Hamarosan alkotmányos jog lesz az abortusz Franciaországban

2024. február 28. 22:43

A tényleges alkotmánymódosításról a két ház együttes ülésén, a Versailles-ban ülésező kongresszuson hétfőn szavazhatnak.

2024. február 28. 22:43
null

A francia szenátus is elfogadta nagy többséggel szerdán a kormány törvényjavaslatát, amely alkotmányba foglalja a nőknek a terhességmegszakításhoz „szavatolt szabadságát”. A nemzetgyűlés már január 30-án megszavazta a szöveget.

A tényleges alkotmánymódosításról a két ház együttes ülésén, a Versailles-ban ülésező kongresszuson hétfőn szavazhat – jelezte szerda este Emmanuel Macron államfő az X-en. 

A Nemzetgyűlés után a Szenátus is döntő lépést tett, amelyet üdvözlök. A végszavazásra március 4-re hívom össze a parlamentet a kongresszusban” 

– írta az elnök. Bár a szöveg megfogalmazása a „szavatolt szabadságot” illetően a jobboldal részéről ellenérzést váltott ki, a felsőházban többségben lévő jobboldali és centrista szenátorok 267 igennel ötven nem ellenében változtatás nélkül elfogadták a Nemzetgyűlésben megszavazott változatot.

A szenátusi vita megnyitójában Eric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter történelmi napnak nevezte a mait, amely Franciaországot „a világ első olyan országává teszi, amely alkotmányában védi a nők szabadságát ahhoz, hogy saját testük felett rendelkezhessenek”.

Emmanuel Macron elnök 2023. március 8-án kötelezettséget vállalt arra, hogy a terhességmegszakítás jogát beiktatja az alkotmányba, miután az amerikai alkotmánybíróság döntése, amely megengedte az amerikai tagállamoknak az abortusz betiltását, aggodalmat váltott ki Franciaországban.

(MTI)

Nyitókép: Victoria Valdivia / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bp1964
2024. február 29. 09:19
A francia feministák már a szülés utáni abortuszt is követelik. Itt a momentumos kurvák harcolnak azért. Elvégre a baba a szülés után is útjukban lehet.
bagira002
2024. február 29. 05:29
Cseka turmixgéppel elintézi .
bagira002
2024. február 29. 05:27
Ficsúrt nem érdekli , öreg hölgy nem érintett .
Spiritmonger
2024. február 29. 00:47
Még valami. Az abortusz nem egy hobbi, nem egy szórakozás, és nem úgy történik, hogy a várandós nő elgondolkodik, hogy hétfőn cipőt veszek, kedden táskát, szerdán abortuszom van, csütörtökön hangversenyre megyek. Az abortusz egy súlyos döntés mindenféle értelemben, nem játék. Politikailag ott a lengyel példa. Ott az abortusztilalom kormányváltást eredményezett. Ugyanis az emberek qrvára nem szeretik, hogy mások ok nélkül belepofázzanak a privát életükbe. Az előző lengyel kormány ezt nem tudta, most már az ellenzéki szerep megtanította nekik ezt az axiómát, és tudják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!