Illegális migráció, Soros-milliók – mi folyik Texasban?

2024. február 03. 06:29

Washington lebontatná Texas határkerítését, de az állam nem hagyja magát; egyesek már újabb polgárháborútól rettegnek.

2024. február 03. 06:29
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Rég nem látott feszültség alakult ki az amerikai szövetségi kormány és Texas tagállam között. Az utóbbi napokban számos hír látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy Greg Abbott, Texas állam kormányzója

kezébe vette az irányítást, és ideiglenes zárat épített a Mexikóval közös határon, hogy megállítsa az illegális bevándorlókat.

A Biden-kormányzat ezzel kapcsolatban a Legfelsőbb Bírósághoz fordult. A bíróság hétfőn úgy döntött, hogy a szövetségi ügynökök megkezdhetik a Texas által az Eagle Pass mentén, az illegális bevándorlók egyik népszerű átkelőhelyén felállított szögesdrótkerítés lebontását.

Ellenállnak a texasiak

Ennek ellenére az állam vezetése kijelentette, hogy nem hajtják végre a döntést, és nem engedik, hogy a szövetségi hatóságok átvegyék a határszakasz (az Eagle Pass és az ott található Shelby Park) feletti ellenőrzést a nemzeti gárdától.

A kormányzó szerint alkotmányos joguk megvédeni magukat az illegális migrációtól.

Abbott később azt is bejelentette, hogy még több szögesdrótot állítanak fel a határ menti helyszíneken az illegális migráció elrettentése érdekében.

A texasi kormányzó mellett kiállt Donald Trump republikánus elnökjelölt, valamint további 25 republikánus kormányzó: közülük többen azt is felajánlották, hogy pénzügyi támogatást, valamint csapatokat küldenek a saját államuk nemzeti gárdájából, hogy segítsenek a határ őrzésében.

Erre válaszul több demokrata politikus az kezdte követelni Bidentől, hogy vegyék szövetségi irányítás alá a texasi nemzeti gárdát. Clay Higgins, Louisiana republikánus kormányzója egyenesen úgy fogalmazott, hogy „a szövetségi kormány polgárháborút folytat Texas ellen”.

Dan Patrick, Texas alkormányzója szerint „a legnagyobb hiba, amit a Biden-kormány elkövethetne, az lenne, ha szembe szállna a rendfenntartó erőkkel, a nemzeti gárdánkkal a határon, miközben

mi valójában azt a munkát végezzük, amit az amerikai emberek akarnak”.

Elszakadna Texas?

Habár nincsenek pontos adatok arról, hogy pontosan hány texasi akar elszakadni az Egyesült Államoktól, számos közvélemény-kutatás és felmérés azonban betekintést nyújt a közvélemény hangulatába: a University of Texas/Texas Tribune közvélemény-kutatás (2020) szerint a republikánusok 39 százaléka, a demokraták 16 százaléka szeretné, ha Texas elszakadna az Egyesült Államoktól. 

Az elszakadásról szóló közelmúltbeli tárgyalásokat elsősorban republikánus politikusok és aktivisták kezdeményezték,

gyakran válaszul a szövetségi politikára, amellyel nem értenek egyet. A fokozódó politikai polarizáció fokozhatja az elszakadási érzelmeket. Egy jelentős gazdasági visszaesés Texasban szintén táplálhatja az elszakadási mozgalmakat. A szövetségi kormányzat túlkapásainak vagy a texasi érdekek figyelmen kívül hagyásának észlelése növelheti leginkább az elszakadás támogatottságát. Ugyanakkor a texasiak egyelőre a kisebbsége támogatja az elszakadást, a közeljövőben ez továbbra is nagyon valószínűtlen a jogi akadályok, a széles körű társadalmi támogatottság hiánya és a lehetséges negatív következmények miatt.

A republikánusok még azzal is megvádolták Bident, hogy valójában nem a klímavédelmi szempontok miatt szünetelteti a földgáz-exportterminálok működését, 

hanem mert így akarja szankcionálni a renitens tagállamot, 

amely az ország egyik legjelentősebb LNG-exportőre. Többen felvetették például, hogy akkor miért nem vette figyelembe a klímavédelmi szempontokat az elnök, amikor sorra kötötte meg az európai országokkal az LNG-export megállapodásokat. 

