Az EU külügyminiszterei nem tudtak megegyezni az ukrajnai fegyverszállításokról

2024. február 03. 19:17

Josep Borrell szerint „komoly vita folyt Ukrajna támogatásáról”.

2024. február 03. 19:17

Az Európai Unió országainak külügyminiszterei a Kijevnek nyújtott katonai segítségről tárgyaltak egy brüsszeli informális találkozón szombaton. Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője a tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón kifejtette: nem sikerült közös megegyezésre jutniuk.

Komoly vita folyt Ukrajna támogatásáról, 

megbeszéltük a harctéren kialakult helyzetet, a támogatást, valamint az Ukrajna támogatására szolgáló alapokat, amelyekről a jövőben meg kell állapodni”  – idézte Borrell szavait szombati cikkében a Világgazdaság. A politikus arról is beszélt, hogy február 19-én folytatódik az Európai Békealap és Ukrajna katonai finanszírozása volumenének növelésének kilátásairól szóló megbeszélés. Az európai diplomata ugyanakkor hangsúlyozta: az unió tagállamainak külügyminiszterei egyetértenek abban, hogy Ukrajnának mindenképpen több támogatásra van szüksége a jövőben.

A megbeszélés után Szijjártó Péter külügyminiszter is élőben jelentkezett be és ugyancsak arról számolt be, hogy nincs egyezség a békealappal kapcsolatban, de mint látható szó sincs arról, hogy Magyarország vétózna, egyszerűen a tagállamok nem tudnak megeggyezni biztonyos kérdésekben. Mint mondta, Magyarország azt a kompromisszumos javaslatot tette, hogy ha juttatnak is a békealapból Ukrajnának forrásokat, akkor kössék ki, hogy mire használhatja azokat, és azokat a tagállamokat, aki ezt nem támogatják ne terhelje többlet befizetési kötelezettség. 

Nyitókép: VIRGINIA MAYO / POOL / AFP

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Roadkill
2024. február 04. 16:30 Szerkesztve
amint vége a háborúnak hirtelen szembe találjuk magunkat több tízezer (százezer?) harcedzett, állig felfegyverzett, a harcoláson kívül évek óta semmi mást nem művelő, aljas és vérszomjas ukránnal. nem fognak elmenni néhány ezer hrivnyáért dolgozni a gyárba. mihez kezdenek? megindulnak európa felé "meggazdagodni". amíg háború van le vannak kötve, plusz fogynak az ukranonácik napról napra
alexandrosz-2
2024. február 04. 06:55
A vètótlan köpcös geci soha nem vétózik, mert egy szarra zsarolt gyáva csicska. Kakadu szintén.
alenka
2024. február 04. 02:07
Ukrajna lavinát zúdított Europára...remélem, Putin megállítja.
Obsitos Technikus
2024. február 04. 00:33
Szóval Ukrajnának az ajrópai BÉKEALAP fizeti a fegyverek árát. Rákosi pajtás nem talált ki ilyet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!