Áll a bál a németeknél – készpénz helyett ezentúl csak kártyát kapnak a migránsok, de nem is akármilyet!

2024. február 01. 13:21

A baloldali Tageszeitung szerint a kezdeményezés egyet jelent a menedéket kereső szerencsétlenek megbélyegzésével.

2024. február 01. 13:21
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

Megállapodtak a német tartományok: a menedékkérők számára folyósított különféle segélyek legalább egy részét nyártól kezdve, de legkésőbb 2025 elejétől olyan kártyákra utalják, amelyek

se külföldön nem használhatók, se átutalások végrehajtására nem alkalmasak;

készpénz pedig csak zsebpénznyi összegben vehető fel velük. A havi ellátmány nem érkezik automatikusan, hanem a feltöltéshez személyesen be kell fáradni a hivatalba, visszaélés esetén pedig a hatóság rögvest letiltja a kártyát.

Alsó-Szászország szocdem kormányfője szerint a mostani döntés fontos lépés az illegális migráció ösztönzőinek csökkentése és az embertelen migránscsempészet leküzdése felé. Arról, hogy a pénz mekkora részét adják ilyen formában, az egyes tartományok dönthetnek, ahogy arról is, hogy bevezetnek-e további funkciókat – például korlátozzák-e, hogy konkrétan mely régióban vagy milyen ágazatokban lehet fizetni a kártyával.

Berlin mindenesetre leszögezte, hogy a pénz egy részét mindenképp továbbra is készpénzben biztosítja; a bajor belügyminiszter szerint azonban nem sokat ér a rendszer,

ha a menekültek egyes tartományokban továbbra is készpénzhez juthatnak „és abból esetenként akár kábítószert is vehetnek”.

Bajorország és Mecklenburg–Elő-Pomeránia ezért nem is vár a többiekre, hanem saját területén heteken belül bevezeti a feltöltőkártyás megoldást.

Néhány proaktív önkormányzat ennél is gyorsabb volt, és mostanra már eredményekről is beszámolhat: a türingiai Greiz járásban még csak most osztják ki a kártyákat mind a 740 menekültnek,

de máris akadtak tizennégyen, akik összepakoltak és eltávoztak

– a szomszédos járások február elsejétől már vezetik is be a rendszert a saját területükön is, tekintettel a meggyőző tapasztalatokra. A szintén türingiai Eichsfeldben, ahol a juttatások 55 százalékát egy kizárólag a környéken használható és pénzfelvételre nem alkalmas kártyára teszik rá, főként észak-macedón családok döntöttek úgy, hogy akkor inkább önként szedik a sátorfájukat; mások álláskeresésbe kezdtek, hogy készpénzhez jussanak.

A Bild értesülései szerint kártyákat a település első körben 135 elutasított, de megtűrt menedékkérőnek tervezte kiosztani;

végül azonban 92-en nem vették át a kártyát, közülük 35-en már haza is utaztak. A többiek közül tizenheten pedig találtak maguknak munkát.

A CDU helyi politikusa a távozásokat mellékhatásnak tekinti: a valós cél szerinte az, hogy a menedékkérők a lehető leghamarabb munkába álljanak. „Szeretettel fogadunk mindenkit, aki a mi életüket szeretné élni Németországban. Ez az élet pedig azt jelenti, hogy az ember dolgozik” – foglalta össze a lényeget. Az eichsfeldi szabályozás ezt azzal is ösztönzi, hogy mihelyt valaki akár csak 100 eurót is megkeres egy hónapban, megkaphatja készpénzben a segély teljes összegét.

A baloldali Tageszeitung kommentárja szerint ugyanakkor a kártyás kezdeményezés egyet jelent a menedéket kereső szerencsétlenek megbélyegzésével,

ráadásul eleve megalapozatlan, hiszen senki nem fog úgy gondolkodni a bombazápor közepette vagy házának romjai előtt állva, hogy „á, nem, ha Németországban nem kapok készpénzt, akkor inkább itt maradok”. A szerző reményét is fejezi ki, hogy a berliniek hasonlóan szolidárisak lesznek, mint az 1990-es években egy hasonló rendszer bevezetésekor, amikor átvették a menedékkérők helyett a természetbeni juttatásaikat, majd odaadták nekik készpénzben az áruk ellenértékét.

A berlini Zöldek szintén kritizálták az intézkedést, mondván, már a kártyával kapcsolatos közbeszerzési eljárás is felemészt 25 ezer eurót, tehát az egész még drága is, miközben tovább ront a menedékkérők eleve nehéz helyzetén.

Az Eurostat egyébként épp a napokban számolt be arról, hogy 2022-ben rekordösszegű lakossági átutalás történt az Európai Unióból külföldre:

43,5 milliárd euró áramlott így kifele, 22 százalékban EU-n kívüli európai országokba, 19 százalékban pedig Észak-Afrikába.

Az átutalások mennyisége 2014 óta folyamatosan nő, 2021 és 2022 között például 14 százalékos emelkedés volt tapasztalható.

(Nyitókép: Christof Stache/AFP)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2024. február 02. 09:34
Nemcsak azt jelenti, amit a Tagesspiegel emleget, hanem azt is, hogy az embercsempészek nem jutnak a pénzükhöz, mert a kártyárol nem lehet pénzt utalni, sem az otthoniaknak sem másnak. És a migránsok egyik alapvetö funkcioja az volt, hogy rajtuk keresztül pénzt pumpáljanak az ország gazdaságába. Azaz a migráns minden ellátást ingyen megkap és ezenfelül kapott napi 40-80€ készpénzt amit ugye bátran elköltött a sarki boltban vagy kocsmában. ( ingyen pénz) Ez ugye fejenként havi €1200-2400 ingyen pénz. Van egy millio migráns, ez akkor havi akár 2,4 mlrd euro adopénz is kerülhet a kiskereskedelembe ( amit hivatalosan nem szabad támogatni). Csak most 7 év után jöttek rá, hogy ez sem müködik, mert az uraság a Western Unionban költi el a pénzt, azaz juttatja külföldre - senki nem tudja pontosan hova, s csak most csodálkoznak, hogy a Hamasz ezer kilométernyi alagutakat tudott a semmiböl épiteni ( itt meg majdnem beledöglik a gazdaság 10-20 km alagut épitése miatt ).
főnix
2024. február 02. 06:24
niggermanisztán
dryanwolf
2024. február 02. 06:21 Szerkesztve
"...azt jelenti, hogy az ember dolgozik" Turizmus promósön, "pénzt keresni a magyar államból" – foglalta össze a lényeget O. Ráhel szimptomatikus.
nnjohn
2024. február 02. 05:09
És még most sem esik le a balga német libbantaknak, hogy a százával ezrével most lelépő migránsok nem menekültek voltak, csak gátlástalan módon megcsapolni jöttek a jóléti rendszert. Akik maradbak, azok meg már seftelésből jól élnek. A segélyeket meg hazaküldték. Igy kell elvenni a jóléti rendszer polgarainak a pénzét globalis szinten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!