Ezer sebből véreznek Macron háborús tervei a katonai szakértő szerint

2024. február 27. 12:00

Somkuti Bálint pontról pontra szedte szét a francia elnök lázálmait.

2024. február 27. 12:00

Az Ukrajna további támogatásáról szóló hétfői párizsi konferencia után Emmanuel Macron nem kertelt, hanem bejelentette, hogy újabb szintre léphet az ukrán-orosz háború. „Ma nincs konszenzus arról, hogy hivatalosan szárazföldi csapatokat küldjenek, de semmi sincs kizárva” – lengette be az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfliktus lehetőségét a francia elnök, hozzátéve, hogy a Nyugatnak „mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Oroszország ne nyerhesse meg ezt a háborút”.

Oroszország veresége a politikus szerint elengedhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához.

Ezt is ajánljuk a témában

Lapunk a Macron-nyilatkozat és a valóság viszonyáról kérdezte Somkuti Bálint hadtörténészt, biztonságpolitikai szakértőt, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének kutatótanárát. A szakértő szerint „Macron elnök kijelentésével mindenekelőtt az az alapvető probléma, hogy egységesnek nevezhető európai haderő nincs”, és külön-külön 

egyik európai ország sincs abban a helyzetben, hogy annyi katonát küldjön Ukrajnába, amely önmagában képes lehetne megváltoztatni a harcok menetét”.

A szakértő szerint itt több tízezer katonára, több száz páncélozott harci eszközre és 100-200 repülőgépre volna szükség. A magyar kormány részéről egyébként Szijjártó Péter külügyminiszter már reagált is a képtelen ötletre.

Ezt is ajánljuk a témában

Somkuti úgy látja: ahhoz, hogy ezek mind felfejlődjenek, több hónapra volna szükség, s ezt az oroszok sem néznék ölbe tett kézzel, „bármikor bevethetik a Karaganov-tervet”, azaz egy megelőző harcászati nukleáris csapást.

A közös európai haderő hiánya ráadásul azért is ellehetetlenítene egy ilyen akciót, mert számos esetben kérdéses a NATO-erők egymás közti kompatibilitása, akár egy francia-német erő közös megmozdulása esetén is problémát jelentene az alá-fölé rendeltség és a vezényleti nyelv kérdése – „és akkor nem is beszéltünk a tüzérségi lőszerben fennálló problémákról, amelyek a mai napig nem kerültek megoldásra” – elemez a részben az európai hadiipar kapacitáshiánya által okozott súlyos ukrán lőszerhiányra utalva Somkuti. A szakértő végül felteszi a döntő kérdést is:

„Melyik francia katona akarna harcolni Ukrajnában Ukrajnáért?”

Nyitókép: UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT via AFP

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:28
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­ö­­­g­­­ö­s­­­ ­­l­­á­­n­­­y­o­k­ ­­­v­­á­r­­­n­­a­k­­­ ­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Lajoss
2024. február 28. 08:49
MCC-s szakértő…🫢
Vladiszláb
2024. február 28. 06:19
Elmebeteg trianoni rosszat álmodott, ráadásul el is mondta.
bagira002
2024. február 28. 00:50 Szerkesztve
Gyanítom ez a ficsúr ismét ország szét darabolása alatt értette ,hogy Ukrajnát külföldi csapatok lepjék el , küldene . Magyarország szét darabolásánál franciák ott voltak. Oroszokat akarják megállítani újabban nagyon haladnak előre ,több területet Ukrajnából ne foglaljon vissza , mert az amerikai német francia angol arab gazdag tőkések új földbirtokos területüket védik . Ukrajnát inkább szét darabolják. Nyugati tőkések Ukrajnában akarnak maradni háborút nem folytatnák Ukrajnát feldarabolják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!