Az ukrán hadsereg feladja Avgyijivka védelmét

2024. február 17. 09:09

Amíg nem érkezik Ukrajnába nagyobb mennyiségű nyugati lőszer, addig újabb és újabb területeket lesznek kénytelenek az ukránok feladni.

2024. február 17. 09:09
Rácz András
Rácz András
Facebook

Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán haderő főparancsnoka ma hajnalban bejelentette, hogy az ukrán hadsereg feladja Avgyijivka védelmét és visszavonul a városból.

A hír több szempontból is fontos.

Egyrészt, és ez a legfontosabb, így el lehet kerülni a városban harcoló erők bekerítését.

Az ukrán hadsereg a háború elején két katasztrofális bekerítést is elszenvedett (2014 Ilovajszk, 2015 Debalceve), aztóa viszont minden, bekerítéssel fenyegető helyzetből a legvégén fegyelmezetten visszavonultak. Ez történt 2022-ben Szeverodoneck és Liszicsanszk védelménél, és így végződött 2023 tavaszán a Bahmutért folytatott ütközet is. Most így fejeződik be Avgyijivka összesen több, mint kilenc éven (!) át tartó védelme is.

Másrészt, a döntés mutatja Szirszkij képességeit is.

Sokan kritizálták azzal, hogy túlságosan szovjet a gondolkodása, nem törődik a katonái életével, stb. Most mégis, miközben nem egészen tíz napja főparancsnok, meg tudta hozni a döntést a város védelmének feladásáról, hogy elkerülje a katasztrofális veszteségeket.

(...) Ötödrészt, Avgyijivka eleste azt is mutatja, hogy a tüzérségi lőszer kétségbeejtő hiánya még a legjobban végiggondolt és kiépített védelmet – nem véletlen, hogy Avgyijivkát kilenc évig sikerült tartani – is fenntarthatatlanná teszi. Amíg nem érkezik Ukrajnába nagyobb mennyiségű nyugati lőszer, addig újabb és újabb területeket lesznek kénytelenek az ukránok feladni.

(...) Hetedrészt, a város eleste nem jelenti a szektorban az ukrán védelem összeomlását. Avgyijivkától néhány kilométerre nyugatra újabb, jól kiépített védelmi öv található, a védők várhatóak ide vonulnak vissza.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / ANADOLU VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kundugyula
2024. február 18. 09:15
„Ez az orosz hadsereg rendkívül rossz állapotban van. Morális értelemben, kiképzési értelemben, felkészültség és felszerelés értelmében is”. „Azt tartom valószínűbb végkifejletnek, hogy Ukrajna a tavaly február óta elveszített területek legnagyobb részét vissza fogja tudni szerezni”.
Akitlosz
2024. február 18. 02:59
A város nyugati részéből vonultak ki. A keletiből alig valaki, ott meghaltak vagy fogságba estek.
wasserwoman
2024. február 17. 22:02
ezt a kittit inkább kib..szni kéne már
Zolotarjov
2024. február 17. 20:03
Hitlerék is mindig újabb és újabb védvonalakat álmodtak keleten, egyre nyugatabbra..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!