EP-képviselő: Kárpátalja tartozhatna Szlovákiához is

2024. február 09. 09:21

A szlovák politikus szerint a kárpátaljai lakosság egyszer felteszi a kérdést, szeretne-e Volodimir Zelenszkijhez és a tengerentúli tanácsadókhoz tartozni, vagy inkább Szlovákiához, amelyhez kulturálisan nagyon közel áll.

2024. február 09. 09:21

Ha a jövőben Ukrajna egyes régióinak lakossága más államok részévé kíván válni, Szlovákiának támogatnia kell a demokratikus akaratot – mondta az orosz Izvesztyijának Milan Uhrik szlovák EP-képviselő. Megjegyezte, nem is olyan rég Kárpátalja a Szlovák Köztársasághoz tartozott, és a mai napig kulturálisan nagyon közel áll Szlovákiához.

Kérdés persze, hogy a lakosság továbbra is Volodimir Zelenszkij kormányához és a tengerentúli tanácsadóihoz akar-e tartozni, esetleg egy másik ország részévé válni. Talán egy nap az emberek felteszik maguknak ezt a kérdést

– elmélkedett a politikus, aki hangsúlyozta, Pozsony elsősorban a háború békés, tárgyalásos rendezését támogatja.

Ukrajna felosztásával kapcsolatban számos sajtóhír jelent meg az elmúlt hónapokban, és a Tucker Carlsonnak adott interjúban Vlagyimir Putyin is leszögezte, hogy a Kárpátalján élő magyarok szerinte vissza akarnak jutni a történelmi országukhoz, igaz, erről ő személy szerint soha nem beszélt Orbán Viktorral.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Maxym Marusenko

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wolfram004
2024. február 11. 01:33
Ha Kárpátalja Szlovákiához csatolódik, az megkérdőjelezi az egész trianoni diktátum megkérdőjelezhetetlenségét.
KBA98
2024. február 09. 17:12
Hülye tót, Szlovákia nem is létezett!
bokrosbirka
2024. február 09. 17:07
Esetleg Szlovákia is tartozhatna Magyarországhoz Kárpátaljával együtt!
Pandaka pygmaea
2024. február 09. 16:54
"Megjegyezte, nem is olyan rég Kárpátalja a Szlovák Köztársasághoz tartozott..." Az elmúlt 30 évben mikor is? Mert ún. Szlovák Köztársaság kb. azóta létezik. Ja, ha a csehek is bejelentkeznek Kárpátaljára, összevesznek rajta? 🤭
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!