja, az egyetlen magyar származású , nem Habsburg(!) az Európában uralkodó családok között, máris előléphet Henry és Isaura/Meghan Markle, felkészül James Hewitt lovász is, esetleg Dodi Al Fayed.. Muhaha
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!