Európai turnén Zelenszkij, Macronnal és Scholz kancellárral is tárgyal

2024. február 16. 10:53

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken a francia és a német vezetővel is tárgyal, és kétoldalú biztonsági megegyezések fog aláírni.

2024. február 16. 10:53
null

Tavaly júliusban a G7 csoport vezetői elkötelezték magukat, hogy bilaterális és multilaterális megállapodásokat fognak aláírni Ukrajnával. Hat hónappal később Franciaország és Németország bejelentették: elkészültek a megállapodások. Zelenszkijt pénteken várják mindkét fővárosba, hogy aláírja a megegyezéseket, mielőtt kezdetét venné hétvégén a müncheni biztonsági konferencia – számolt be az Euractiv. 

Emmanuel Macron francia elnök januárban a megállapodással kapcsolatos sajtótájékoztatón kijelentette: az oroszok ukrajnai háborúja jelenti a legnagyobb veszélyt a világrendre. 

A britek voltak az elsők, akik január közepén nyilvánosságra hozták a tíz évre szóló biztonsági megállapodásukat. 

Az ukránok abban bíznak, hogy mire lejár a 10 év, addigra már tagjai lehetnek a NATO szövetségnek. 

Az EU jelenleg is azon dolgozik, hogy hosszú távú támogatási csomagot fogadjon el Ukrajna számára, amely magában foglalja a már zöld utat kapott 50 milliárd eurós pénzügyi segélyt is. Mindeközben Kijev és más uniós fővárosok között tárgyalások folynak új katonai támogatásokról. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mit adnak a németek és a franciák?

A francia biztonsági megállapodás célja, hogy 

„hosszú távon katonai támogatást nyújtson Ukrajnának, segítsen az országnak megvédeni magát, és megakadályozzon minden jövőbeli agressziót” 

– áll a francia kormányzat hivatalos közleményben, amely azonban nem tartalmaz konkrétumokat. 

A megállapodás konkrét körvonalai egyelőre nem világosak, de elvileg a vilniusi G7-nyilatkozatban foglaltakat fogja tartalmazni. A tavalyi nyilatkozatban kötelezettséget vállaltak az országok arra, hogy megállapodást fognak kötni Ukrajnával a biztonsági segítségnyújtásról, az ország védelmi iparának fellendítéséről, a gazdasági bázis megerősítéséről, valamint technikai és pénzügyi támogatás nyújtásáról.

Németország kormánya szintén tartózkodott attól, hogy megossza a megállapodás részleteit. 

Nyitókép: Sergei SUPINSKY / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. február 16. 19:33
nem nyugszik ez a mocskos gyilkos kobold
Dunhill67
2024. február 16. 18:16
tarhakörút
Kamcsatka5
2024. február 16. 17:17
Hogy került ez a belgaide!
950BD1
2024. február 16. 16:12
Remélem a világ mihamarabb megszabadul az összes faszopótól. Zselé, putyin, fondormány, obán, klaus sváb, bill geczi, soros stb... Faxom tele van már ezekkel az emberekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!