Ezt is ajánljuk a témában

Konvoj tart a határra 

Egy konvoj szervezői – amelynek élén állítólag az amerikai hadsereg egy nyugalmazott alezredese áll – figyelmeztettek: a héten érkeznek a texasi határhoz, hogy megállítsák az illegális határátlépéseket Mexikóból. A „Vegyük vissza a határunkat” elnevezésű csoport vasárnapig több mint 2100 követőt gyűjtött össze a Telegram közösségi hálózaton, ahol a mozgalom támogatói megosztották a hétfőn elindult konvojjal kapcsolatos információkat.

A csoport Texasban, Kaliforniában és Arizonában is gyűléseket kíván tartani.

A szervezők vitatták azokat az állításokat, miszerint a konvojban részt vevők közül a legtöbben lőfegyverrel rendelkeznek. 

Soros is feltűnik a háttérben 

A texasi történések arra is rávilágították, hogy Soros György milliárdos spekuláns áll legalább öt liberális csoport mögött, amelyek a republikánusok fellegváraként ismert államot akarják a demokraták javára fordítani a 2024-es amerikai elnökválasztáson.

A Fox News kampányfinanszírozási adatokra hivatkozva azt írta: Soros több mint 3 millió dollárral járult hozzá az államban működő politikai akcióbizottságok működéséhez. Az egyiknek,

a Texas Majority PAC-nak Soros az egyetlen finanszírozási forrása. 

A csoportot a demokrata Beto O'Rourke sikertelen kormányzói kampányának volt munkatársai alapították. A volt kongresszusi képviselő választási erőfeszítései, amelyekkel 2018-ban Ted Cruz republikánus szenátort, majd 2022-ben Greg Abbott hivatalban lévő republikánus kormányzó leváltására törekedett, kudarcba fulladtak annak ellenére, hogy adománygyűjtési rekordokat állított fel az államban.

Soros 2023 második felében legalább 300 ezer dollárt adományozott a Concordia Texas Egyetemnek, 200 ezer dollárt a Dallas megyei Demokrata Pártnak, és 100 ezer dollárt egy First Tuesday nevű csoportnak.

Bár Texas történelmileg szilárdan republikánus államnak számít, a demokrata elnökjelölt Joe Biden 2020-ban csak hat ponttal kapott ki az akkor hivatalban lévő Donald Trumptól. 

Az elmúlt években az államba több százezer amerikai menekült el a liberálisok fellegváraiból,

például Kaliforniából, ahol a bűnözés és a magas lakhatási költségek folyamatos elvándorlást váltottak ki.

Tekintettel arra, hogy Texas a mexikói határon fekszik, az illegális bevándorlás miatt is jelentősen nőtt a lakosság az államban. Bár az illegális bevándorlók nem szavazhatnak Texasban, a Soros és társai által támogatott nyitott határok politikájának kritikusai azzal vádolják őket: migránsok tömegeit hívják be, hogy különféle trükkökkel hizlalják szavazóik névsorát.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Christian Torres / ANADOLU / Anadolu via AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2024. február 03. 17:57
Szavazatszerzés, oda mennek a demokraták, hogy megszerezzék az elektori szavazatokat.
tailor
2024. február 03. 10:07
New World Order
atti64
2024. február 03. 10:06
AZT A VÉN PATKÁNYT EL KELL TAKARITANI ,VAGY ELPUSZTUL AMERIKA!!!!!!!!!!!!!!!
Kybon
2024. február 03. 09:49
Naponta vannak videók New Yorkból, hogy éppen mi a kínjuk a kezelhetetlen bevándorlócunamival! Libcsi banda uralkodik ott, de már nem bírják idegekkel (meg pénzzel...). A legújabb, hogy két hete korlátozták a buszok belépését, mire az okos migrik megtalálták a: vonatot. Leszállnak a texasi buszról akárhol, és több irányból támadják a Grand Centralt. Már családokat tesznek ki a migriszállókból, mert annyian jönnek (decemberben csúcsot döntött a határon beáramlók száma: 225000 volt)... És Sorosék meg a washingtoni Demokraták kérnek még...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!