Bukott holland miniszterelnök kerülhet a NATO élére

2024. február 14. 18:31

Jelenleg Rutte az egyetlen, akinek jelölése lehetőségét a szövetség vizsgálja.

2024. február 14. 18:31

Mark Rutte leköszönő holland kormányfő lehet a NATO következő főtitkára, miután hamarosan megüresedik az észak-atlanti katonai-politikai szövetség vezető tisztsége – jelentette ki Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO-nagykövete egy online sajtótájékoztatón a Dutch News című angol nyelvű hírportál szerdai jelentése szerint.

Az amerikai diplomata a sajtótájékoztatón azt mondta: a szövetség tagállamai arra törekszenek, hogy lehetőség szerint már „ez év első negyedévében” jelöltet válasszanak a NATO ősszel megüresedő vezetői posztjára. 

Nem hiszem, hogy titok lenne, hogy Rutte miniszterelnök érdeklődését fejezte ki a feladat iránt”

– fogalmazott Smith, majd hozzátette: jelenleg Rutte az egyetlen, akinek jelölése lehetőségét a szövetség vizsgálja. „A jelölt kiválasztási folyamata világos, ezért számítani lehet arra, hogy a következő néhány hónapban a tagországok megoldásra jutnak az új főtitkár személyéről” – tette hozzá az amerikai NATO-nagykövet.

Mivel Hollandiában tavaly novemberben előrehozott választásokat tartottak, és a kormányalakítási tárgyalások jelenleg is zajlanak, ha a katonai szövetség már az új holland kormány megalakulása előtt Rutte mellett dönt, Ruttének el kell döntenie, hogy ügyvivőként folytatja-e munkáját, vagy leköszön, hogy felkészüljön a következő megbízatására. Utóbbi esetben pártjának, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) pártnak találnia kell valakit, aki átveszi a négypárti ügyvivő kabinet átmeneti vezetését.

A NATO jelenlegi főtitkára, a norvég Jens Stoltenberg 2024 októberéig tölti be a tisztséget, miután 2023 nyarán további egy évvel meghosszabbították a megbízatását. Az idén 65 éves egykori norvég miniszterelnök 2014. október 1. óta a NATO főtitkára.

Eredetileg négy évre választották meg, de megbízatását 2017-ben, majd 2019-ben két-két évvel, tavalyelőtt és tavaly pedig további egy-egy évvel meghosszabbították.

Ő az észak-atlanti szövetség 13. főtitkára. Stoltenberg kétszer volt Norvégia miniszterelnöke, először 2000 és 2001 között, majd 2005 és 2013 között, azt megelőzően Norvégia pénzügyminisztereként, korábban ipari és energiaügyi miniszterként tevékenykedett.

A leköszönő NATO-főtitkár 2021. december közepén megpályázta a norvég jegybank (Norges Bank) elnöki posztját, amelyet az oslói intézmény bejelentése szerint el is nyert.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

Mearsheimer: Nevetséges a NATO–Oroszország háború ötlete

A világhírű politológus, John J. Mearsheimer szerint a nyugati államok figyelmeztetése egy új világégésre csupán egy kommunikációs, egyébként régi trükk, és csak azt a célt szolgálja, hogy az ukrajnai háború a lehető leghosszabb ideig elhúzódjon.

***

Nyitókép: Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. február 15. 09:06
Na akkor végre a NATO-ban is hangsúlyt kap a jogállamiság. Emellett végre kötelezettségszegési eljárást is lehet indítani Magyarország ellen, mert nem biztosítja az emberi méltóságnak megfelelő harctéri vizelési lehetőségeket a semleges nemű katonáknak. Amíg minden aggodalmat nem sikerül megnyugatóan rendezni, addig Magyarország nem vehet át semmilyen megrendelt és kifizetett fegyvert és mivel ígymbukja a GDP 2%-os szabályt, így a közös védelemre sem lesz jogosult.
Shanya
2024. február 15. 08:57
Ha valóban megválasztanák, abban akár az is benne van, hogy a NATO szétesik. Hollandia miniszterelnökeként az általa vezetett koalíció többször is szétesett. Egyesek szerint "felért egy csőddel" az ország vezetése, több kárt okozott az országának, mint hasznot!
Csubszi
2024. február 15. 07:30
Újabb hülye, aki fölfelé bukna! Alkalmatlanok harca...
palika-2020
2024. február 14. 21:04
Ennyi erővel egy gyereket is megbízhattak volna, jobban járnánk, ebből baj lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!