Biden Mark Rutte holland miniszterelnököt ültetné a NATO főtitkári székébe

2024. február 22. 06:47

Az amerikai elnök igyekszik megtisztítani az utat Rutte előtt, hogy ő még ebben az évben átvehesse a munkakört.

2024. február 22. 06:47
US President Joe Biden Prime Minister of the Netherlands Mark Rutte

Ahogy azt korábban megírtuk, Mark Rutte, Hollandia leköszönő miniszterelnöke a közelmúltban többször is jelezte, hogy örömmel töltené be a NATO főtitkári pozíciót. A Politico értesülése szerint Joe Biden elnök teljes mellszélességgel beállt Mark Rutte, leköszönő holland miniszterelnök jelölése mögé.

Van súlya az elnök támogatásának

Biden támogatása valószínűleg ösztönzőleg hat majd a többi szövetségesre is, hogy támogassák Rutte jelölését. Ez jó eséllyel lezárhatja azt a hosszú ideje tartó vitát, ami pozíció körül zajlott. Ungyanis a NATO főtitkári cím számos európai vezető fantáziáját is megmozgatta. Most egy névtelenségét kérő amerikai tisztviselő hozta nyilvánosságra, hogy Biden döntött a kérdésben.

A NATO-országok kétharmada eleve támogatja Rutte jelölését, így Rutte a tervek szerint még idén átveheti a katonai szövetség vezetését, mivel Jens Stoltenberg jelenlegi mandátuma októberben lejár.

A lap szerint Bident szorítja is az idő az elnökválasztási kampány miatt. Ugyanis ha Donald Trump visszatérne az Ovális Irodába, Rutte-nek szembe kell néznie a republikánusok NATO-val és kollektív biztonsággal kapcsolatos szkepticizmusával.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép:  Demetrius Freeman/The Washington Post via Getty Images

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egali
2024. február 23. 20:37
Ha holland miniszterelnöknek alkalmatlan vagy, már csak nato főtitkár lehetsz. Ez nyilvánvaló.
egali
2024. február 23. 20:34
Most már nyilvánvaló, hogy a pedofilok támogatják a homokosokat, és fordítva. Bár tennék ezt simán 4 fal között. Nem mi basznánk rá, normális emberek.
Lajoss
2024. február 22. 18:22
Szopni fog a csüngőhasú... 😂😂😂
Palatin
2024. február 22. 17:25
A NYUGAT OLYAN SZÈPEN MEG TUDJA BOCSÀTANI MAGÀNAK A SAJÀT BÜNEIT..... Ruttenak, a holland miniszterelnöknek egész életében nemcsak térdelnie, hanem koszorúznia kellene a sok millió, indonéziai rabszolga és azok elrabolt gyermekeinek a sírját, akiket ott a hosszú gyarmati tombolásuk során lemészároltak, kiéheztettek, halálra kínoztak. A hollandok Indonéziában és Délafrikában népirtást folytattak, az utóbbiban késöbb a legembertelenebb apartheidet valósították meg. De Rutte ehelyett inkább más népekkel, pl. a magyarokkal rúgja össze a port, olyanokkal, akik maguk is 500 éven át gyarmat voltak. Hollandia az egyik legnagyobb és legkegyetlenebb gyarmattartó volt. A hollandok még büszkék is rá, hogy milyen tökös rabszolgatartók voltak. Nyugaton nem beszélnek a saját büneikröl. Arról sem beszélnek, hogy a gyarmatosításnak több áldozata volt, mint a nácik népírtásának. ÈS AKKOR NEKÜNK ILYENEKTÖL KELL ERKÖLCSI MASZLAGOT HALLGATNUNK?DEHOGY KELL. Az egész nyugat térdeljen! NEKIK VAN MIÈRT.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!