Egyben látjuk a történelmünket, mégsem sejtjük a jövőt?

2024. február 07. 21:36

A társadalmak egyelőre mintha még az 1914 nyári „Éljen a háború!” bűvöletében élnének.

2024. február 07. 21:36
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
vasarnap.hu

„Látszólag mindenki jót akar, de a vége rossz lesz. Vagy nem is akarnak jót? Akarnak-e bármit? Értik-e, érdekli-e őket, mi lesz a következmény?

A társadalmak egyelőre mintha még az 1914 nyári »Éljen a háború!« bűvöletében élnének, miközben egyre nyilvánvalóbb, hogy még sokszor hullanak le a levelek addig, amíg mindez véget ér. És hogy utána mi lesz, azt csak a Jóisten tudja…

Azt mondanánk, bizonyos dolgok nem történhetnek meg újra, de az elmúlt száz év folyamatosan azt igazolja, hogy mégis. A Szovjetunió élére magatehetetlen szenilis aggastyánokat állítottak az atomgomb mellé, most ugyanezt megtették az USÁ-ban elvileg szabad választásokon.

Nem értjük, hogyan történhetett meg a rabszolgaság, a kínzások, a népirtások – vagy a legabszurdabb: az emberfiának megfeszítése –, de a mi korunk is szürreális háborúkat generál, legyilkolja a magzatait és a magatehetetleneket; gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással gyilkolja az Istent. Ugye pontosan tudjuk, hogyan zajlana le újra Krisztus pere »Róma« aktuális helytartójának bíráskodása és a megfeszítést követelő nép jelenlétében.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: MAXYM MARUSENKO / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2024. február 09. 12:02
Ami kimaradt, az lényegesebb.
Ugandai Bubu
2024. február 08. 16:35
A magyarok pont úgy vannak, mint 1914-ben, csak éppen most Brüsszellel és a teljes nyugati világgal akarnak emberkedni, mint annak idején Szerbiával. Hasonló vége lesz a történetnek.
zsolti123
2024. február 08. 12:51
Ő se látta előre? https://magyarnemzet.hu/belfold/2024/02/fenyo-gyilkossag-nem-jogerosen-het-ev-fegyhaz-gyarfas-tamasnak
zsolti123
2024. február 08. 12:47
Egy kis adalék a Párt "áldozatos" történéből:   Engels pedig például ilyesmiket írt le a Neue Rheinische Zeitungban, Marx újságjában:„Igazi szerencse, hogy az európai demokrácia végre megszabadul ettől az ős svájci, tiszta erkölcsű és reakciós ballaszttól. ""Jóravalóság, őserő, hagyománytisztelet, tiszta erkölcs – mind-mind elpusztítandó." Marx, Engels, Lenin, Hitler (1. rész) https://magyarnemzet.hu/velemeny/2024/02/marx-engels-lenin-hitler-1-resz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!